Enerjide yeni dönemin şifreleri! Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'den elektrik üretimi açıklaması: Yüzde 44’ü yenilenebilir

Son dakika haberi... TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu açıklamasında bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "2022 yılının ilk dokuz ayında toplam elektrik üretimimizin yaklaşık yüzde 44'ü yenilenebilir enerji kaynaklarından, yüzde 32'si kömürden, yüzde 22'si doğal gazdan sağlanmış olup yerli ve yenilenebilir kaynakların payı yüzde 60 olarak gerçekleşmiştir." dedi. Madencilikte son 10 yılın en yüksek istihdam rakamına ulaşıldığını belirten Dönmez, Bakü-Tiflis-Ceyhan hattından gelen petrolde günlük üretimin 1 milyon varile ulaşacağı müjdesini de verdi.

Giriş Tarihi 16 Kasım 2022, 10:25 Güncelleme 16 Kasım 2022, 14:10
Enerjide yeni dönemin şifreleri! Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den elektrik üretimi açıklaması: Yüzde 44’ü yenilenebilir

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberleri... Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2023 yılı bütçesi ele alınıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, görüşmelerde bir sunum yaptı. Dönmez, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda önemli açıklamalarda bulundu.

YÜKSEK ENERJİ FİYATLARI ÜLKEMİZİ DE ETKİLEMEKTEDİR
"Hedefimiz Cumhuriyet'in 100. yılında yerli gazımızı milletimizle buluşturmaktır." diyen Fatih Dönmez, "Kara alanlarında yapılan çalışmalarda son 3 yılda toplam 223 milyon varil petrol eşdeğeri yeni rezerv bulunmuştur. Kullandığımız doğalgazın yüzde 99'u, petrolün ise yüzde 92'si ithal edilmektedir. Bu nedenle dünyada gerçekleşen ve makul gerekçeler ile açıklanamayan yüksek enerji fiyatları ister istemez ülkemizi de etkilemektedir." ifadelerini kullandı.

Dönmez, "2023 yılı ilk çeyreği itibariyle Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattından taşınan petrol miktarı günlük 600 bin varilden 1 milyon varile çıkacak" dedi.

YOL HARİTASINI YIL SONUNA KADAR NETLEŞTİRECEĞİZ
"Trakya'da kurmayı planladığımız doğal gaz merkezi için izlenecek yol haritasını yıl sonuna kadar netleştireceğiz." diyen Bakan Dönmez, "Arz güvenliği noktasında bu kışı sıkıntı yaşamadan geçirmeyi hedefliyoruz. Sakarya Gaz Sahası, keşiften ilk üretime kadar dünyanın en hızlı yapılan deniz saha geliştirme projesi olarak tarihe geçecektir." dedi.

DOĞALGAZ DA 100 MİLYAR LİRA SÜBVANSİYON
Doğalgaz da yapılan sübvansiyon hakkında da bilgi veren Bakan Dönmez, "Vatandaşlarımızın söz konusu yüksek fiyatlardan asgari seviyede etkilenmesi için geçen yıl elektrik ve doğalgaz da 100 milyar lira sübvansiyon yaptık. Söz konusu destek, bu yıl da artarak devam etmektedir. Mesken aboneleri için elektrikte düşük kademede yaklaşık yüzde 50, doğalgaz da ise yüzde 75 devlet desteği ile vatandaşımız dünya enerji piyasalarında yaşanan yükselişlere karşı önemli ölçüde korunmaktadır." açıklamasında bulundu.

ELEKTRİK KONUSUNDA GEREKLİ ADIMLAR ATILMAKTADIR
Fatih Dönmez'in açıklamalarından öne çıkan satır başları şöyle:
"Enerji arz güvenliğine yönelik endişelerin arttığı bu dönemde üretim, iletim ve dağıtım ile depolama alanındaki yatırım ve önlemlerle ülkemizin sürekli artan elektrik ihtiyacının karşılanabilmesi için gerekli adımların atılmasına devam edilmektedir.

YÜZDE 94'Ü YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLIDIR
Özverili çalışmalarımız neticesinde ekim sonu itibarıyla elektrik enerjisi kurulu gücümüz 103 bin 276 megavata ulaştı. 2022 yılı ekim ayı TÜFE'sine göre, dağıtım alanında 2006-2020 döneminde toplam 165 milyar lira yatırım yapılmış olup 2021-2025 döneminde ise 151 milyar lira yatırım yapılması öngörülmektedir. İletim tarafında ise 2021-2023 yıllarını kapsayan dönemde 2022 yılı ekim ayı TÜFE'sine göre 35 milyar lira yatırım gerçekleştirilecektir. 2022 yılının ilk on ayında işletmeye alınan elektrik üretim santral sayısının yüzde 94'ü yenilenebilir enerji kaynaklıdır.

Geçtiğimiz aylarda, Akkuyu NGS projesinde Proje Şirketi ve Ana Yüklenici arasında yaşanan sürece yönelik olarak, ihtilafın aşılması için yoğun bir çaba gösterilmiştir. Gelinen aşamada taraflar arasında mutabakat sağlanmıştır.

MADENCİLİK SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN SAYISI 158 BİN
2022 Temmuz itibarıyla ülkemizde madencilik sektöründe 158 bin çalışan ile son 10 yılın en yüksek istihdam rakamına ulaşılmıştır. 2021 yılı sonu itibarıyla denetimi yapılan maden saha sayısı 8.129 iken, 2022 Eylül sonu itibarıyla ise bu sayı 6.041 olmuştur.

TBMM Genel Kurul gündeminde yer alan düzenleme ile kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde meydana gelen iş kazası sonucunda vefat eden madencilerimizin genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçları terkin edilecek ve vefat tarihinde sigortalıya ilişkin şartlar aranmaksızın hak sahiplerine aylık bağlanacak. Bu şekilde bağlanan aylıklara ilişkin primlerin eksik olan kısmı devletimizce ödenecek.

SABOTAJ GÖZLERİ TÜRKİYE'YE ÇEVİRDİ
Geçtiğimiz aylarda Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattında meydana gelen sızıntılara değinen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, olayı "uluslararası terör eylemi" olarak nitelendirmişti

Putin "Bunun tüm kıtanın enerji güvenliğini baltalamak olan uluslararası bir terör eylemi olduğu konusunda şüphe yok. Kuzey Akım'daki sabotajın arkasında kim var? Elbette Rusya ile Avrupa Birliği arasındaki bağları koparmak isteyenler, Avrupa'nın siyasi egemenliğini baltalamak ve bitirmek isteyenler. Amaçları ucuz enerji kaynaklarını engellemek, milyonlarca insanı endüstriyel gaz, ısı, elektrik ve diğer kaynaklardan yoksun bırakmak ve tüm bunları çok daha yüksek fiyatlarla satın almaya zorlamaktır" dedi.

ÇOK TEHLİKELİ ÖRNEK
Putin, "Kuzey Akım'a yapılan saldırılar çok tehlikeli bir örnek haline geldi. Dünyanın neresinde bulunursa bulunsun, kim tarafından kontrol edilirse edilsin, deniz tabanına veya karaya döşendiğine bakılmaksızın kritik herhangi bir ulaşım, enerji veya iletişim altyapısı nesnesinin artık tehdit altında olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullanarak yeni döneme dair önemli bir işaret fişeğini yakmıştı.

RUSYA TEDARİKLERİ BAŞLATMAYA HAZIR
Türk Akımı gaz boru hattının da sabote edildiğini söyleyen Putin, "Nükleer terörizm de boş durmuyor. Zaporijya Nükleer Santrali'nin bombalanması ve Kursk'taki santral çerçevesinde terör saldırıları yapılması. Bu girişimler arasında elbette Türk Akımı doğalgaz boru hattını baltalama girişimleri de var" diye konuştu.

Rusya'nın Kuzey Akım 2 boru hattı üzerindeki bir bağlantı üzerinden gaz tedarikine başlamaya hazır olduğunu söyleyen Putin, bunun Avrupa Birliği'ne bağlı olduğunu söyledi.

Putin, "Rusya bu tür tedarikleri başlatmaya hazır. Top AB'nin sahasında. Önümüzdeki sonbahar ve kış aylarında Avrupa'ya enerji kaynakları tedarik edebiliriz" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE BÜYÜK GAZ MERKEZİ
Kuzey Akım boru hatlarındaki sızıntı nedeniyle iletilemeyen gazın Türk Akım boru hattı üzerinden kullanılabileceğini vurgulayan Putin, "Kuzey Akım boru hatları üzerinden gönderilemeyen gazı, yerini değiştirerek Karadeniz'e yönlendirebilir ve burayı Rus gazının ana tedarik hattı haline getirerek doğalgazı Avrupa'ya Türkiye üzerinden iletebiliriz. Tabi ki ortaklarımız da bunu isterlerse Avrupa için Türkiye'de büyük bir gaz dağıtım merkezi oluşturabiliriz" dedi.

Putin, Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ulaştırılmasının ekonomik yönden avantajlı olduğunu kaydederken, aynı zamanda bu boru hattının daha güvenli olduğunu söyledi. Putin, yaptırımlara ve enerji altyapısına yönelik son "terör saldırılarına" rağmen Moskova'nın piyasadan geri çekilme niyetinde olmadığını belirtti.

GAZPROM'DAN AÇIKLAMA GELDİ
Putin'in bu sözlerinden dakikalar sonra Gazprom'dan da bir açıklama geldi. Açıklamada söz konusu tesisin AB sınırına yakın bir noktada kurulabileceği bilgisine yer verildi. Gazprom, Kuzey Akım'daki restorasyon çalışmalarının ise bir yıldan kısa süreceğinin altını çizdi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN