Aracı bizi tüketti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mart 2015 Güncelleme 30 Mart 2015, 00:00
Aracı bizi tüketti

İÇİNDEKİLER

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Genel Başkanı Bülent Tunç, besiciler et fiyatlarını 1 lira yükselttiğinde market ve kasaplara 5-10 liralık artışların yansıdığını belirterek, et üzerinden parayı aracıların kazandığını iddia etti. Tunç, 2010 yılında karkas kilogramı 19 liraya kestirilen büyükbaş hayvanın bugünlerde 22-23 liraya kestirildiğini ve aradan geçen 5 yılda girdi maliyetlerinin çok yükseldiğini ifade ederek, "Besici maliyetini ancak karşılayıp 2-3 lira gibi bir kâr edebiliyor" dedi.

'28 LİRAYA SATILMALI'

22 liraya
kesilen etin market ve kasaplarda en fazla 27-28 liraya satılması gerektiğini vurgulayan Tunç, "Ama özellikle büyükşehirlerde lüks semtlerdeki kasap ve marketlerde kilosu 70-80 liraya kadar dana eti satıldığını biliyoruz. Normal kasap ve marketlerde de 40 liradan aşağı kuşbaşı, 30-35 liradan aşağıya da kıyma yok" diye konuştu. Dana etinde besici yapmasa da market ve kasapların dönemsel artışlar yaptığını öne süren Tunç, "Koyun eti sorunu çözer" dedi.