Kraliçe çok kızdı

Demokrasi paketine tüm dünyadan övgüler yağarken İngiliz basını laikliğe saldırı yapıldığını yazdı. Kamuda her dine özgürlük tanıyan İngilizler'in gazeteleri başörtüsü serbestliğini sert bir dille eleştirdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Ekim 2013 Güncelleme 02 Ekim 2013, 10:28
Kraliçe çok kızdı

İÇİNDEKİLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi, dünya basınında geniş yankı bulmaya devam ediyor. Özellikle ABD ve Avrupa medyası paketi, reformist bularak, bu değişikliklerden övgüyle bahsederken Arap medyası da başörtüne serbestlik gelmesini manşetlere taşıdı. İngiliz medyası ise paketi laikliğe saldırı olarak niteledi.

İSLAM'IN HALKA EMPOZESİ
İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Guardian, paketin "büyük Kürt azınlığına açılımlar" içerdiğini ve "Türk Cumhuriyeti'nin tarihinde ilk defa olarak başörtülü kadınların parlamentoda görev yapmasına ve memur olarak çalışmasına izin verilmesini" önerdiğini anlattı. İndependent gazetesi, "En tartışmalı değişiklik, dini siyasetten dışında tutmayı amaçlayan, 90 yıllık kamuda başörtüsü yasağının kaldırılmasıdır" görüşünü dile getirdi. The Times da yasağın kaldırılmasını "laik devlete saldırı" olarak yorumladı. Times, "Erdoğan Avrupa'nın en büyük Müslüman ülkesine İslamizmi empoze ettiği eleştirilerine maruz kalma riskine girdiğini" savunduğu haberinde "Başörtüsü yasağı, modern Türkiye'de din ile devlet arasında katı ayrımın temel ilkesidir" görüşünü dile getirdi.

İNGİLİZ'E SERBEST
Kendi kamusal alanlarından nüfuslarının yüzde 1'ine bile denk gelmeyen Sih dini mensuplarına istedikleri serbestliği tanıyan İngilizlerin bu tutumu ise şaşkınlığa yol açtı. İngiltere'de Sih dini mensupları başları türbanla sarılı vaziyette Kraliçe'nin Saray korumalığı da dahil her türlü devlet görevinde çalışabilirken diğer din mensupları da bir çok konuda özgürlüğe sahip.

İLK BAŞVURAN SÜRYANİLER
Demokratikleşme paketinde özel okullarda ana dilde eğitimin verilmesinin önünün açılacağının belirtilince Süryaniler harekete geçti. Süryani Dernekleri Federasyonu Başkanı Evgil Türker, Mardin'in Midyat İlçesi'nde Süryanice eğitim veren bir ilköğretim okulu açmak için Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvuruda bulunduklarını söyledi.

DEMOKRASİ PAKETİ ERKEKLERE YARADI
Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı paketten kamuda çalışan erkekler için de sürpriz düzenleme çıktı. Erkeklerin favori ve bıyıklarının nasıl olacağına ilişkin yönetmelikte yer alan birçok düzenleme kaldırılacak. Yerine "sosyal hayata uygun" ifadesinin yer alacağı düzenleme gelecek. Erkeklerin kamuda uzun saç ile görev yapmasının da önü açılacak.

BÜTÜN DÜNYA ALKIŞLADI
FOX (ABD): Türk Başbakanı, Kürt azınlığı ile barış süreci için çok önemli bir reform açıkladı.
WASHINGTON POST (ABD): Türkiye, bazı maddeleri Kürtler ile uzlaşmayı amaçlayan bir reform paketi açıkladı.
LE MONDE (FRANSA): Paketten Kürt, Alevi ve Süryani gruplara yeni haklar çıktı. Türkiye'de memurlar da başlarını örtebilecek.
LE POİNT (FRANSA): İslamcımuhafazakar Erdoğan; başörtüsü serbestisi ve birçok azınlık gruba yönelik yenilikler açıklandı.
STUTTGARTER ZEİTUNG (ALMANYA): Kadın maliye müfettişleri ve hemşireler başörtüsü taktığında TC batmayacaktır.
PRESSTV (İRAN): Türkiye, reformlarla PKK ile barış sürecinin ikinci aşamasını başlatıyor.
ŞİNHUA (ÇİN RESMİ HABER AJANSI): Erdoğan, Kürtçe seçim propagandası yapılmasını onayladı. Azınlıklar için büyük reform yaptı.
EL CEZİRE, EL ARABİYA, ARAB NEWS, NAHAR: Türkiye'de Müslüman kadınlara özgürlük geldi. Artık kamu alanlarında başörtüsü serbest.