Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Genel Başkanı
Bülent Tunç, besiciler et fiyatlarını
1 lira yükselttiğinde market ve kasaplara
5-10 liralık artışların yansıdığını belirterek, et üzerinden parayı aracıların kazandığını iddia etti.
Tunç, 2010 yılında karkas kilogramı
19 liraya kestirilen büyükbaş hayvanın bugünlerde
22-23 liraya kestirildiğini ve aradan geçen 5 yılda girdi maliyetlerinin çok yükseldiğini ifade ederek, "Besici maliyetini ancak karşılayıp
2-3 lira gibi bir kâr edebiliyor" dedi.
'28 LİRAYA SATILMALI'
22 liraya kesilen etin market ve kasaplarda en fazla
27-28 liraya satılması gerektiğini vurgulayan
Tunç, "Ama özellikle büyükşehirlerde lüks semtlerdeki kasap ve marketlerde kilosu
70-80 liraya kadar dana eti satıldığını biliyoruz. Normal kasap ve marketlerde de
40 liradan aşağı kuşbaşı,
30-35 liradan aşağıya da kıyma yok" diye konuştu. Dana etinde besici yapmasa da market ve kasapların dönemsel artışlar yaptığını öne süren Tunç, "Koyun eti sorunu çözer" dedi.