Geliri düşük olana katılım payı yok! Muayene katılım payı nedir, ne kadar?

Hastanelerin sunduğu acil sağlık hizmetlerinden katılım payı, ilave ücret alınmıyor. Ayrıca geliri düşük olanlardan kesilen katılım payları iade ediliyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ağustos 2023 Güncelleme 28 Ağustos 2023, 06:59
Geliri düşük olana katılım payı yok! Muayene katılım payı nedir, ne kadar?

İÇİNDEKİLER

Sağlıkta, acil sağlık hizmetleri, ilave ücretler, katılım payı uygulaması 85 milyonu doğrudan ilgilendiriyor. Özellikle özel hastanelerin acil servislerde bile çıkardığı yüksek faturalar, ilave ücretler en çok tartışılan konuların başında geliyor. Acil sağlık hizmetlerinden ilave ücret alınmıyor. Geliri düşük olan vatandaşlardan kesilen katılım payları da iade ediliyor.



ÖZEL HASTANELERİN ACİL SERVİSİNDE İLAVE ÜCRET TALEP EDİLİR Mİ?
SGK ile sözleşmeli, sözleşmesiz hastanelerin sunduğu acil sağlık hizmetlerinden katılım payı, ilave ücret alınmaz. Başka bir hastaneden sevk veya 112 tarafından ambulansla özel hastaneye getirilme gibi durumlarda da tedavi masrafını SGK karşılar. Hekim değerlendirmesinde acil durum kabul edilmeyen hallerde ise ilave ücret istenebilir. İlave ücrete ilişkin hasta ya da yakınlarının yazılı onayı şart. İşlem sonrası herhangi bir gerekçe ile ilave ücret talep edilemez.



DEVLET ÖZEL HASTANELERDE YAPILAN KÖK HÜCRE, DOKU NAKLİNİ KARŞILAR MI?
Bebeklere yapılan işlemlerden para alınır mı? Organ nakli merkezi ruhsatı olan sağlık hizmeti sunucularında yapıldığında karşılanıyor. Kuvöze alınma işleminde de ilave ücret yok.



MUAYENE KATILIM PAYI NEDİR, NE KADAR?
Katılım payı, sigortalı, emekli kişilerin bakmakla yükümlü oldukları yakınlarının hastane, sağlık ocağı gibi kurumlardan aldıkları hizmetler için ödediği ücrete deniliyor. Özel hastanelerde SGK muayene katılım payı bu yıl için 15 lira.



KEMİK YOĞUNLUĞU ÖLÇÜMÜNÜ SGK KARŞILIYOR MU?
Hekim tarafından uygun görülmesi halinde kemik danstiometri hizmeti karşılanıyor.

ÖZEL HASTANELER KEMOTERAPİ ÜCRETİ ALABİLİR Mİ?
Kanser hastalarından hiçbir ilave ücret talep edilemez. Radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri de bu kapsamda.

İĞNE YAPTIRMAM GEREKİYOR. ÜCRET ALINIR MI?
Reçeteleri düzenlenmiş hastalara yapılan enjeksiyon işlemleri için sadece iğnenin bedeli tanımlı kod üzerinden karşılanıyor.

DİŞ HEKİMİ MUAYENESİNDE KATILIM PAYI ALINIYOR MU?
Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesinden, vücut dışı protezlerden ve yardımcı üreme yöntemi tedavisinden alınıyor.
Hazal ATEŞ

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN