Başkan Erdoğan’ın Soçi ziyareti dünya basınında: Tahıl Koridoru Ukrayna ile barış müzakereleri için sıçrama tahtası

Başkan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında 4 Eylül’de Rusya’nın Soçi kentinde yapılması planlanan görüşme dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Fransız RFI gazetesi Başkan Erdoğan’ın Tahıl Koridoru anlaşmasını Ukrayna Savaşı’nda barış müzakereleri için sıçrama tahtası olarak gördüğüne dikkat çekerken Middle East Monitor de Başkan Erdoğan’ın kalıcı ateşkes için çaba harcadığını vurguladı.

Giriş Tarihi 01 Eylül 2023, 10:11 Güncelleme 01 Eylül 2023, 10:46
Başkan Erdoğan’ın Soçi ziyareti dünya basınında: Tahıl Koridoru Ukrayna ile barış müzakereleri için sıçrama tahtası

İÇİNDEKİLER

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'un 31 Ağustos Perşembe günü Moskova'da düzenlediği ortak basın toplantısının ardından gözler 4 Eylül'de Rusya'nın Soçi kentinde yapılacak olan Başkan Erdoğan-Putin görüşmesine döndü. İki liderin ana gündem maddesi Rusya'nın çekilmesi ile sona eren Tahıl Koridoru anlaşması olacak. Ukrayna Savaşı ve Suriye'deki son gelişmelerin ele alınacağı Erdoğan-Putin zirvesi uluslararası basın tarafından dikkatle takip ediliyor.

KARAR ERDOĞAN-PUTİN ZİRVESİNDEN ÇIKACAK

Al-Monitor, Dışlişleri Bakanı Fidan'ın Tahıl Koridoru anlaşmasının yeniden uygulanması için Lavrov ile uzlaşmak üzere pazarlık yaptığını yazdı. Fidan'ın Türkiye'nin en üst düzey diplomatı olarak ilk ziyaretini Rusya'ya yaptığına dikkat çeken Al-Monitor, cuma günü de Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile de görüşeceğini belirtti. Al-Monitor, Tahıl Koridoru konusunda nihai kararın Başkan Erdoğan-Putin zirvesinden çıkacağını vurguladı.

REUTERS: TÜRKİYE RUSYA'YI İKNA ETMEYE ÇALIŞIYOR

Reuters ise "Erdoğan ve Putin tahıl anlaşmasını görüşmek üzere 4 Eylül'de Rusya'da buluşacak" başlıklı haberinde Türkiye'nin Rusya'yı Karadeniz Tahıl Anlaşmasına dönmeye ikna etmeye çalıştığını vurguladı.

RFI: BARIŞ MÜZAKERELERİ İÇİN SIÇRAMA TAHTASI

Fransız RFI gazetesi, Başkan Erdoğan'ın Tahıl Koridoru'nun canlandırılmasını Ukrayna Savaşı'nda geniş barış müzakereleri için sıçrama tahtası olarak gördüğünü ve bu konuda Putin ile görüşmek üzere Rusya'yı ziyaret edeceğini belirtti.

Büyük tahıl ihracatçıları olan Rusya ve Ukrayna'nın Tahıl Koridoru konusunda ilk anlaşmalarının küresel gıda fiyatlarının düşmesini sağladığını ve Afrika ile Orta Doğu'nun bazı bölgelerinde açlığı engellemeye katkıda bulunduğunu vurguladı. RFI ayrıca, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın "(Tahıl sevkiyatı için) alternatif rotaların arandığını biliyoruz ancak riskler taşıdığı için orijinal girişimin alternatifini göremiyoruz." şeklindeki sözlerine dikkat çekti.

VOA: TÜRK BAŞKAN TAHIL ANLAŞMASI İÇİN RUSYA'YA GİDECEK

Voice of America da Erdoğan-Putin Zirvesini "Türk Başkan Erdoğan Tahıl Anlaşmasını görüşmek için 'Yakında' Rusya'yı ziyaret edecek" başlıklı haberde Rusya'nın tahıl anlaşmasından çekildikten sonra Ukrayna limanlarını hedef aldığını belirtti. VOA, ayrıca, Başkan Erdoğan'ın "Bu ziyaretten sonra tahıl anlaşmasına ilişkin gelişmeler yaşanabilir ve yeni aşamalara gelinebilir." şeklindeki ifadelerini vurguladı.

"ERDOĞAN KALICI ATEŞKES İÇİN UĞRAŞIYOR"

Middle East Monitor ise Başkan Erdoğan'ın Rusya ve Ukrayna arasında kalıcı bir ateşkes sağlanması için çaba harcadığını vurguladı.

Euronews ise Fidan-Lavrov görüşmesi ile ilgili "Batı taahhütlerini yerine getirdiğinde Rusya anlaşmayı yeniden etkinleştirecek" başlıklı haberde Rusya'nın Batı'yı tarım ürünleri ve gübre ihracatına müdahale etmekle suçladığını belirtti.