Tazminatlar artıyor

Milyonlarca çalışanın hakkı olan kıdem tazminatı artık fonda birikecek. İstifa eden de tazminat alacak. Tazminatınızı artırmak da sizin elinizde. İşte tazminatı artırmanın formülü...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Aralık 2015 Güncelleme 27 Aralık 2015, 01:21
Tazminatlar artıyor

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca çalışan için bir güvence olan kıdem tazminatı hesabında birçok püf noktası bulunuyor. Bu ayrıntıları değerlendirdiğinizde tazminatınızı da artırabiliyorsunuz. Türkiye'de kıdem tazminatını alabilmek için bir işyerinde en az 1 yıl çalışmış olmak gerekiyor. Bu da tazminat için yeterli sayılmıyor. İşçinin aynı zamanda kendi kusuru dışında ya da sebepsiz olarak işten çıkartılması ya da haklı fesih ile ayrılması şartı bulunuyor. Milyonlarca çalışanın birçoğu tazminatını alamazken Hükümet fon çalışmaları için de düğmeye bastı. Kıdem Tazminatı Fonu geldiğinde herkes için tazminat bir güvence haline gelecek. İstifa halinde ya da iş değiştirme durumunda da fon işçinin emrinde olacak. Mevcut durumda alınacak tazminatı da artırma yolları bulunuyor. Tazminat hesabında her yıl için 1 brüt maaş ödeniyor. Burada brüt maaşın nelerden oluştuğu önem kazanıyor. Böylece tazminat miktarını da bu maaş belirliyor. Birçok işyeri hile yaparak gerçek maaş yerine bordrolara asgari ücret yazıyor ve SGK'ya bunun üzerinden prim ödüyor. Burada devletten vergi ve prim kaçıran işveren, çalışanın tazminatının da düşmesini sağlıyor. Bu yüzden bordroda gerçek maaşınız yoksa aldığınız fazla parayı gösterir belgeleri mutlaka saklayın. Bu belgelerle tazminatınızı artırabilirsiniz.

5 BİN LİRA KAZANABİLİR
Tazminata esas brüt ücret belirlenirken, işçiye yapılan tüm düzenli ödemelerin de eklenmesi gerekiyor. Burada her ay ödenen yardım paraları, makam tazminatları, telifler pirimler gibi tüm ek ödemeler brüt maaşa eklendikten sonra tazminatın hesaplanması gerekiyor. Örneğin bir çalışanın brüt maaşı 3 bin lira. Bu çalışan her ay 500 lira da prim alıyorsa, 10 yıl sonunda alacağı tazminat 30 bin lira değil 35 bin lira olacak.

BUNLARI MAAŞA EKLETİN
1. Yemek yardımı, 2. Kasa tazminatı, 3. Gıda yardımı, 4. Yakacak yardımı, 5. Eğitim yardımı, 6. Konut yardımı, 7. Giyecek yardımı, 8. Erzak yardımı, 9. Sosyal yardım niteliğindeki ayakkabı ya da bedeli, 10. Unvan tazminatı, 11. Aile yardımı, 12. Çocuk zammı, 13. Temettü, 14. Havlu ve sabun yardımı, 15. Taşıt yardımı, 16. Yıpranma tazminatı, 17. Nitelik zammı, 18. Sağlık yardımı, 19. Mali sorumluluk tazminatı, 20. Bayram harçlığı, 21. Lojman tahsisi, 22. Aydınlatma, yakıt, su bedeli, 23. Teşvik primi.