30 dolar verin yerliyi uçuralım

Türkiye'de tüm operatörlere yerli telefon üreten Vestel, 30 dolarlık patent ücretinin teşvik olarak verilmesi halinde Türk malı ceplerle cari açığı düşürmeyi planlıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Ocak 2015 Güncelleme 29 Ocak 2015, 00:00
30 dolar verin yerliyi uçuralım

İÇİNDEKİLER

Türk tüketicilerin geçen yıl ithal cep telefonuna 6 milyar dolar para harcaması, yerli üreticileri harekete geçirdi. Bu kaynağın içeride kalmasını ve yerli istihdama katkı sağlamasını hedefleyen Vestel de cep telefonu üretimine ağırlık verecek. Geçen yıl Venüs marka yerli cep telefonunu piyasaya sunan Vestel, bu yıl 1 milyon adet satış planlıyor. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, 3 ayda 100 bin adet Venüs sattıklarını belirterek, "Satışlardan memnunuz. 2015'te 1 milyon cep telefonu satarak, 700 kişilik istihdam açacağız" dedi.

GENÇLERE GÜVENİN
Yerli malı kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini de kaydeden Erdoğan, cep telefonundaki 30 dolarlık patent giderinin devlet tarafından karşılanmasının bile sektör için büyük bir avantaj olacağını anlattı. Bu tür teşviklerin bütün dünyada olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Teşvik ayıp ve günah değil. Türkiye'de bu mahcubiyetin aşılması lazım. Biz de devletten telefon başına 30 dolar istiyoruz. Teşvik olmadan yerli malı gelişmez. Cari açığın yüzde 11.5'i cep telefonundan, bunu düşürebiliriz. Yılda 14 milyon cep telefonu satılıyor" diye konuştu. Türk gençlerine güvenilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Bugün dünyanın konuştuğu birçok yeni teknolojiyi 25 yaşında Türk mühendisleri yapıyor" dedi.

7.5 MİLYAR TL'Yİ AŞAN CİRO
2014 yılında Vestel Elektronik'in konsolide cirosunun yüzde 20'nin üzerinde büyümeyle 7.5 milyar TL'nin üzerinde gerçekleşmesini beklediklerini ifade eden Erdoğan, 2014'te yurt içi satış gelirlerinin 2 milyar TL'yi, yurt dışı satış gelirlerinin ise yüzde 20'ye yakın büyümeyle 5.5 milyar TL'yi aşmasının öngörüldüğü belirtti. Erdoğan, Ar-Ge harcamalarının ise 2014'te yaklaşık 170 milyon TL olarak beklendiğini söyledi.

AVRUPA'DA HER 5 TV'DEN 1'İ VESTEL
Turan Erdoğan, "Avrupa'da 5 TV'den 1'i bizim ürünümüz. Avrupa'da TV'de pazar payımız yüzde 21'e ulaştı. Pazarda ikinciyiz. Yüzde 34 ile Samsung birinci. Philips ve Sony yüzde 7'şer payla takip ediyor" dedi. Erdoğan, FATİH projesi kapsamındaki yeni tablet ihalesini de sabırsızlıkla beklediklerini ancak bugüne kadar burada da yerli firmalara yüzde 15 avantaj sağlayan uygulamaların bürokratlar tarafından uygulanmadığını, yerliyi desteklemenin zorunlu hale gelmesi gerektiğini vurguladı.