Borcun üstü çiziliyor

Borçlulara yeni fırsat hayata geçiyor. Meclis’te kabul edilen düzenlemeye göre; 31 Mart’a kadar olan vergi, prim, su, ceza gibi borçlar yapılandırılacak. 30 Haziran’a kadar başvurular alınacak. Peşin ödemeye indirim, 36 aya varan vade imkanı olacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Mayıs 2017 Güncelleme 19 Mayıs 2017, 01:35
Borcun üstü çiziliyor

İÇİNDEKİLER

Hükümetin müjdesini verdiği yeni yapılandırma hayata geçiyor. Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen düzenleme; 31 Mart 2017'ye kadar olan kesinleşmiş kamu alacaklarını yapılandırıyor. Daha önceki yapılandırma kapsamında başvuru yapamamış borçlulara da yeni bir imkan tanınıyor. Ancak yapılandırmadan yararlanan ve taksit ödemeleri devam eden borçluların, yapılandırılan borçları kapsam dışında tutuluyor.

ÖDEME DÜŞECEK
Düzenlemeyle; Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), il özel idareleri, belediyeler, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin alacakları yeniden yapılandırılıyor. Yapılandırma imkanı sağlanan borçlar arasında vergi, prim, su, ecrimisil ödemeleri, trafik, askerlik ve nüfus para cezaları yer alıyor. Yapılandırma için başvurular, yasanın Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla başlayacak. Düzenlemeden yararlanmak isteyenlerin, 30 Haziran'a kadar başvuruda bulunmaları gerekecek. Yapılandırmada ana paranın tahsilinden vazgeçilmeyecek. Ancak gecikme faizi ve cezası silinip, bunun yerine enflasyona (Yİ-ÜFE) göre güncelleme yapılacak. Peşin ödemeyi tercih edenler, hesaplanan enflasyon tutarının da yarısını ödeyecek. Borçların taksitler halinde ödenmesi halinde, borçlar belirlenen katsayılara göre artırılmış şekliyle ödenecek. Yapılandırılan borçlar 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödenebilecek. Taksitler 2 ayda bir ödenecek. Tercih edilen taksit süresinden daha uzun sürede ödeme yapılamayacak ancak ödemeler daha kısa sürede olabilecek. Kısa sürede ödenmesi halinde düzeltme yapılacak. İlk taksit ve peşin ödeme için son tarih; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na, Maliye Bakanlığı'na, il özel idarelerine ve belediyelere olan borçlarda 31 Temmuz, SGK'ya olan borçlarda 31 Ağustos olacak.

31 MAYIS'A DİKKAT!
SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı, 31 Mayıs'ın yapılandırmaya başvuranların ilk taksitlerini ödemeleri için son gün olduğunu hatırlatarak, "Yatırmayanların yapılandırmaları bozulacak. Yeni kanundan da yararlanamayacaklar" dedi. Bağlı, "Kanun 67.7 milyarlık borç stokunu kapsıyor. 43 milyar liralık kısmı için yapılandırma müracaatı oldu. İlk taksit olarak 3 milyarlık tahsilat da yapıldı" ifadesini kullandı.