Ekonominin üssü İstanbul Finans Merkezi'ne Uzakdoğu’dan Körfez’e, Avrupa’dan ABD’ye birçok ülkeden talep yağmuru!

Nisanda açılışı yapılan İFM’ye talep patlaması yaşanıyor. Uzakdoğu’dan Körfez’e, Avrupa’dan ABD’ye birçok ülkeden yatırımcı ofis kiralamak için başvurdu. Yatırımcı talebinin kısa sürede yüzde 60’ı aştığını söyleyen Genel Müdür Erdem, “Burası İstanbul’un yeni cazibe merkezi olacak” dedi. İFM'nin temelleri Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde, İstanbul'un hem Türkiye hem de dünyanın finansta cazibe merkezi olması amacıyla atılmıştı. Açılışından kısa bir süre geçmesine karşın İFM, hedefine uygun ve beklentileri aşan bir karşılık görmüş durumda.

Giriş Tarihi 21 Ağustos 2023, 06:59 Güncelleme 21 Ağustos 2023, 09:55
Ekonominin üssü İstanbul Finans Merkezi’ne Uzakdoğu’dan Körfez’e, Avrupa’dan ABD’ye birçok ülkeden talep yağmuru!

İÇİNDEKİLER

İstanbul Finans Merkezi (İFM) yerli-yabancı yatırımcıların yeni cazibe merkezi oluyor. Nisan ayında açılışı yapılan İFM'den yer isteyen yabancı ve yerli yatırımcıların talebi yüzde 60'ı aştı. 100 bin metrekarelik ticari alanlardaki 350 noktaya da 700'ü aşkın talep geldi. İFM Genel Müdürü Ahmet İhsan Erdem, "En geç önümüzdeki aya kadar imzaları atmak istiyoruz. Uzakdoğu'dan Körfez'e, Avrupa'dan ABD'ye her yerden yatırımcılar burada yer kiralamak istiyor. Burası İstanbul'un yeni cazibe merkezi olacak" dedi. Erdem ile İFM'deki son durumu konuştuk…

KİRALAMA TALEBİ % 60'I BULDU
Nisanda açılış yapıldı. Taşınmalar tamamlandı mı?
Biz ocakta taşındık. Nisanda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılış yapıldı.

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank taşındı. İştiraklerin taşınması da birkaç aya tamamlanır. Merkez Bankası'nın binası hızla ilerliyor. Orada da önümüzdeki aylarda ilk taşınmalar başlayacak.



PEKİ DİĞER OFİSLERİN KİRALANMASI AŞAMASINA GEÇİLDİ Mİ?
İFM'de 1.3 milyon metrekare ofis alanımız var. Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Merkez Bankası, Borsa İstanbul, BDDK, SPK alanlarını çıktığımız zaman geriye 470 bin metrekare alan kalıyor. Halkbank'ın bir bloğunu da biz kiralayacağız. Toplam 530 bin metrekarelik bir alanı üçüncü taraflara kiralayacağız. Şu anda gelen talep bizi tatmin edecek seviyede. Ofis alanlarına talep yüzde 60'ı buldu. Hem yerli hem yabancı yatırımcılar burada yer almak istiyor.



AVRUPA DA UZAKDOĞU DA İSTİYOR
Özel ve yabancı bankalardan talep var mı?
İsim telafuz etmeyeyim. Ama var. Gerek yerli gerek yabancı bankalar, aracı kurumlar, sigorta firmaları, varlık yönetim şirketleri İFM'ye ciddi ilgi gösteriyor. Körfez, Almanya, Uzakdoğu, İngiltere, ABD'den görüştüğümüz yatırımcılar var. Bunların birçoğu somut taleplerini iletti. Metrekare konuşur durumdayız. 285 bin metrekare civarında talep var. Taleplerin hepsi realize olursa 1.3 milyon metrekarelik alanın doluluk oranı yüzde 80'lere kadar çıkacak.



TİCARİ ALANLARDA DURUM NASIL?
100 bin metrekare ticari alan var. 350'ye yakın noktaya 700'ü aşkın yani iki katı talep geldi. Bu ay ya da önümüzdeki ay ticari şartları konuşup sözleşme imzalamak istiyoruz. Burası Anadolu yakasının İstanbul'un yeni cazibe merkezi olacak. Bunu destekleyecek marka karmasıyla yola çıkıyoruz. Üçüncü bölgede 40 bin metrekarelik 400 odalı bir otel projesi var. Fizibilite çalışması yapıldı. Uluslararası bilinirliği olan bir markayı görmek istiyoruz. İFM'de 2.100 kapasiteli kongre ve konferans merkezi de olacak. Projesini çizdirdik. Buranın finansın yanı sıra kültür ve sanatta da çekim merkezi olmasını planlıyoruz. Ofisler tam dolduğunda burada 70 bin kişiye hizmet verecek bir yapı oluşacak. Dışarıdan ziyaretçilere de açık bir merkez burası... İFM'yi 7/24 yaşayan bir cazibe noktası haline getirmeyi hedefliyoruz.



YILDA 9 MİLYAR DOLAR KATKI
Sabah'ta yer alan habere göre, bağımsız kuruluşlar tarafından yapılan etki analizi çalışmalarına göre, İstanbul Finans Merkezi'nde gösterilecek faaliyetler, Türkiye'nin finansal hizmet ihracatına ve ülke ekonomisine önemli ölçüde katkı yapacak. 2036 yılı itibarıyla, İFM'nin Türkiye'nin toplam finansal hizmet ihracatını yaklaşık 3 kat artıracağı değerlendiriliyor. 15 yıl içerisinde İFM'nin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYH) yapacağı toplam katkının ise 129 milyar dolar olacağı ve böylelikle Türkiye ekonomisine yıllık ortalama 9 milyar dolar katkı sunması bekleniyor.

HEDEF 10 YILDA İLK 10'A GİRMEK
İstanbul ne zaman dünyada önemli bir yere sahip finans merkezi olur?

İFM olarak işbirlikler üzerinden pastayı büyütmek ve bölgesel cazibeyi artırmak istiyoruz. Burası ilk etapta Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde önemli finans merkezi olmaya aday. 10 yıl içinde dünyada da ilk 10 finans merkezi arasında yer alma gücümüz var.



BAĞLANTI YOLLARI BU YIL TAMAM
Ulaşım altyapısı tamamlandı mı?

Metro 2024'ün üçüncü çeyreğinde devreye girecek. 4 noktadan metro çıkışı olacak. Yeni bağlantı yolları yapılıyor. Bunlar yıl sonunu bulmadan hayata geçmiş olur. Projenin genel koordinasyonunu Emlak Konut yapıyor. İnşaat faliyetleri bittiğinde güvenlik, temizlik, elektromekanik işlerini biz devralacağız. 4 bin personel hizmet verecek.

FİNANS İÇİN AKADEMİ KURULACAK
Fintekler ve katılım finansmanı şirketlerinin de ilgisi var mı?

İstanbul ticaret, üretim, lojistik, turizm ile belli oranda finans merkezi. Biz İFM olarak İstanbul'un gerçek potansiyeline katkı sağlama amacındayız. Hem yerli hem yabancı fintekler ile görüşüyoruz. Katılım finans anlamında da burası ciddi bir potansiyele sahip noktada… Katılım finans ile ilgili kanunu bekliyoruz. Körfez ile ciddi görüşmelerimiz var. Katılım finans konusunda kendimizi pozitif ayrıştıracağımızı düşünüyoruz. İFM bünyesinde bir akademi yapısını da kuracağız.



AKADEMİ NE İÇİN?
Üniversitelerin araştırma enstitüleriyle işbirliğinde olacak bu akademi. Finans alanında yöneticilere yönelik yüksek lisans ve sertifika programları olacak. Burada çalışanlarda orada eğitim alacak.

ALBAYRAK İMZALI DEV PROJE
Türk ekonomisinin sürdürülebilir kalkınmasına ve finansal piyasaların gelişimine katkı sağlayacak olan İFM, 17 Nisan 2023'te açıldı. Bu önemli projenin hayata geçmesi konusunda kritik bir rol üstlenen Berat Albayrak, Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde İstanbul'un finans merkezi olmasının düşünce temelini atmıştı. Projeyle özel olarak ilgilenen Berat Albayrak, 2020 yılında verdiği bir mesajda, "İstanbul'a 'Finans Merkezi' olmak çok yakışacak" sözlerini kullanmıştı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN