Emekliye 2 bin lira ikramiye

Başbakan Binali Yıldırım, milyonları sevince boğan müjdeleri açıkladı. TAKVİM’in gündeme getirdiği emekliye bayram ikramiyesi de kesinleşti. 12 milyonu aşkın emekliye 2 bayramda biner lira ikramiye ödenecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Mayıs 2018 Güncelleme 01 Mayıs 2018, 02:10
Emekliye 2 bin lira ikramiye

İÇİNDEKİLER

Hükümet'ten milyonlara müjde geldi. Başbakan Binali Yıldırım, borçludan imar sorunu yaşayana, gençten yaşlıya, esnafa kadar milyonlarca kişinin yüzünü güldürecek müjdeleri açıkladı. İşte Başbakan Yıldırım'ın açıkladığı müjdeler:

EMEKLİYE EK GELİR: Emekli olmuş 12 milyonun üzerinde vatandaşımız var. Bunun dışında emekli olmadan aylık bağlanan gazilerimiz, şehit yakınlarımız var. Devletten emeklilik dışında maaş alanlar bunlara da her yıl Ramazan Bayramı öncesi ve Kurban Bayramı öncesi olmak üzere birer bayram ikramiyesi vereceğiz. Emeklilerimiz her şeyin en güzeline layık. Hayırlı uğurlu olsun. Hükümet olarak var gücümüzle çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz.

SGDP SİLİNİYOR: Emekli olan vatandaşlarımız var. Geçmiş yıllarda emekli olduğu zaman yeni bir işyeri açarsa ne yapıyordu? Bir dayanışma primi gibi bir para yatırıyordu, yüzde 15 destek primi (SGDP) yatırıyordu. Bunu biz kaldırdık. Ancak geçmiş yıllara ait borçlar var. Kanunla bu meseleyi hallettik, bitti. Ancak geçmişten gelen peşini bırakmayan borçlar var, o borçları tamamen siliyoruz.

YAŞLININ MAAŞI KATLANDI: 65 yaş aylığı 266 lira şu an. 3 aylık olarak ödeniyor. 2 kata varan artış yapıyoruz. 500 liraya çıkarıyoruz. 3 ayda bir bin 500 lira almış olacaklar.

ESNAFA SAĞLIK HİZMETİ: Bağ-Kur borcu olan esnafımız sağlık hizmeti alabilecek. Bunun da önünü açıyoruz. Borç ayrı, sağlık ayrı. Bunun pazarlığı olmaz. Borcunu bugün vermedi, yarın imkan olur verir. Ama hasta olur 'git kardeşim ben sana bakmayacağım' diyemeyiz. Burada bir düzenleme yapıyoruz.

İMAR BARIŞI: Bir yapı kayıt belgesi vereceğiz, kanun çıkınca. Yapı kayıt belgesi imar alırken işine yarayacak. Kentsel dönüşüme gidecekse öncelik tanınacak, tapu verileceği zaman da bu belge aranacak. Bu ilk ve en önemli adım, bu bir imar affı değildir, bu bir imar barışıdır. Yapı kayıt belgesi alınabilmesi için yüzde 3 bir para alınacak. Tapuya geçince de aynı şekilde yüzde 3 para alınacak. Vatandaş kaçak göçek olmaktan kurtulacak.


GENÇLER PRİM ÖDEMEYECEK: 18-29 yaş arasında işyeri açmak isteyen gençler var. Bunlara daha önce 3 yıla kadar vergi kolaylığı getirmiştik. Gelir vergisinden 75 bin lira gelire kadar vergiden muaf tutuyorduk genç girişimciliği desteklemek adına. Bir ilave daha getiriyoruz. İşyeri açıyor birisi, bu 3 yıllık gelir vergisi desteği yine devam edecek, bunun üzerine de 1 yıl boyunca çalıştırdığı, işyeri açan kendisi Bağ-Kur primi ödemeyecek, biz ödeyeceğiz.

ÜNİVERSİTEYE DÖNÜŞ: Çeşitli nedenlerle üniversiteye devam edemeyen gençlerimiz var. 500 bine yakın. Kaydı silinen öğrencilere tekrar kayıt yaptırma ve diploma alma fırsatı veriyoruz.

BÜYÜK BORÇ BARIŞI
BORÇLARA YAPILANDIRMA: Vergi ve prim alacakları yeniden yapılandırılacak. Trafik cezaları, askerlikle ilgili, nüfusla ilgili, seçimle ilgili, köprü-otoyol kaçak geçişleri gibi borçlar da buna dahil olacak. Kısacası vatandaşın devlet kurumlarıyla arasında olan anlaşmazlıklar çözüme kavuşturuluyor. Geçmiş 5 yıla ait vergi ile ilgili fırsat getiriyoruz. 31 Mart 2018'den önce ödenmemiş borçlar kapsamda. Temmuz sonuna kadar başvuru yapılacak, 36 ay vadede borçlar ödenebilecek. Peşin ödemeyi seçenler gecikme faizinin yüzde 90'ını ödemeyecek.

STOK AFFI: Yine piyasada çok beklenti haline gelen stok affı. Geçmiş yıllara yönelik stoklarla ilgili bir düzenleme yapıyoruz. Stoklarında var ama kayıtlarında gözükmüyor, hesabı tutturamıyor. Kasa fazlalıkları, bunlar da aynı şekilde beyan unsuruna göre işletme kayıtlarının düzenlenmesine imkan veriyoruz.