Deprem korkusu İstanbul’un en zengin bölgesi Boğaziçi’ni de sardı!

Deprem korkusu İstanbul’un en zengin bölgesi Boğaziçi’ni de sardı. Kimi yalı sahipleri yeni yer aramaya başlarken, kimi de önlemini aldı, ‘Ama depreme nerede yakalanacağımız belli değil’ yorumu yaptı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Mart 2023 Güncelleme 14 Mart 2023, 06:58
Deprem korkusu İstanbul’un en zengin bölgesi Boğaziçi’ni de sardı!

İÇİNDEKİLER

48 bini aşkın vatandaşımızı kaybettiğimiz Kahramanmaraş merkezli depremler, herkesin yüreğine korku tohumları ekti. Deprem korkusu, zengin-fakir ayırmadı. İstanbullular olası deprem beklentisi nedeniyle 'evim güvenli mi?' sorusuna cevap aramaya başlarken, aynı endişe megakentin en değerli bölgesi olan Boğaziçi'ni de sardı. Yalılarda yaşayan zengin ailelerin gündemi de 'deprem' oldu. Kimi yalısına güvenirken, kimi yeni yer bakmaya başladı, kimi de önlemini aldı.



'ZEMİN ETÜDÜ OLMALI'
İş insanı ve mimar Feryal Gülman, daha önce yol yalısını sattığını belirterek, "Bu yapı çok sağlamdı. Çünkü yol yalıları genelde kayaların üzerinde yer alıyor. Ancak deniz yalıları açısından risk bulunuyor. Binalar ne kadar sağlam olsa da zemin etüdü yapılması lazım. Bu da o deniz yalıları açısından son derece zor. İmar yasasının da bir an önce değişmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.



HER ODAYA ÇANTA VE DÜDÜK
Vanıköy'de yalıda yaşayan Derin Mermerci, "Kulağımdan babamın 'Yangında en tehlikeli, depremde en güvenli yer yalı' sözü gitmiyor. Çünkü tek katlı ve ahşap bir binada oturuyoruz. Ancak depreme nerede yakalanacağımız belli değil" dedi. Yalılarının sağlam olup olmadığına yönelik bir rapor için başvuruda bulunmayacağını belirten Mermerci, şöyle konuştu: "Çünkü daha riskli evlerde oturan binlerce insan var. Rapor için sıra olduğunu bildiğimden kimseyi oyalamak istemiyorum. Bireysel önlemler aldım. Her odamızda deprem çantası, düdük ve sular duruyor."



SAĞLAM RAPORU BULUNUYOR'
Çocuğu ve eşi İlhan Sabancı ile Kandilli'deki yalılarında yaşayan Pınar Sabancı, burası için çok önceden güçlendirme yapıldığını, sağlam olduğuna dair raporların bulunduğunu söyledi. Yine de içlerinin rahat olmadığını belirten Sabancı, "Tüm sevdiklerimiz, ailemiz, dostlarımız, İstanbul'da yaşayan milyonlarca insan. Sabah evden çıkıp akşam üstü dönüyoruz. Kimin nerede yakalanacağı da belli değil" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN