Etin kilosu 20 TL

Kırmızı et fiyatlarını düşürmek için ESK devreye girdi. Kasaplara 22.50, yemekçilere 20.50 liradan karkas et verilecek. Kıymanın kilosu 32, kuşbaşının kilosu ise 34 liraya düşecek...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Mart 2017 Güncelleme 28 Mart 2017, 00:00
Etin kilosu 20 TL

İÇİNDEKİLER

Üreticiden tüketiciye gelene kadar fiyatı yüzde 80 artan kırmızı et fiyatları vatandaşın cebini yaktı. Et ve Süt Kurumu (ESK), etin ucuzlaması için düğmeye bastı. ESK, Türkiye genelinde yemek sanayisine kilogramı 20.50 lira + KDV, kasaplara ise 22.50 lira + KDV fiyattan karkas dana eti satışı için teklifler almaya başladı. Kasaplar, kurumdan satın aldıkları karkas etleri, perakende olarak kıymada kilogramı 32 lira ve kuşbaşında kilogramı 34 liradan satışa sunacak. Satışı yapılacak toplam ürün miktarı firma bazında 50 tonu geçemeyecek ve işletme kapasite raporunun üzerinde satış yapılmayacak. Yemek sanayisinde faaliyet gösteren işletmelerin Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu'na (YESİDEF) üye olmaları gerekiyor. Satın alım için kasapların da Kasaplar Federasyonu'na üye olmaları şartı aranıyor. Fiyatların spekülatif olarak tırmanmasını önlemek için adım atan ESK, piyasanın ihtiyaçları karşılanıncaya kadar satışlarına devam edecek.

PİYASAYI RAHATLATIR
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, piyasada karkas et satış fiyatının ortalama 26-27 lira civarında olduğunu belirterek, "ESK kasaplara 22.5 lira+KDV fiyattan karkas et satışı yapacak. Bankalarda vatandaşlar için 'esnek hesap' var. ESK'nın bu adımı bizim için de 'esnek hesap' gibi. ESK'nın bu satışları piyasada rahatlamayı temin eder. En azından fiyatlardaki yükseliş trendi durur" dedi. Yalçındağ, düşüş için net çözüm olarak KDV'nin yüzde 1'e indirilmesini önerdiklerini hatırlatarak, "Bu adımlarla birlikte KDV de indirilirse etiketlere 4-5 lira indirim yansır" şeklinde konuştu.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, "Kimse et fiyatlarında indirime gitmeyecek, bekleyin ve görün" dedi. Daha önce de ESK aracılığıyla et ithalatı yapılıp piyasaya ucuza et verildiğini hatırlatan Tunç, "Kimse eti ucuza satmadı. Vatandaş pahalıya et yemeye devam etti. Bu uygulama sadece üretimi sekteye uğratır. Halbuki ESK ile biz sözleşme yapalım kendi etimizi kendimiz üretip piyasaya verelim. Aradan fırsatçıları ve aracıları da kaldıralım" diye konuştu.