Tük'et'ici soygunu

Kasapta, markette et fiyatları tırmandı; üretici topu aracılara attı; son satıcılar ise toptan fiyatlardan yakındı. Olan vatandaşa oldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Mart 2015 Güncelleme 05 Mart 2015, 01:01
Tük’et’ici soygunu

İÇİNDEKİLER

Kırmızı et ateş pahası oldu. Son 2 ayda kasapta, markette et fiyatlarında yaklaşık yüzde 20 artış yaşandı. Vatandaş yüksek fiyatlara isyan ederken, sektör temsilcileri suçu sürekli birbirine atarak sorumluluktan kaçmaya çalışıyor. Olan tüketiciye oluyor. Marketlerde etin kilosu 45 liralara ulaşırken, et ürünleri de aynı şekilde yüksek fiyattan satılmaya devam ediyor. Üreticiler, kendilerinde etin çok ucuz olduğunu iddia ederken; kasaplar ise toptan pahalı aldıkları için yüksek fiyatla satmak zorunda kaldıklarını söylüyor. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, üretici fiyatlarındaki artışın tüketiciye daha fazla yansıdığını ifade etti. Karkas dana etinin kilogramının son 5 yılda 4 lira arttığını, bunun enflasyon rakamlarının çok altında kaldığını belirten Tunç, şunları kaydetti:

'NEDENİ ARACI'
"Üretici fiyatında ciddi bir artış yok ama aracılar nedeniyle kırmızı et, marketler ve kasaplarda vatandaşa çok daha yüksek fiyattan ulaşıyor. Aracılar fiyatın artmasına yol açıyor. Et, tüketiciye ulaşana kadar 3-4 kez el değiştiriyor, herkes üzerine kâr marjı koyuyor. Aracılar bu işin içinden çıkmalı. Aracıları da kullanan bazı et tüccarları, ithalat lobiciliği yapıyor. Kırmızı et ithalatını yeniden gündeme getirmeye, fiyatları artırarak ithalatın önüne açmaya çalışıyorlar. 2010 yılında ithal et gelmesine rağmen fiyatlar düşmedi, bu memlekette kimse ucuz et yemedi."

KOYUN YİYİN
Bülent Tunç, Türkiye'ye gelen milyonlarca turistin de kırmızı et tüketimini artırdığını dile getirerek, talebin karşılanabilmesi için koyun etinin daha fazla tüketilmesini önerdi. Koyun etinin tüketilmesiyle ilgili ciddi bir çalışma yapılması gerektiğini ifade eden Tunç, "Üretici, karkas koyun etinin kilogramını 15 liraya satamıyor. Dana etinden daha ucuz olmasına karşın insanlar arasında 'kokuyor' diye bir algı oluşturuldu. Bu, bilinçli oluşturuldu. 44 milyona yakın küçükbaş hayvana sahibiz, bunu değerlendirmeliyiz" dedi.