Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu duyurdu! Sirkeci-Kazlıçeşme Hattı'nı bu yıl açmayı hedefliyoruz

İstanbul’da Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem projesinin test sürüşüne katılan Bakan Uraloğlu, ‘Yüzde 90’ın üzerinde fiziki ilerleme kaydettik. Hattı yıl sonuna kadar açmayı hedefliyoruz’ dedi... İşte sizler için derlediğimiz 20 Ağutos tarihli TAKVİM ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ağustos 2023 Güncelleme 20 Ağustos 2023, 06:59
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu duyurdu! Sirkeci-Kazlıçeşme Hattı’nı bu yıl açmayı hedefliyoruz

İÇİNDEKİLER

İstanbul'daki Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı'nda test sürüşü gerçekleştirildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Test aşamalarından sonra hattı yıl sonuna kadar işletmeye almayı hedefliyoruz" dedi.

8 İSTASYON BULUNUYOR
Kazlıçeşme-Sirkeci Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi Test Sürüş Töreni'nde konuşan Uraloğlu, mevcutta Sirkeci-Kazlıçeşme arasında atıl vaziyette duran 8.3 kilometrelik hattın gerekli iyileştirmeler yapılarak 8 istasyon ile tekrar kullanıma açıldığını belirterek, şu bilgileri paylaştı: "Bu projede 7 kilometre bisiklet ve yaya yolu, 10 bin 120 metrekare meydan ve rekreasyon alanı, 6 bin metrekare kapalı sosyal kültürel alan, 74 bin metrekare yeni yeşil alan, araç ve yaya geçişleri için 22 adet alt geçit, Yedikule, Kocamustafapaşa, Yenikapı, Kumkapı olmak üzere 4 adet tarihi nitelikli istasyon, Sirkeci ve Cankurtaran olmak üzere 2 adet yenilenecek istasyon ve Kazlıçeşme ile Cerrahpaşa'daki 2 yeni istasyon yer alıyor."



800 MİLYON EURO KAZANÇ
Bakan Uraloğlu, Sirkeci-Kazlıçeşme raylı sistem hattında sefer süresinin ortalama 20-25 dakika arasında olmasını öngördüklerini ifade ederek, "Şu anda projede yüzde 90'ın üzerinde fiziki ilerleme kaydettik. Tüm altyapı imalatlarını tamamladık. Projemizin tamamlanmasıyla 2023-2053 yılları arasındaki ekonomik kazancı yaklaşık 800 milyon euro olacaktır" diye konuştu.



HÜSEYİN ÖZDİLEK EMEKLİ OLDU
İş insanı Hüseyin Özdilek, Özdilek Holding'deki koltuğunu oğlu Emir Murat Özdilek'e bıraktı. İki çocuk babası olan Emir Murat Özdilek, "Özdilek'in sahip olduğu değerleri, yenilikçi bakış açılarıyla buluşturarak Türk toplumuna katma değerli daha fazla seçenek sunacağız" derken; Hüseyin Özdilek ise "Uzun ve keyifli bir iş hayatı serüveninden sonra artık emekliliğin keyfine varmak istiyorum. Oğlumun çok daha başarılı işler yapacağına inanarak ayrılıyorum" ifadesini kullandı.



VAN'DA PETROL SONDAJI YAPILACAK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Van'da petrol sondajı yapacaklarını belirterek, "Yeraltı kaynaklarını arama ve inşallah bulduktan sonra üretime geçmeyle alakalı hedeflerimiz var. Hem metalik madenlerde hem de petrol ve gaz aramacılığında önemli projeler önümüzde. Bunlardan ilkini inşallah 2023 bitmeden hayata geçireceğiz. Van'da petrol sondajımızı yapacağız. İnşallah olumlu netice alırız" diye konuştu. Van'da temaslarda bulunan Bayraktar, elektriği, doğalgazı, akaryakıtı kesintisiz şekilde ulaştırmanın görevleri olduğunun altını çizerek, "İlgili şirketlerimizin temsilcileri burada, hepsini talimatlandırdım. Sizlere daha iyi hizmet sunmak için gece, gündüz çalışacaklar" dedi.



TAM GAZ HAZIRLIK
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, "Doğalgazda büyük hedeflerimiz var. 2026 sonuna kadar 1000 yerleşim yerine, ilçe ve beldeye bu konforu ulaştıracağız" dedi. Yılmaz, dün yayımlanan Doğal Gaz Piyasası Dağıtım Lisanslarına İlişkin Tedbirler Yönetmeliği'yle doğalgaz piyasasında olası yönetimsel zafiyetlerin önceden tespit edileceğini kaydetti. Doğalgaz dağıtım piyasası lisanslarına ilişkin tedbirlerle hizmet kalitesinin artırılacağını belirten Yılmaz, şöyle konuştu: "Hem kalite hem şebeke işletme güvenliği en üst düzeyde korunmaya devam edecek. Yaptığımız bu düzenlemeyle 1000 yerleşim yeri hedefine emin adımlarla ilerlerken ortaya çıkabilecek olası yönetimsel zafiyetleri önceden tespit edecek ve dağıtım hizmetlerinin de kesintisiz şekilde devam etmesini sağlayacağız."



GRAMAJ OYUNU
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, vatandaşları alışveriş yaparken gramaj hilelerine karşı dikkatli olmaları yönünde uyardı. Bazı ambalajlı ürünlerde gramaj düşürülüp fiyat aynı tutularak gizli zam yapıldığını söyleyen Palandöken, özellikle gıda, temizlik ve kişisel bakım ürünlerinde piyasadaki bazı üreticilerin kâr marjlarını yükseltmek için ürünlerin gramajını düşürerek tüketiciyi yanılttığını ifade etti.

'STANDART GETİRİLMELİ'
Bendevi Palandöken, tüketicinin daha az ürün aldığının farkında olmadan aynı miktarda para ödediğini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Bir nevi gizli zam yaparak tüketiciyi mağdur ediyorlar. Vatandaş bu konuda bir hile veya haksız uygulamaya maruz kaldığında yasal haklarını korumalı. Gıda ve zorunlu tüketim malları başta olmak üzere ambalajlı ürünlere yasal çerçevede gramaj standardı getirilmeli."

ELEKTRİLKLİ LAMBORGHINI
Geçtiğimiz günlerde ilk elektrikli modelini 2028 yılında çıkaracağını duyuran Lamborghini, bu modelin ön gösterimi niteliğinde Lanzador'u tanıttı. Çıkışını uzun yıllar beklememiz gerekecek model, Urus ve Huracan Sterrato'nun birleşimi gibi. Aynı keskin hatlara sahip olan araç, iki kapılı olmasına rağmen dört kişilik bir elektrikli. İki elektrik motoru ve dört tekerlekten çekiş sistemi ile gelecek Lanzador, 1340 beygirden fazla güç üretecek. Lanzador, kokpitiyle de dikkat çekiyor. Sürücü ve yolcu için ayrı ekranların bulunduğu konsol ortada birbirinden ayrılıyor.

TİCARETTE YOĞUN DİPLOMASİ TRAFİĞİ
Hükümetin kurulmasından bu yana geçen 75 günde, Ticaret Bakanlığı 12 ülkenin 14 muhatap bakanıyla görüşmeler gerçekleştirdi. Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; söz konusu görüşmeler için Ticaret Bakanı Ömer Bolat "Cumhurbaşkanımızın koyduğu Türkiye Yüzyılı hedefi için dünya ticaretine yön veren ülkelerle, komşu ve bölge ülkeleriyle, uzak ülkelerle, ticaret anlaşmalarımızı geliştirmek, yeni anlaşmalar ile sonuçlandırmak için iyi bir diyalog ve istişare ortamı sağladık" dedi. (Barış ŞİMŞEK)

TÜRK MÜTEAHHİTLER 134 ÜLKEYE ULAŞTI
Türk müteahhitlik sektörü, 1972'den bu yılın Temmuz sonuna kadar 134 ülkede 482 milyar dolar değerinde 11 bin 768 projeye imza attı. Yurt dışı müteahhitlik sektörü, geçen yılı küresel ekonomik sorunlar ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın gölgesinde geçirdi. Bu dönemde sektörün üstlendiği proje sayısı 492, toplam proje bedeli 19.1 milyar dolar oldu. Sektör, bu yılın Ocak-Temmuz döneminde ise 120 proje üstlendi. Bu dönemde üstlenilen projelerin bedeli 8 milyar 933 milyon 299 bin dolar olarak kayıtlara geçti. Yılın ilk 7 ayında üstlenilen projelerin ortalama bedeli ise 74.4 milyon dolar olarak hesaplandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN