İş-aş köprüsü

Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından temeli atılacak 1915 Çanakkale Köprüsü, tamamlandığında yatırımlara doping etkisi yapacak. Bölgede işsizliğe çözüm getirecek köprü, turizmi de canlandıracak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Mart 2017 Güncelleme 18 Mart 2017, 01:08
İş-aş köprüsü

İÇİNDEKİLER

1915 Çanakkale Köprüsü'nün temeli, Çanakkale Zaferi'nin yıldönümü olan bugün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından atılacak. Tamamlandığında 'dünyanın en uzun asma köprüsü' olacak olan köprü, 2 bin 23 metrelik orta açıklığı ile Cumhuriyet'in 100'üncü yılı olan 2023 yılını simgeleyecek ve o yıl hizmete açılacak. Köprü, tamamlandığı zaman bölge ekonomisini canlandırırken, Türkiye ekonomisine de büyük katkı sağlayacak. Bölgedeki oda başkanları, köprünün 'güçlü yatırım, güçlü ekonomi ve büyüyen Türkiye'ye önemli katkıda bulunacağını belirtti.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülend Engin: Köprü daha proje aşamasındayken, bölgede büyük kuruluşların yatırım planlarının var olmaya başladığını gördük. Sanayi ve ticaretin bölgede artmasına olanak sağlayacak. Böylece istihdam artışına hızla şahit olacağız.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay: 1915 Çanakkale Köprüsü, özellikle Türkiye'nin 'San Fransisco Havzası' olan Marmara Havzası'nın her açıdan gelişimine büyük değer katacak. Proje; pazarlara ulaşımı kısaltırken, gayrimenkul yatırımlarını ve turizm gelirlerini yükseltecek. Köprü, bölgedeki istihdamı da artıracak.

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay: Hem yerli hem yabancı turistin dolaşımı daha rahat ve hızlı olacak. Köprünün yapımıyla, tarımdan sanayiye ve hizmete her alanda ekonomik aktiviteler maksimum seviyeye ulaşacak.

1 SAATLİK YOL 3 DAKİKAYA İNECEK
■ Avrupa ile Asya arasında feribotla bekleme süreleri ile 1 saati bulan geçiş, 3-4 dakikaya inecek.
■ Köprünün orta açıklığı 2 bin 23 metre, toplam uzunluğu 3 bin 623 metre olacak.
■ 2023 yılında hizmete açılacak köprü, 3 geliş-3 gidiş toplam 6 şeritten oluşacak.
■ Kulelerin deniz derinliği Gelibolu tarafında 38 metre, Lapseki tarafında ise 42 metre olacak.
■ Geliş ve gidiş yönü sanki yan yana iki ayrı köprüymüş gibi görünecek.
■ Tasarım ömrü 100 yıl olan köprüden geçiş ücretinin otomobiller için 15 euro artı KDV olması öngörülüyor.



Betil BAŞ