Türk Lirası'na 1 milyar dolar destek

İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı dünyayı sarstı, borsalar çakıldı. Dolar değer kazanırken, TL ayrıştı Önceki gece 3 lirayı gören dolar, yerel yatırımcıların 1 milyar dolarlık satışı ile 2.91 liraya kadar geriledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Haziran 2016 Güncelleme 25 Haziran 2016, 01:20
Türk Lirası’na 1 milyar dolar destek

İÇİNDEKİLER

Dünya İngiltere halkının 'AB'den çıkalım' kararı ile sarsıldı. Brexit olarak adlandırılan karar sonrası piyasalar allak bullak oldu, borsalar adeta çakıldı. Dolar değer kazanırken İngiliz Sterlin'i büyük kayıp yaşadı. Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri dolar karşısında erirken en az zararı Türk Lirası gördü. Güney Afrika Randı, Polonya Zlotisi ve Macar Forintini en fazla değer kaybeden para birimler oldu.

SATIŞ BAŞLADI
Gece saatlerinde sonucun netleşmeye başlamasının ardından Türkiye'de piyasaların kapalı olması sayesinde dolar 3 lirayı test etti. Sabah piyasaların açılmasıyla birlikte dolar 2.9620 lira ve euro da 3.2640 liradan güne başladı. Dolardaki yükseliş sürerken, dolarda satış haberleri gelmeye başladı. Yerel yatırımcıların dolar satmaya başlamasıyla kur öğlen saatlerinden itibaren toparlandı. Bankacılar, piyasaya lokal yatırımcıların 1 milyar dolarlık satış yaptığı bilgisini verdi. Satışların bir kısmının kâr satışı olduğu belirtilirken, 1 milyar dolarlık destek TL'yi ayrıştırdı. Gerileyen dolar kuru önce 2.92 lira seviyelerine kadar indi. Günün kapanışı ise dolarda 2.9190 lira, euroda ise 3.2400 lira olarak gerçekleşti.

ALTIN VE YEN'E YARADI
Ayrılma kararıyla altın ve Japon Yeni, gelişmiş ülke tahvillerinde artan güvenli liman talebi ile birlikte sert yükseldi. İngiltere'nin 'Brexit'e karar vermesiyle Spot altının ons fiyatı yüzde 8.1 artarak 1358 dolarla 2.5 yılın zirvesini gördü. Kapalıçarşı'da altının gramı 130.4 liraya çıkarak rekor kırdı. Çeyrek altın 201 liraya yükseldi. Kapalıçarşı esnafının zararının milyon dolarları bulduğu belirtiliyor.

UYANIK İNGİLİZ KAZANDI
İngiltere'de oylamanın yapıldığı Perşembe günü döviz bürolarına hucüm ederek, sterlinini satıp dolar alanlar, AB'den çıkış karar ile birlikte kazandılar. İngiliz sterlini 1985'ten bu yana en düşük seviyelerine geriledi. Sterlinin yanında euro da dolar karşısında yüzde 3'ten daha fazla bir değer kaybı yaşadı. Sterlin, dolar karşısında yaklaşık yüzde 9.4 düşüşle 1.3462 dolar seviyesine geriledi.

KOÇ HİSSELERİ DÜŞTÜ
Avrupa borsalarındaki düşüş daha çok banka hisselerinden kaynaklandı. İngiltere'nin en büyük bankalarından Barclays ve Lloyds Banking Group hisse senetleri yüzde 25 kadar değer kaybetti. Deutsche Bank hisse senetleri yüzde 12 düşerken, Fransız BNP Paribas yüzde 14 geriledi. Türkiye'de ise Ford Otosan yüzde 5.38, Arçelik yüzde 5.34, Vestel Elektronik ise yüzde 3.7 düştü.

KARA CUMA FENA ÇARPTI
İngiltere'nin kararı Avrupa borsalarını kırmızıya boyadı, piyasalar yangın yeri haline geldi.

ALMANYA: Almanya'nın DAX Endeksi'nde kayıplar yüzde 10'u bulurken, Avrupa'nın 300 büyük şirketini izleyen FTSEEUROFIRST 300 endeksinde de kayıplar yüzde 8'i aştı. Frankfurt Borsası'nda Deutschebank yüzde 18 düştü.

FRANSA : Paris borsası CAC- 40 Endeksi'nde yer alan hisselerin çoğunda işlemler durduruldu. Endeks yüzde 7.7 düştü. Belçika BEL-20 endeksi yüzde 3.9 geriledi. İNGİLTERE: Londra FTSE 100 endeksi yüzde 7.4 oranında düşüşte. İngiliz bankaları arasında yüzde 30 kayıpla güne başlayanlar olduğu belirtiliyor.

ASYA: Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yaklaşık yüzde 5 düşerken, Japon Nikkei endeksi yüzde 8'den daha fazla kayıp yaşadı.

TÜRKİYE: Yurt içinde de Borsa İstanbul 100 endeksi yüzde 4.08 düşüşle işlem görürken, bankacılık hisselerindeki düşüşler ise yüzde 5'i üzerinde oldu.