Eş başkan

Esma Esad ilk kez konuştu, Suriye'de katliamlara imza atan eşi Beşşar Esad'ı savundu: 'İsyancılarla mücadeleye tam destek veriyorum. Ama muhaliflerle diyalog kurmak da önemli...'

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Şubat 2012 Güncelleme 08 Şubat 2012, 02:10
Eş başkan

İÇİNDEKİLER

Dalga dalga yayılan "Arap Baharı" Suriye'nin de sonbaharı oldu. Ülke genelinde Mart 2011'de başlayan muhalif hareket, 40 yıllık Esad yönetimini zora soktu. Rejim karşıtı seslere kulak tıkayan Beşşar Esad yönetimi, şimdiye kadar 8 bin kişinin ölümüne yol açtı. Ülkedeki kaos büyürken Esma Esad'dan ilginç ifadeler geldi. Beşar Esad'ın eşi Esma Esad (37), ayaklanmanın başlangıcından bu yana ilk kez bir medya organına açıklamalarda bulundu.

HAYIR İŞLERİ...
İngiliz The Times gazetesine bir elektronik posta gönderen Esma Esad, hem eşine "isyancılar"la mücadelede tam destek verdiğini açıkladı hem de muhaliflerle diyalog kurmanın önemine değindi. Esad, yakınlarını kaybeden Suriye halkına destek vermek gerektiğini de vurguladı. Resmi bir yetkili aracılığıyla gönderilen mesajda, Bayan Esad'ın uzun süredir yaptığı gibi hayır kurumlarını desteklemeyi sürdürdüğü ve kırsal kesimlerin kalkınması için çalışmaya devam ettiği de vurgulandı. Esma Esad kocasına tam destek verirken, dün başkent Şam'da önemli bir görüşme vardı.

SÖZ VERDİ AMA...
Şam'ı ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, binlerce kişi tarafından tezahüratlarla karşılandı. Esad'la görüşmesinden sonra bir açıklama yapan Bakan Lavrov, Suriye Devlet Başkanı'nın, kendisine ülkedeki şiddeti durdurma konusunda güvence verdiğini, muhaliflerle diyaloğa da hazır olduğunu söyledi. Ancak Lavrov'un Suriye'yi ziyaret ettiği saatlerde, ordu birliklerinin Humus ve çevresindeki yoğun operasyonları da hız kesmeden devam etti. Önceki gün 95 kişinin hayatını kaybettiği kentteki kuşatma sürerken, muhaliflerin ifadelerine göre dün çıkan çatışmalarda 19 kişi hayatını kaybetti.

ELÇİLER TEKTEK ÇEKİLİYOR
Önceki gün ABD'nin Şam Büyükelçiliği'ni kapatmasının ardından, Avrupa ülkeleri de harekete geçti. Fransa, İtalya ve İspanya, Suriye'deki diplomatlarını ülkelerine çağırdı. Körfez ülkelerinin de Şam'daki büyükelçilerini geri çektikleri açıklandı. Avrupa Birliği ise, "Suriye rejimiyle asgari diyaloğu devam ettirme adına" Şam'daki temsilciliğin kapatılmayacağını duyurdu.

ESMA ESAD KİMDİR?
Filistin asıllı bir babanın kızı olan Esma Esad, 1975'te Londra'da doğdu. İngiltere'de önemli bankalarda çalışan Esma Esad, 2000'de Beşşar Esad ile evlendi. 3 çocuk annesi Esad, 2 milyar dolar serveti bulunan Esad ailesine gelin gitti.