Avusturya usulü tazminat

Bu sistemde, çalışan için hesap açılıyor, burada biriken paraya da ne devlet ne de işveren dokunabiliyor. İşveren yükü de azaltılıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Haziran 2016 Güncelleme 01 Haziran 2016, 02:08
Avusturya usulü tazminat

İÇİNDEKİLER

Tüm çalışanların kıdem tazminatını alabilmesi için çalışmalar sürerken; farklı senaryolar dile getiriliyor. Bu senaryolardan biri de Avusturya modeli. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Avusturya modelini incelediğini ifade etti. Bu sistemde; her çalışan adına kıdem tazminatı için bir hesap açılıyor. Bu hesaba her ay para yatırılıyor. Biriken paraya da ne devlet ne de işveren dokunabiliyor. Sigortalı, belli şartları yerine getirdiğinde kıdem tazminatını alabiliyor. Bakanlığın yeni sistemi ile her çalışanın tazminat hakkı baki olacak.

YÜZDE 3.8 YÜK
ASO Başkanı Özdebir, "Kıdem tazminatının işverene maliyeti yüzde 8. Bakan Süleyman Soylu, yüzde 8'lik oranı yarıdan fazla aşağıya indirecek bir formül geliştirdiklerini söyledi. Yüzde 3.8 gibi birtakım rakamlar konuşuluyor" dedi.

HER YIL İÇİN BİR MAAŞ
Mevcut sistemde; kıdem tazminatı, işten kendi kusuru dışında çıkartılan ya da haklı bir sebeple istifa eden çalışanlara ödeniyor. İşçinin çalıştığı her yıl için 30 günlük brüt ücret karşılığında kıdem tazminatı hesaplanıyor. Ödemeden damga vergisi dışında kesinti yapılamıyor.