İndirim vakti

Petrolün varil fiyatı rekor düşüşle 110 doların altına indi, gözler akaryakıt firmalarına çevrildi. Zam yaparken, petrol fiyatlarını gerekçe gösteren firmalardan vatandaş şimdi de indirim bekliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Mayıs 2011 Güncelleme 07 Mayıs 2011, 13:34
İndirim vakti

İÇİNDEKİLER

3 gün önce yapılan 9 kuruşluk zamla birlikte benzinin litresi 4 lira 40 kuruşa yaklaşırken, akaryakıt firmalarının sığındığı 'yüksek petrol fiyatları' gerekçesi, dayanağını kaybediyor. ABD ekonomisiyle ilgili belirsizlikle önceki gün yüzde 10 gerileyen petrol fiyatları dün de düşüşünü sürdürdü. Brent petrolün varil fiyatı dün 106 dolara gerilerken ABD ham petrol fiyatı da 100 doların altına geriledi. Bu gelişmelerden sonra Türkiye'de akaryakıt firmalarından indirim beklentisi büyüdü. Yüksek petrol fiyatlarını gerekçe gösterip, zamda geçikmeyen akaryakıt firmalarının, bu indirimleri de en kısa sürede fiyatlara yansıtması bekleniyor. Ancak buna karşın, geçmiş tecrübeler gösteriyor ki, zamda hızlı davranan akaryakıtçılar, indirimde ağırdan alıyor. Hatta akaryakıt firmalarının benzin zammından sonra önümüzdeki günlerde motorinde de fiyat artışına gideceği belirtiliyor.

VERGİSİZ DE PAHALI
Veriler, Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının vergisiz olarak bile Avrupa'dan daha pahalı olduğunu gösteriyor. Dağıtım şirketlerinin yüksek oranlı kârları da tartışma konusu olmayı sürdürüyor. Önceki gün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da, akaryakıt dağıtıcılarının son 1-1.5 yılda litre başına elde ettikleri kârın 2'ye katlandığını ifade etti. Akaryakıt zamlarına başta Başbakan Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümet tepki gösterirken, vatandaşlar da bir an önce pompaların ucuzlamasını istiyor.

5 AYDA 3.86 LiRADAN 4.29 LiRAYA YÜKSELDi
Yılbaşında 3.86 TL olan benzin fiyatları yapılan zamlarla 22 Şubat'ta 4 lirayı aştı. Mart'ta üç kez artan akaryakıt fiyatları, Nisan'da da bir kez zamlandı ve 4.20 TL'ye ulaştı. 3 Mayıs'taki zamla birlikte 95 oktan kurşunsuz benzin 4.29 liraya kadar yükseldi.

TÜPRAŞ-PETKİM HİSSELERİ DÜŞTÜ
Petrolde yaklaşık yüzde 10'luk değer kaybı yaşanırken, TÜPRAŞ ve PETKİM hisselerinde de gerileme oldu. Dün sabah saatlerinde yüzde 5'e yakın değer kaybeden TÜPRAŞ hisselerinin günlük kaybı yüzde 4.60 oldu. PETKİM hisseleri de dün yüzde 1.82 oranında değer kaybetti.

EMTİA DEPREMİ
Petrolün dışında da emtia fiyatları son 2 yılın en düşük seviyesine geriledi. Gümüş, yüzde 7.4'lük kayıpla 29 Nisan'dan beri düşüşünü yüzde 25'e çıkardı. Altın ise üst üste yaptığı zirve denemelerinden sonra geri çekildi. Altın'ın onsu 100 dolar gerileyerek 1.471 dolara geriledi.

2011'DE BENZİNE GELEN ZAMLAR
13 Ocak ..............4-8 kuruş
23 Şubat ............8-9 kuruş
1 Mart ..................4-5 kuruş
8 Mart ....................8 kuruş
29 Mart ................8-9 kuruş
19 Nisan..............6-9 kuruş
3 Mayıs ..................9 kuruş