Kim'seden korkmuyor

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, vatana ihanet ettiği gerekçesiyle eniştesini idam ettirdi... Babasından çok daha sert tarzı olduğu belirtilen Kim, 'İhanet ederse, kardeşimin de sonu aynı olur' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Aralık 2013 Güncelleme 13 Aralık 2013, 22:08
Kim’seden korkmuyor

İÇİNDEKİLER

Kuzey Kore'de bir idam daha. Ancak bu infaz, diğerlerine göre biraz farklı. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Ulusal Savunma Konseyi eski Başkan Yardımcısı olan amcası Chang Song Thaek'i dün astırdı. 1 yıl önce uyuşturucu ve kumar gibi alışkanlıkların esiri olduğu gerekçesiyle ordudaki görevinden alınan Thaek'in, askeri mahkemede görülen davasının hemen ardından, "vatana ihanet ettiği için" idam edildiği açıklandı. Thaek'in iki yardımcısı da yolsuzluk suçlamaları sebebiyle geçen ay idam edilmişti. Kuzey Kore'nin 2011'de ölen lideri Kim Jong İl'in kız kardeşi Kim Kyong Hui ile evli olan Chang'ın ülkenin genç lideri Kim üzerinde son derece etkili olduğu biliniyordu.

AÇIK AÇIK TEHDİT ETTİ
Kim Jong Un, hafta başında eniştesini, çapkınlık ve madde bağımlılığı gibi gerekçelerle tüm görevlerden almış ve partiden ihraç etmişti. Geçen ay bir toplantıda,kendisine ihanet konusunda çok hassas olduğunu belirten Kim Jong Un, "Böyle bir ihanet karşısında kardeşimi bile infaz ederim" demişti.

GİZLİ GÜÇTÜ
Bazı gözlemciler, Thaek'i perde arkasındaki asıl lider olarak görüyordu. Kuzey Kore'de iktidarda olan Komünist Partisi'nin basamaklarını 1970'lerde tırmanan Thaek, 1992'de Merkez Komitesi'ne seçildi. Geçmişte de temizlik harekâtlarında hedef alınan Thaek'in ev hapsine alındığına ve 'eğtime tabi tutulmak' üzere gönderildiğine dair iddialar ortaya atılmıştı. Fakat iki yıl sonra Thaek yeniden görevine başladı. Kim Jong Un üzerinde çok büyük etki sahibi olduğu belirtilen Thaek'in özellikle ekonomik reformlardan yana olduğu ve bu konuda baskı yaptığı ifade ediliyordu.