Merkez Bankası'ndan faiz kararı açıklaması: Yüzde 17,5'ten yüzde 25'e çıktı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası PPK (Para Politikası Kurulu) Ağustos ayı toplantısının ardından faiz kararını kamuoyuna açıkladı. İşte sizler için derlediğimiz 25 Ağustos tarihli TAKVİM gazetesi ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Ağustos 2023 Güncelleme 26 Ağustos 2023, 09:35
Merkez Bankası’ndan faiz kararı açıklaması: Yüzde 17,5’ten yüzde 25’e çıktı

İÇİNDEKİLER

Merkez Bankası, dün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizi 750 baz puan artırdı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan PPK, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 25'e çıkardı. Ağustos toplantısı yeni başkan yardımcıları Cevdet Akçay, Hatice Karahan ve Fatih Karahan'ın katıldığı ilk PPK toplantısı olarak kayda geçti.

3 AYDA 1.650 PUAN
Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmasının ardından gerçekleşen 3 PPK toplantısında toplam 1.650 baz puanlık faiz artırımı yapıldı.

Banka politika faizini Haziran'da 650, Temmuz'da ise 250 baz puan artırmıştı. Dün yapılan 750 baz puanlık artırım ayrıca Merkez Bankası'nın tek seferde gerçekleştirdiği en yüksek faiz artırımı olarak tarihe geçti.

SIKILAŞTIRMA SÜRECEK
Politika faizindeki artırımın ardından 1 Eylül'den itibaren kredi kartında aylık faiz yüzde 2.81'e, nakit çekim faizi yüzde 3.57'ye, ticari kredide faiz üst limiti ise yüzde 56.3'e yükseldi. Para Politikası Kurulu toplantısı sonrası yapılan açıklamada, "Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir" denildi.



'KARARLIYIZ'
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından yaptığı paylaşımda, "Kararlıyız. Fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz" ifadesini kullandı.

DOLARDA SERT DÜŞÜŞ
Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından banka hisselerine gelen alımlarla endeks gün içerisinde yüzde 4'e yakın yükselerek 7.872 puana kadar çıktı. Endekste daha sonra kâr satışlarıyla gerileme görüldü. Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 30 baz puan düşerek 383,4 puana indi. Faiz kararı sonrası dolar yüzde 7'yi aşan oranda gerileyerek 26 Haziran'dan bu yana en düşük seviye olan 25,2784 lirayı test etti. Euro da yüzde 7'yi aşan düşüşle 27,3705 liraya geriledi.

YATIRIM ARTIYOR ULUSLARARASI
Yatırımcılar Derneği Başkanı Engin Aksoy, Türkiye'ye ilk 6 ayda 4.8 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım girişi olduğunu belirterek, "Bu yatırımların 2.5 milyar doları birleşme, satın alma veya sıfırdan gibi yatırım sermayesi girişleri. Önümüzdeki 6 ayda makroekonomik istikrar ve düzenleyici çerçevede yaşanabilecek iyileşmelerin en az 7.1 milyar dolarlık ek bir yatırım sermayesi girişini tetikleyebileceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu. 2002'den bu yana Türkiye'ye gelen tüm yatırımlar içerisinde AB ülkelerinin yüzde 59 pay ile ilk sırada yer aldığını aktaran Aksoy, "Bu yılın ilk 6 ayında da aslında bu genel eğilimin korunduğunu görüyoruz. AB ülkeleri, yüzde 56 pay ile Türkiye'ye gelen sermaye girişlerinde birinci kaynak bölge olmaya devam etti" dedi.

31 AĞUSTOS FIRSATI
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yapılandırma kanunu kapsamında peşin ve ilk taksitlerini süresinde ödeyemeyen veya eksik ödeyen sigortalıların, yapılandırılan tutarın tamamını 31 Ağustos tarihine kadar geç ödeme zammıyla birlikte yatırmaları durumunda katsayı uygulanmaksızın kanundan yararlanabileceğini duyurdu.

Açıklamada, taksitle ödeme seçeneğini tercih eden ancak ilk 2 taksit ödeme yükümlülüklerini yerine getiremeyen işverenlerin/sigortalıların bu kapsamda ödeme yapabilmeleri için bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine müracaat ederek ödeme planlarını peşine dönüştürmeleri gerektiği kaydedildi.

BEKARA KİRALAMAYAN EV SAHİBİNE CEZA
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Muharrem Kılıç, medeni hal nedeniyle bekara ev vermeyen kişilere karşı idari yaptırım uygulandığını belirterek, "Hem mülk sahibine, hem emlakçıya ayrımcılık talimatını uyguladığı için, hem de ilgili web sayfasının hizmetini sunan kuruluşa en üst düzeyden idari yaptırım cezası uyguladık. Bu yılın değerleme oranına göre 90'ar bin TL para cezası verdik" dedi. Kira ilanları konusunda hizmet sunan web sayfalarını da takip ettiklerini kaydeden Kılıç, "Ev sahiplerinin, ilanlarda bir takım ayrımcı tutumları söz konusu oluyor. Herhangi bir başvuru olmadan da resen inceleme yetkimiz olduğunu için onu harekete geçiriyoruz" şeklinde konuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN