Başkan Erdoğan’ın Bağdat ziyareti dünya basınında! ABD işgalinden sonra yeni başlangıç: Irak’ta İran nüfuzuna karşı hamle

Başkan Recep Tayyip Erdoğan Irak’ın başkenti Bağdatı’ı 12 yıl sonra ilk kez ziyaret ederken dünyanın gözü de Irak’ta. Batı basını, ABD’nin Irak’ı işgalinden bu yana iki ülke arasında gerilen ilişkiler için yeni bir başlangıcı işaret ederken bir yandan da Bağdat’ın terör örgütü PKK konusunda Ankara’nın dediğine geldiğini vurguladı ve ayrıca, Başkan Erdoğan’ın ziyaretinin bölgede İran nüfuzuna karşı hamle olduğunu da belirtti.

Giriş Tarihi 22 Nisan 2024, 12:31 Güncelleme 22 Nisan 2024, 15:03
Başkan Erdoğan’ın Bağdat ziyareti dünya basınında! ABD işgalinden sonra yeni başlangıç: Irak’ta İran nüfuzuna karşı hamle

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 yıl sonra ilk kez Irak'a düzenlediği ziyaret dünya basınına damga vurdu. Başkent Bağdat'ta yapılacak olan görüşmede ana gündem maddesi terörle mücadele ve Türkiye'nin Kuzey Irak'ta terör örgütü YPG/PYD/PKK'ya yönelik yürüttüğü operasyonlar olarak belirlenirken dünya basını, ABD'nin işgalinden bu yana Türkiye ile Irak arasında gerilen ilişkiler adına yeni bir başlangıç olduğuna dikkat çekti. Öte yandan Bağdat'ın terör örgütü PKK konusunda Ankara'nın tutumuna yaklaştığı vurgulandı.

AP: IRAK-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE BAŞLANGIÇ NOKTASI

Uluslararası haber ajansı AP, "Erdoğan'ın uzun süredir beklenen Irak ziyaretinde Kürt ayrılıkçılar ve su sorunları ön plana çıkıyor" başlığını kullanırken Irak hükümeti sözcüsü Bassem elAwadi'nin Başkan Erdoğan'ın ziyaretinin "Irak-Türkiye ilişkilerinde önemli bir başlangıç noktası olacağına" yönelik sözlerini vurguladı.

AP ayrıca, Başkan Erdoğan'ın terör örgütü PKK'ya karşı büyük bir operasyon başlatmayı planladığına dikkat çekti ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in geçtiğimiz ay basın mensuplarına verdiği demeçte Ankara'nın artık Irak ile ortak sınır boyunca 30 ila 40 kilometre derinliğinde bir güvenlik koridoru oluşturmayı hedeflediğine yönelik sözlerini hatırlattı.

INDEPENDENT: BAĞDAT ANKARA'NIN TUTUMUNA YAKLAŞIYOR

Independent da AP ile aynı haber başlığını kullanırken "su temini ve Kuzey Irak'tan Türkiye'ye bir yıldan fazla süredir durdurulan petrol ve gaz ihracatı da dahil olmak üzere iki ülke arasında başka sorunlar da büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

Bağdat'ın geçmişte Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlarının, egemenliğini ihlal ettiğinden şikayet ettiğini belirten Independent, "Ancak Ankara'nın tutumuna yaklaşıyor gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

THE NATIONAL INTEREST: IRAK'IN İŞGALİNDEN BERİ GERGİN OLAN İLİŞKİLERE SON

The National News ise "Erdoğan'ın ziyaretinde Bağdat ve Ankara su ve güvenlik anlaşmaları imzalayacak" başlığını kullandı ve Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin Saddam Hüseyin'in devrilişi ve ABD'nin 2003'te Irak'ı işgalinden bu yana gergin olduğunu hatırlatırken terör örgütü PKK konusunda fikir birliğine varılabileceğini işaret etti.

POLITICO: İRAN NÜFUZUNA KARŞI HAMLE

Politico ise Başkan Erdoğan'ın Irak ziyaretinin aynı anda İran'ın nüfuzuna da karşı koyacağını belirtti. Politico'nun kaynak gösterdiği analistlere göre Başkan Erdoğan'ın Irak ziyareti ile "Türkiye, ekonomik, sosyal ve güvenlik temelleri olan kapsamlı bir strateji başlatmak istiyor."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN