Kim Jong Un-Putin görüşmesi dünyayı ayağa kaldırdı: Gizli buluşma yerine zırhlı trenle gidiyor

Kuzey Kore Devler Başkanı Kim Jong Un’un bu ay Putin ile silah ticareti konusunda görüşme yapmak için Rusya’ya gideceği öğrenildi. Kim Jong Un, nerede yapılacağı açıklanmayan görüşmeye zırhlı trenle gidecek. ABD basını ise Putin-Kim Jong Un ziyaretinin sadece silah pazarlığından ibaret olmadığını iddia ediyor.

Giriş Tarihi 05 Eylül 2023, 10:47 Güncelleme 05 Eylül 2023, 18:20
Kim Jong Un-Putin görüşmesi dünyayı ayağa kaldırdı: Gizli buluşma yerine zırhlı trenle gidiyor

İÇİNDEKİLER

Kuzey Kore'nin nükleer füze tehditleriyle gündemden düşmeyen lideri Kim Jong Un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Rusya'ya gidiyor. Kim Jong Un'un gizli görüşme yerine zırhlı tren ile gideceği öğrenilirken kritik görüşme dünya gündemine bomba gibi düştü.

KİM JONG UN RUSYA'YA ZIRHLI TRENLE GİDECEK

Kim Jong Un'un nerede yapılacağı henüz bilinmeyen görüşmeye zırhlı trenle gideceği belirtildi. New York Times ise zırhlı trenle yolculuk detayından hareketle Kim Jong Un'un Rusya'nın doğu yakasındaki Vladivoskok kentine gidebileceğini söylüyor.

21 KURŞUN GEÇİRMEZ VAGON, ZIRHLI TRENE ÖZEL İSTASYON

Güvenliği konusunda 'aşırı titiz' olduğu bilinen Kuzey Kore lideri rejiminin kapalı sınırlarının dışına nadiren çıkıyor. İngiliz basını 21 kurşun geçirmez vagondan oluşan yeşil renkteki özel trenin bu nedenle tercih edildiğini belirtiyor. Kurşun geçirmez tren saatte ancak 60 km hızla ilerleyebiliyor.

Jong-Un'un yüzlerce personeli olan zırhlı treni bomba gibi olası tehditlere karşı taranıyor ve tren rayları kontrol ediliyor.

Askeri uçaklar ve helikopterlerin havadan takip ettiği tren için ülkede 20 adet özel tren istasyonu inşa edildi.

İNGİLİZ BASININDAN FLAŞ İDDİA: SİLAH PAZARLIĞININ ÇOK ÖTESİNDE

İngiliz Telegraph gazetesi, Putin ve Kim Jong Un görüşmesinin silah pazarlığının çok daha ötesinde olduğunu iddia etti ve "İki dışlanmış devlet, derin çıkar ittifaklarını güçlendirerek ABD'nin Hint-Pasifik'teki politikalarını altüst etmeyi planlıyor" ifadelerini kullandı.

ABD basınına göre Putin ve Kim Jong Un Moskova'nın gelişmiş uydu ve nükleer denizaltı göndermesi karşılığında Kim'in Rusya'ya top mermileri ve tanksavar füzeleri gönderme planını ele alacak.

ABD'DEN KUZEY KORE'YE KRİTİK ÇAĞRI

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby ise silah satışının gerçekleşmesi durumunda Kuzey Kore'ye yaptırımların artacağını söyledi ve "Kuzey Kore'nin daha önce yaptığı açıklamalara sadık kalarak Rusya'ya silah satmamasını talep ediyoruz." dedi.

Beyaz Saray da geçtiğimiz günlerde Kuzey Kore ile Rusya arasındaki silah ticareti görüşmelerinin aktif bir şekilde ilerlediğini duyurmuştu.

ŞOYGU ZİYARETİNDE DİKKAT ÇEKEN DETAY

Kirby'nin aktardığına göre Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, pandemiden bu yana ilk kez temmuz ayında 1950-1953 yılları arasında süren Kore Savaşı'nın sona erişinin kutlandığı "Zafer Günü" dolayısıylaKuzey Kore'ye yaptığı ziyarette Pyongyang yönetimini Moskova'ya silah satışına ikna etmeye çalışmıştı.

Şoygu'nun Kuzey Kore ziyaretinden aktarılan fotoğraflarda Kuzey Kore'nin Hwansong kıtalararası balistik füzesi de yer alıyordu.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un ve Şoygu'nun milli savunma ve güvenlik alanındaki ikili meseleler ve bölgesel ve uluslararası güvenlik konularında görüş alışverişinde bulunduğu ve fikir birliğine vardığı ifade edilmişti.

Kim Jong Un Şoygu görüşmesinin Kuzey Kore-Rusya arasındaki ulusal savunma ve güvenlik alanındaki stratejik ve taktik işbirliğinin daha da derinleştirilmesi için önemli bir fırsat olduğu kaydedilmişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN