Sigorta zamanı

Ev hizmetlerinde çalışanlara birçok hak getiren yasanın tebliği yayınlandı. Çalışma gün sayısına göre sigorta sistemi işleyecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Nisan 2015 Güncelleme 02 Nisan 2015, 02:16
Sigorta zamanı

İÇİNDEKİLER

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) ev hizmetlerinde çalışanlara sigorta konusuna açıklık getirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre; ev hizmetlerinde çalışanların çalışma gün sayısı, 10 gün ve daha fazla olanlar ile 10 günden az çalışanlar şeklinde ikiye ayrıldı. 10 gün ve daha fazla çalışanlar için düzenlemeler şöyle:

Bu çalışanların bildirimi yapılacak, sigortalının bildirgede işe giriş tarihi, sigortalılık başlangıç tarihi olacak.

İşveren, bildirgeyi doldurup, sigortalıyla imzaladıktan sonra sosyal güvenlik il müdürlükleri ile sosyal güvenlik merkezlerine müracaat edecek.

Çalışanın yüzde 34.5 oranındaki primleri, işverenlerce ödenecek. Bu primin yüzde 20'si uzun vadeli sigorta kolları, yüzde 12.5'i genel sağlık sigortası, yüzde 2'si iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası primini kapsayacak. İşverenler ayrıca sigortalı ve işveren hissesiyle yüzde 3 oranında işsizlik sigortası primi ödeyecek.

Ev sahipleri işyeri numarası oluşturmayacak, kayıtlar T.C. kimlik numarası ile takip edilecek.

10 gün ve daha fazla süreyle çalışan sigortalılar, aynı anda bir veya birden fazla işveren yanında sigortalı olabilecek.

Çalışma gün sayısı ayda 10 günden fazla 30 günden az olanlar, kalan süreler için isteğe bağlı sigortalı olabilecek. n Yaşlılık ve emekli aylığı alan sigortalılar, ev hizmetlerinde ayda 10 gün ve daha fazla süreyle çalıştırılabilecek.

Sürekli iş göremezlik geliri alanların geliri kesilmeyecek ama ayrıca malullük aylığı alanların aylığı kesilecek.

Öte yandan ev hizmetlerine yönelik tebliğe göre; torun bakan, ev hizmetlerinde yardım eden üçüncü dereceye kadar akrabalar sigortalı sayılmayacak.

PRİM İNTERNETTEN VE YATIRILABİLİYOR
Ev hizmetlerinde 10 günden az sigortalı çalışanlar, iş kazası ve meslek hastalığı sigortası kapsamında sigortalı sayılacak. Ev sahipleri her gün için prime esas günlük kazanç alt sınırının yüzde 2'si oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi ödeyecek. Gün tespitinde günlük 7.5 saatin altındaki çalışmalar 1 gün olarak kabul edilecek. SGK'ya müracaat ile çalıştıran ve sigortalılar yönünden tescil yapıldıktan sonra, ev sahipleri primi banka aracılığıyla, www. sgk.gov.tr adresinden kredi kartları veya banka kartları aracılığıyla SGK'ya ödeyebilecek.