İkiyüzlü AB'den çifte standart

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Aralık 2014 Güncelleme 17 Aralık 2014, 02:22
İkiyüzlü AB’den çifte standart

İÇİNDEKİLER

Pensilvanya ihanet çetesi, Türkiye'deki siyasi gelişmeleri, işlerine geldiği gibi, an be an Avrupa Birliği'ne ve Amerika'ya ispiyonluyor. Batı'ya Türkiye'yi karalamaya yönelik malzeme yağdıran Paralel örgüt, 14 Aralık'ta da boş durmadı. Türkiye aleyhtarı iftira kampanyaları, AB'de ve Avrupa basınında da yankı buldu. Gazete ve internet sitelerini kapatmaktan çekinmeyen AB ülkeleri, kendi yaptıklarını unutup, masum insanlara tuzak kuran Paralel çeteyi çökertmek için yapılan operasyonu basın özgürlüğüne darbe olarak yorumladı.

168 YILLIK GAZETE KAPANDI: İngiltere'yi sarsan dinleme skandallarından biri, 2011'de 168 yıllık News of the World gazetesinin kapatılmasıyla sonuçlandı. Gazete yönetiminin ve bazı muhabirlerin, devlet yetkililerini yasadışı yollardan dinledikleri ortaya çıkınca, Rupert Murdoch, 20 Temmuz 2011'de gazetenin yayımını durdurdu. O dönemde İngiltere'deki tartışmalar, gizli devlet sırlarının korunmasının gerekliliği ve gazetecilerin görevlerinin sınırlarını bilmeleri noktasında yaşanmıştı.

THE GUARDIAN'A BASKI: İngiltere'nin en saygın gazetelerinden The Guardian'ın, ABD'nin ulusal güvenlik ajansı NSA'in eski çalışanı Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelerin yayımlanması sürecinde yaşadığı baskı da henüz akıllardan çıkmadı. İngiliz istihbaratıçıları gazeteye gelerek editörlere ve yöneticilere baskı uygulamış, yaşananlar daha sonra gazetenin genel yayın yönetmeni tarafından kamuoyuna açıklanmıştı.

ABD'DE IRKÇILIK: Siyahi gençlerin ardı ardına öldürülmesinin ve tırmanan ırkçılığın yarattığı gerginliğin henüz sona ermediği ABD'den Türkiye'ye hukuka uyma çağrıları gelmesi, ironik olarak değerlendirildi. ABD'li yetkililerin, yaşanan sürecin tamamen hukuka uygun ve mahkeme kararlarıyla belirlenmiş bir çerçevede ilerlediğini göz önüne almamaları dikkat çekti.

'Batı basını Türkiye hakkında bilgisiz'
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başdanışmanı Etyen Mahçupyan, 14 Aralık operasyonunu BBC'nin radyo programı Newshour'a değerlendirdi. Batı basınını suçlayan Mahçupyan "Batı basınına baktığım zaman Türkiye'de olan bitenler konusunda çok bilgisiz olduklarını görüyorum" dedi. Mahçupyan, gözaltına alınan gazetecilerin istikrarı bozmaya çalıştıkları konusunda elinde güçlü kanıtlar olup olmadığı sorusuna ise şu cevabı verdi: "Gülen Hareketi'ndeki bazı kişilerin kanuna aykırı şeyler yaptığına dair kanıtımız var. Ve bu gazetecilerin Gülen Hareketi içinde olduğuna dair kanıtlarımız var. Ancak belirli gazetecilerin, bu belirli vakalara karıştığına dair kanıtımız yok. Gülen hareketi içinde yüksek mevkilerde oldukları ve medyayı kontrol ettikleri için bu olasılık yüksek. Ama buna karar verecek olan kişi ben değilim."

SABAH