Prigojin’in ölümü uluslararası basında: Dünyayı trolledi! Pekin adım atacak mı? Wagner nasıl ayakta kalacak?

Wagner lideri Prigojin’in uçağının düşmesi uluslararası basında geniş yankı uyandırdı. Prigojin’in ardından Wagner’in Afrika, Suriye ve Belarus’ta ne yapacağı sorulurken Wagner’in liderlerinin ardından ayakta kalıp kalamayacağı ise merak ediliyor. Peki, Prigojin’in ölümü ile Pekin ve Moskova ilişkileri nasıl değişecek? İkinci bir uçakla ölümden kurtulduğu iddia edilen Prigojin’in son hamlesi neydi?

Giriş Tarihi 24 Ağustos 2023, 10:59 Güncelleme 24 Ağustos 2023, 11:48
Prigojin’in ölümü uluslararası basında: Dünyayı trolledi! Pekin adım atacak mı? Wagner nasıl ayakta kalacak?

İÇİNDEKİLER

Wagner lideri Prigojin'in de içinde bulunduğu özel jetin düşmesinin ardından Moskova'dan yapılan resmî açıklamada Prigojin'in cansız bedenine ulaşıldığı belirtiliyor. Wagner ise liderlerinin düşen uçakta olmadığını, ikinci bir uçakla kaçtığını iddia ediyor. Prigojin'in de içinde bulunduğu uçağın düşmesi, uluslararası basında geniş yer alırken uzmanlardan dikkat çekici yorumlar gelmeye devam ediyor.

"ÖLÜMÜ İLE DÜNYAYI TROLLEDİ"

CNN ise Wagner lideri Prigojin'in yaşadığı gibi şiddetli, gösterişli ve entrikaların merkezinde bir şekilde öldüğünü belirtti. CNN'e göre Rusya'da 2016 başkanlık seçimlerine müdahale eden tolleri yöneten Prigojin, ölümü ile de tüm dünyayı trolledi. CNN Rusya'nın Soruşturma Komitesi tarafından yürütülmesinin şeffaflık bakımından olumsuz sonuçlar doğuracağını belirtti. Rusya muhalefet lideri Aleksey Navalny başta olmak üzere muhalif siyasetçileri ile ilgili soruşturmaları yürüten komiteden tarafsız bir rapor beklenemeyeceğini söylüyor.

AFRİKA, SURİYE VE BELARUS'TA NE OLACAK?

ABD kuruluşu Atlantic Counsil'de Prigozhin'in uçağının düşmesine dair çok sayıda analiz yayımlandı. Atlantic Counsil yazarlarından Ariel Cohen'e göre Prigojin'in ölümünün ardından Wagner grubunun Rusya, Belarus, Afrika ülkeleri ve Suriye'deki varlıkları olumsuz etkilenecek. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve General Valery Gerasimov'un güç mücadelesinde birinci turu kazandığına dikkat çeken Cohen, gelecekte ordu ile Federal Güvenlik Servisi arasında kriz çıkacağını öne sürdü.

PRİGOJİN ARADAN ÇEKİLDİ: PEKİN ADIM ATACAK MI?

Atlantic Counsil'in kıdemli editörü Jodeph Webster ise Çin'in son Prigojin isyanının ardından Şi ile Putin'in kişisel ilişkisini küçümsemeye ve siyasi bağları resmîleştirmeye çalışıyordu. Webster'e göre Prigojin'İn aradan çekilmesi ile Pekin, liderler arasındaki bağları yeniden vurgulamaya istekli olabilir.

WAGNER PRİGOJİN OLMADAN AYAKTA KALABİLİR Mİ?

İngiliz gazetesi The Guardian Wagner'in Prigojin olmadan ayakta kalıp kalamayacağını ele aldı. CIA Şefi Aspen Burns'ün temmuz ayında Prigojin'in Moskova'ya yürüyüşünün ardından Putin'in intikam almak için acele etmeyeceğine yönelik tahminini hatırlatan the Guardian, Prigojin'in ölümünden sonra Wagner'in dörde bölündüğünü öne sürdü.

The Guardian'a göre Wagner, Prigojin ve uçakta birlikte bulunduğu Wagner üyelerinin ölümü ile Wagner, kurulduğu dönemden çok uzaklaştı. Uçak hadisesinin yanı sıra Belarus'a sürülen yüzlerce Wagner savaşçısının buradan da ayrılması, çok sayıda savaşçının ise Batı Afrika'ya taşınması ile Wagner savaşçılarının sayısı dörtte bir oranında azaldı. Son iki aydır Rusya'daki operasyonlara ara veren Wagner'in faaliyetlerine devam edip edemeyeceği, Prigojin'in yerine geçecek kişinin onun yerini doldurup dolduramayacağı ise merak konusu.

"NASIL HAYATTA KALACAĞINI ÖNGÖRMEK ZOR"

Haziran ayında Sky News'e konuşan eski Hava Mareşali Sean Bell ise "Eğer Wagner grubu Yevgeni Prigojin ise nasıl hayatta kalacaklarını öngörmek zor." ifadelerini kullanmıştı.

PRİGOJİN'İN SON HAMLESİ

Rus yetkililer Prigojin'in cansız bedenine ulaşıldığını duyursa da Wanger'den liderlerinin hayatta olduğuna yönelik bir iddia geldi. Wagner Prigojin'in ikinci bir uçakla kaçtığını iddia ederken İngiliz bir uzman ise dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatham House'tan Keir Giles, "Uçakta Prigojin adında bir yolcunun olduğu açıklandı ancak birden fazla kişinin adını Prigojin olarak değiştirdiği de biliniyor." dedi ve bunun son zamanlarda Prigojin'in seyahatlerini gizli tutmak için uyguladığı bir yöntem olduğunu belirtti.

"AFRİKA'DAN YENİ BİR VİDEODA ORTAYA ÇIKARSA ŞAŞIRMAYALIM"

Giles, Prigojin için "Kısa sürede Afrika'dan yeni bir videoda ortaya çıkarsa şaşırmayalım." dedi. 2019'da Afrika'da resmen öldüğü ilan edilen Prigojin'in hayatta olması da uzak bir olasılık olarak görülmüyor.