Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'dan enflasyonla mücadele mesajı! "Kararlı adımlarla uygulamaya devam ediyoruz"

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan kuyumculuk sektörünün temsilcileriyle bir araya geldi. Merkez Bankası Başkanı Erkan "2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini oluşturmak için Enflasyon Raporu toplantımızda kamuoyuyla paylaştığımız yol haritamızı kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ediyoruz" ifadesini kullandı. İşte sizler için derlediğimiz 29 Ağustos TAKVİM gazetesi ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Ağustos 2023 Güncelleme 29 Ağustos 2023, 07:00
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’dan enflasyonla mücadele mesajı! Kararlı adımlarla uygulamaya devam ediyoruz

İÇİNDEKİLER

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi Burak Yakın ile kuyumculuk sektörünün liderleri, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan ile Ankara'da bir araya geldi. Çelik ve Erkan, toplantıda sektör temsilcilerinin sorunlarını dinledi.

ENFLASYONLA MÜCADELE MESAJI
Bakan Yardımcısı Çelik, hükümet olarak makro dengeleri tesis etmekle işe başladıklarını ve önlemlerin reel sektör üzerindeki yan etkilerini titizlikle takip edip gerekli önlemleri alarak ilgili sektörlerin ihracattaki rekabetçi güçlerini geliştirmek istediklerini kaydetti. Merkez Bankası Başkanı Erkan da "2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini oluşturmak için Enflasyon Raporu toplantımızda kamuoyuyla paylaştığımız yol haritamızı kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ediyoruz" ifadesini kullandı.



MEMUR İÇİN KARAR ZAMANI
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu memur ve memur emeklileriyle ilgili zam oranını görüşmek için dün üçüncü kez toplandı. Yaklaşık 4 milyon memur ve 2.5 milyon memur emeklisinin 2024-2025 yılları için zam oranlarının belirlenmesi için çalışmalar sürerken, kurulun karar verirken Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerini de dikkate alması bekleniyor. Zam oranları için en geç 31 Ağustos'ta karar verilecek. 11 üyeden oluşan kurul oy çokluğuyla karar alıyor. Hakem Kurulu'nun kararı kesin olacak ve itiraz edilemeyecek.



BORSA 8.008 PUANI GÖRDÜ
Borsa İstanbul dün yeni rekorlara imza attı. BIST 100 endeksi, günü yüzde 2.92 değer kazanarak 7.941,73 puandan tamamladı. Böylece tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi. Endeks gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 8.008,78 puana taşıdı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 225,06 puan artarken, toplam işlem hacmi 174.2 milyar lira oldu. Mali endeks yüzde 2.26, sanayi endeksi yüzde 2.97, hizmetler endeksi yüzde 3.11 ve teknoloji endeksi yüzde 3.35 değer kazandı.



VAN'DA EYLÜL'DE SONDAJ YAPILACAK
Türkiye'nin enerjide yüzde 70 dışa bağımlı olduğunu belirten Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, temel hedeflerinin aranmadık hiçbir yerin kalmaması olduğunu söyledi. Türkiye'nin Gabar ve Sakarya Gaz Sahası büyüklüğünde birkaç keşfe ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Bayraktar, "İnşallah Eylül'de Van'da bir sondaj yapacağız" diye konuştu. Bayraktar, Kato Dağı'nda sondajın devam ettiğini belirterek, burada yıl sonuna kadar bir müjde ihtimalinin bulunduğunu dile getirdi. Dünyadaki petrol ve doğalgaz rezervlerinin 3'te 2'sinin Türkiye'nin komşu ülkelerinde yer aldığının altını çizen Bayraktar, "Sondaj yapmayı planladığımız alanlardan bir tanesi Orta ve Doğu Karadeniz. Hem Ordu'da hem Rize'de hedeflediğimiz sahalar var" dedi.

SUUDİ ARABİSTAN'LA ANLAŞMA
Bayraktar, Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Alkhorayef ile görüştüklerini ve madencilik alanında iş birliğinin önünü açacak bir mutabakat zaptına imza attıklarını söyledi.

DOLANDIRICILARIN HEDEFİ OKUL ALIŞVERİŞİ
Siber güvenlik uzmanlarından oluşan Kaspersky ekibi, öğrencilerin yaklaşan okula dönüş sezonu için hazırlandığı bu dönemde dolandırıcılık faaliyetlerinde artış olduğunu belirledi. Açıklamaya göre, akademik hazırlıklara ve okul alışverişine yönelik artan ilgiden yararlanmayı amaçlayan siber suçlular, öğrencileri, eğitimcileri ve yöneticileri hedef alan kimlik avı kampanyaları yürütüyor. Bu amaçla kullanılan taktiklerden biri öğrencilere bilgisayar kazanma şansı vadeden sahte çekilişler...



TURİST REKORU
Megakent İstanbul, son 10 yılın aylık bazda yabancı turist rekorunu kırdı. İstanbul'a bu yılın ilk 7 ayında yüzde 15 artışla 9 milyon 776 bin 635 turist ziyaret etti. Yılın 7 ayında Türkiye'yi ziyaret eden toplam 26 milyon 766 bin 240 turistin yaklaşık 3'te 1'ini İstanbul ağırladı. Geçen yıl Temmuz'da 1 milyon 759 bin 506 yabancı turistin ziyaret ettiği kent, bu Temmuz'da ise yüzde 6 artışla 1 milyon 873 bin 97 yabancı turisti ağırladı. Bu rakamla İstanbul aylık bazda son 10 yılın yabancı turist rekoruna imza attı.

RUSLAR İLK SIRADA
Ruslar, Temmuz'da İstanbul'a gelen 185 bin 636 turistle geçen ay olduğu gibi ilk sırada yer aldı. Rusya'yı 135 bin 568 turistle Almanya, 135 bin 96 kişiyle Suudi Arabistan, 105 bin 41 ziyaretçiyle ABD, 97 bin 352 turistle İran, 69 bin 263 kişiyle Fransa, 69 bin 6 turistle İngiltere, 51 bin 257 kişiyle Irak, 45 bin 854 ziyaretçiyle Kuveyt, 45 bin 257 kişiyle İsrail, 44 bin 273 turistle Hollanda takip etti. Temmuz'da 196 ülkeden turist gelen kenti, Solomon Adaları, Kuzey Kore ve Papua Yeni Gine'den 1'er, Laos ve Doğu Timor'dan 2 kişi ziyaret etti.