Katar’a Türk çıkarması

Türkiye’den 10 sektörden 154 temsilcinin katılımı ile gerçekleştirilen Expo Turkey by Qatar’da, Türk şirketleri gövde gösterisi yaptı. Bin 600 görüşmenin yapıldığı fuarda, Türk inşaat şirketleri 120 milyon liralık ön satışını gerçekleştirdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Nisan 2017 Güncelleme 28 Nisan 2017, 01:42
Katar’a Türk çıkarması

İÇİNDEKİLER

Medyacıty tarafından Katar'ın başkenti Doha'da bu yıl ilki düzenlenen, Expo Turkey By Qatar 2017 Fuarı'nda Türk şirketleri adeta şov yaptı. 19-21 Nisan'daki fuara inşaattan bilişime kadar çok sayıda sektörün 154 temsilcisi katıldı. İki ülke arasında kurulan güçlü siyasi ilişkiler fuara da yansıdı. Türk inşaat şirketleri, fuardan 120 milyon TL'lik ön satış anlaşmasıyla döndü. SABAH, Daily SABAH ve aHaber'in sponsor olduğu fuarda, bin 600 görüşme yapıldı. Fuar, Türk şirketlerinin 2022'de Dünya Kupası'na hazırlanan ülkenin altyapısının şekillenmesinde önemli rol üstlenmelerinin de önünü açtı. Fuar sonrası değerlendirmelerde bulunan Mediacity Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt, Katar'daki Türkiye Fuarı'na hazırlıklı gelen firmaların, doğrudan satış için anlaşma yaptığını söyledi. Fuar süresince, sadece Katar Ulusal Kongre Merkezi'ndeki özel toplantı odalarında kayıtlı bin 600 iş görüşmesinin gerçekleştiğini anlatan Kurt, söz konusu görüşmelerde hazırlıklı gelen firmaların doğrudan satış için anlaşma yaptıklarını kaydetti. Katarlıların, fuara satın alma ve ortaklık yapmak için geldiklerini anlatan Kurt, 2022 Dünya Kupası'na hazırlanan ülkenin altyapısının şekillenmesinde Türk firmaların yer aldığını ifade etti. Kurt, "Bugün burada devam eden metro ve otoyol inşaatlarında Türk firmalarının yürüyen 7.5 milyar dolarlık iş hacmi var. Bunun, her geçen yıl artacağını düşünüyorum. Ayrıca bilişim ve güvenlik anlamında da Türk firmalarının önemli roller alacağını düşünüyorum" dedi.

YÜZDE 20 BÜYÜTECEĞİZ
Her geçen yıl fuarı büyüterek yapmaya devam edeceklerini dile getiren Kurt, "Gelecek yıl fuarı yüzde 20 büyütmeyi hedefliyoruz. Ziyaretçi hedef kitleyi ve fuardaki ticaret hacmini de yüzde 50 büyütmeyi planlıyoruz" dedi. Katar'ın yeni dönemde hem sportif hem de kamu yatırımlara devam edeceğini belirten Hakan Kurt, şöyle konuştu: "Milli gelirine oranla Katar, dünya ülkelerine doğrudan yatırım yapan birinci ülke. Amacımız; iki ülke iş dünyasının bu işten başarılı çıkmasını sağlamak. Sadece Türkiye'ye yatırım ya da Türk şirketlerine iş verin demek çok doğru bir yaklaşım değil. Hem Katar hem Türkiye ekonomisinin faydalı çıkmasını umut ediyorum."

İŞBİRLİĞİNE DESTEK
Türkiye ve Katar arasındaki başta gayrimenkul, inşaat, mobilya olmak üzere çeşitli sektörlerde karşılıklı fırsatlar bulunduğuna dikkat çeken Katar Belediye ve Çevre Bakanı Mohammed bin Abdullah Al Rumaihi, bu işbirliğinin artırılması için her iki devletin de önemli bir altyapıyı oluşturduğunu ve geliştirmek için gerekli tüm desteğin de verileceğini söyledi. Katarlı Bakan, "Her alandaki köklü ve güçlü dostluk çerçevesinde fırsatları karşılıklı olarak değerlendirmeliyiz" dedi.