Başkan Erdoğan’ın AB resti dünya basınında: "Türkiye’ye boyun eğmekten omurgamız kırıldı"

Başkan Erdoğan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için ABD’ye hareket etmeden önce basın mensuplarına yaptığı konuşmada Avrupa Birliği’ne açıkça rest çekti. “AB Türkiye’den kopmanın gayreti içerisinde. Avrupa Birliği ile gerekirse yolları ayırabiliriz.” diyen Başkan Erdoğan’ın sözleri dünya basınında bomba etkisi yarattı. Batı basını AB restine odaklanırken İsveç basını ise Türkiye düşmanı YPG/PKK destekçisi eski milletvekili Amineh Kakabaweh’in “Türkiye’ye boyun eğmekten omurgamız kırıldı” başlıklı yazısını yayımladı.

Giriş Tarihi 16 Eylül 2023, 16:31 Güncelleme 16 Eylül 2023, 16:58
Başkan Erdoğan’ın AB resti dünya basınında: Türkiye’ye boyun eğmekten omurgamız kırıldı

İÇİNDEKİLER

Birleşmiş Milletler Zirvesi'ne katılmak için ABD'ye giden Başkan Erdoğan hareket etmeden önce basın mensuplarına konuştu. Avrupa Birliği ve İsveç'in NATO üyeliği hakkında kritik açıklamalar yapan Başkan Erdoğan'ın sözleri dünya basınında manşet oldu.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN AB'YE REST

Avrupa Birliği'nden son dönemde yapılan açıklamalar ve AP'nin Kıbrıs, LGBT dayatması gibi kritik konuları içeren skandal raporuna sert tepki gösteren Başkan Erdoğan, şu şekilde konuştu:

Benim değerlendirmemi çok açık net öğrenmek istiyorsanız, Avrupa Birliği Türkiye'den kopmanın gayreti içerisinde. Avrupa Birliği'nin Türkiye'den kopuş hamlelerini yaptığı bu dönem içerisinde biz de bu gelişmeler karşısında değerlendirmemizi yaparız ve bu değerlendirmelerden sonra Avrupa Birliği ile gerekirse yolları ayırabiliriz.

DÜNYA ERDOĞAN'IN HAMLESİNİ KONUŞUYOR
Reuters haber ajansı, Başkan Erdoğan'ın AB'ye restini "Erdoğan Türkiye'nin gerekirse AB ile yollarını ayırabileceğini söyledi" başlığı ile gördü. Türkiye'nin 24 yıldır AB'ye resmi olarak aday olduğunu hatırlatan Reuters, Başkan Erdoğan'ın müzakerelere rağmen AB'ye açıkça rest çekmesine vurgu yaptı.

İsrail haber ajansı the Jerusalem Post ise "Erdoğan Türkiye'nin gerekirse AB'den ayrılabileceği konusunda uyardı" başlıklı haberinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın hafta başında yaptığı ve "AP raporunun asılsız iddialar ve önyargılar içerdiğine" yönelik ifadelerini hatırlattı.


ERDOĞAN TÜRKİYE'NİN AB İLE YOLLARINI AYIRABİLECEĞİNİ SÖYLEDİ

Uluslararası haber ajansı AP ise "Erdoğan Türkiye'nin AB ile yollarını ayırabileceğini söyledi: Ülkenin üyelik hedefine son vereceğini ima etti" başlıklı haberde Başkan Erdoğan'ın, Bakan Fidan Avrupa Birliği'ni hedefini ilerletmek için cesur adımlar atmaya çağırdıktan bir hafta sonra dikkat çekti. AB'ye rest çektiğine dikkat çekti.


İSVEÇ'TE NATO KRİZİ
Başkan Erdoğan'ın İsveç ile ilgili sözleri de İsveç basınında gündem oldu. G20'de ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşme ve burada İsveç'in NATO üyeliğinin gündeme geldiği hatırlatılan Başkan Erdoğan, İsveç'te terör örgütü üyelerinin gösterilerinin devam etmesiyle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine, "Bu konuda özellikle Batı, ikide bir 'İsveç, İsveç, İsveç' diyor, biz de diyoruz ki 'Bizim parlamentomuz kararı vermedikten sonra bizim kalkıp da yolda yürürken 'evet' veya 'hayır' dememiz mümkün değil. Öncelikle, İsveç'in üzerine düşen görevi yerine getirmesi lazım." şeklinde konuştu.

Aftonblated gazetesi "Erdoğan'dan yeni suçlama: İsveç yasayı uygulamalı" başlıklı haberde Başkan Erdoğan'ın İsveç ve AB ile ilgili sözlerine yer verdi.

"TÜRKİYE'YE BOYUN EĞMEKTEN OMURGAMIZ KIRILDI"
Expressen gazetesi ise Türkiye düşmanı ifadeleriyle bilinen ve YPG/PKK'yı destekleyen eski milletvekili Amineh Kakabaveh'in "Türkiye'ye boyun eğmekten omurgamız kırıldı" başlıklı köşe yazısına yer verdi. Kakabaweh, İsveçli politikacıları Başkan Erdoğan'a karşı sessiz kalmakla suçladı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN