İngiltere’de AB heyecanı

Britanyalılar, dün Avrupa Birliği’nden çıkıp çıkmamak için sandığa gitti. Sandık başı anketleri, AB’de kalma yanlılarının yüzde 52, ayrılma yanlılarının ise yüzde 48 oranda olduğunu gösterdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Haziran 2016 Güncelleme 24 Haziran 2016, 00:55
İngiltere’de AB heyecanı

İÇİNDEKİLER

İngiltere; Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ın AB üyeliğinin oylandığı referandumda, oy verme işlemi dün Türkiye saatiyle 09.00 başladı. Sandıklar gece 00.00 kapandı. Sonuçun bu sabah açıklanacağı bildirildi. Birleşik Krallık'ta toplam 46 milyon 499 bin 537 seçmen bulunuyor. İngiltere 39 milyon 956 bin 824 seçmenle en önemli orana sahip. İngiltere'nin AB'de kalması halinde bu kararın 'az farkla mı çok farkla mı' alındığı belirleyici olacak. Fark az olursa: İngiltere Başbakanı Cameron'ın şubat ayında AB ile yürüttüğü ve Euro Bölgesi, ekonomik yönetişim, rekabet, egemenlik ve serbest dolaşım ayakları üzerine oturttuğu müzakerelerde varılan anlaşmanın unsurları hayata geçirilmeye başlanır. AB'de kalma kararı çok farkla alınırsa bu unsurlar daha hızlı ve daha az dirençle karşılaşılarak devreye sokulur. Karar az farkla çıkarsa süreç daha yavaş işleyebilir. İngiltere'nin AB ile vardığı anlaşma diğer ülkeler tarafından da talep edilmeye başlanabilir. Bu durumda AB belli adımlar atmak zorunda kalabilir.

İNANÇ FARKI
İngiltere'deki AB referandumu sırasında Türkiye'de piyasalar 'AB'de kalacak'a oynadı, bayram havası yaşandı. Dolar 4 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesi olan 2.87 liranın altını gördü. Dolar günü 2.8750 liradan, euro 3.2730 liradan kapattı. Faiz de geriledi. İngiltere'de ise 'çıkıyoruz'a oynayanlar, sterlin bozup dolar almaya koştu.