Kim Jong-Un Rusya’daki son durağı Vladivostok! Putin’in bombardıman uçaklarını ve savaş gemisini inceledi

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’un Rusya’daki son adresi spekülasyonları artırdı. Kim’in Vladivostok’ta Rus bombardıman uçaklarını ve Pasifik Filosu’na ait bir fırkateyni ziyaret etmesi Batı’nın iki ülkeye silah ticareti konusunda tehditlerini yeniden gündeme getirdi.

Giriş Tarihi 16 Eylül 2023, 13:38 Güncelleme 16 Eylül 2023, 15:24
Kim Jong-Un Rusya’daki son durağı Vladivostok! Putin’in bombardıman uçaklarını ve savaş gemisini inceledi

İÇİNDEKİLER

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un Rusya ziyaretine devam ediyor. Kim'in Rusya'daki son durağı Vladivostok'ta bombardıman uçaklarını ve Pasifik Filosu'na ait bir fırkateyni ziyaret etti. Bu ziyaret Batı'nın iki ülke arasındaki olası bir silah ittifakına ilişkin tartışmaların fitilini ateşledi.

ŞOYGU'DAN KİM'E SAVAŞ UÇAĞI GÖSTERİSİ

Rus devlet medyası Kim'in Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Vladivostok'taki Knevichi Havalimanı'nda buluştuğunu ve Rus Donanması Başkomutanı Amiral Nikolay Evmenov'un Kim ve Şoygu'ya eşlik ettiğini duyurdu. Kim burada Rusya'nın stratejik bombardıman uçaklarını ve diğer savaş uçaklarını yakından inceledi. Bunlar arasında Tu-160, Tu-95 ve Tu-22 gibi Ukrayna Savaşı'nda aktif olarak kullanılan uçaklar var.

PASİFİK FİLOSUNU İNCELEDİ

AP'nin aktardığına göre Kim ve Şoygu, havalimanından Vladivostok şehrine gitti ve burada Rusya'nın Pasifik Filosu'na ait Amiral Shaposhnikov fırkateynini inceledi. Rusya Donanma Komutanı Amiral Nikolay Yevmenov, Kim'e geminin yetenekleri ve silahlaı hakkında bilgi verdi. Bunlar arasında Rus savaş gemilerinin Ukrayna'daki hedeflere düzenli olarak ateşlediği uzun menzilli Kalibr seyir füzeleri de yer alıyor.

Batı medyasına göre Kim'in bu hafta teknoloji konusunda Rusya'da yaptığı ziyaretler Kuzey Kore'nin Rusya'dan beklentisini açıkça gösteriyor. Öte yandan Batı'ya göre Putin, Kim'in beklentilerinin karşılığında ondan silaj ve mühimmat alacak.

DÜN DENİZALTI BUGÜN SAVAŞ UÇAĞI

Uzmanlara göre Kim'in deniz gücüne odaklanması, balitik füze denizaltıları ve nükleer motorlu denizaltılar için gelişmiş teknolojiler elde etme, Rusya ile Kuzey Kore arasında ortak deniz tatbikatları başlatma isteğinden kaynaklanıyor.

Kim Jong-Un'un havalimanında karşılandıktan sonra Kinzhal füzesine baktığı bir fotoğraf ise oldukça dikkat çekti.

Kuzey Kore lideri Cuma günü ise Komsomolsk-on-Amur şehrinde Rus Su-57 savaş uçakları üreten bir fabrikayı gezmişti.

SPEKÜLASYONLAR ARTTI

Kim'in Kuzey Kore'de askeri tersanede nükleer saldırı denizaltısını tanıtmasının ardından Güney Kore denizaltının operasyonel yetenekleri hakkındaki şüphelerini dile getirmişti. Uzmanlar ise nükleer güdümlü denizaltıya sahip olma hedefi güden Kim için bunun dış yardım almadan mümkün olmadığını söylüyor. Kim'in Rusya ziyareti ile ilgili spekülasyonlar ise bu noktada artıyor.

ABD ise Kuzey Kore'yi geçtiğimiz yıldan bu yana Rusya'ya Ukrayna Savaşı'nda kullanılmak üzere silah sağlamakla suçluyor.