Soykırım kabinesinde Gazze krizi: Katiller birbirine düştü! Netanyahu devre dışı bırakmaya çalışıyor: Gallant ve Gantz 10 yıldır konuşmuyor

Terör devleti İsrail’in soykırım kabinesinde kriz had safhaya ulaştı. Soykırım ordusu Gazze’de istediği ilerlemeyi bir türlü elde edemiyorken katil Başbakan Benjamin Netanyahu ile soykırım kabinesi üyeleri Yoav Gallant ve Benny Gantz arasındaki anlaşmazlığın derinleştiği ortaya çıktı. İran’ın saldırısının ardından kriz daha kritik hale gelirken İsrailli uzmanlar “Çok tehlikeli bir aşamanın başlangıcındayız” dedi.

Giriş Tarihi 16 Nisan 2024, 15:41 Güncelleme 16 Nisan 2024, 15:54
Soykırım kabinesinde Gazze krizi: Katiller birbirine düştü! Netanyahu devre dışı bırakmaya çalışıyor: Gallant ve Gantz 10 yıldır konuşmuyor

İÇİNDEKİLER

Terör devleti İsrail, Gazze'de 7 Ekim'den bu yana soykırıma devam ederken kara saldırısında istediklerine ulaşamadı. Kassam Tugaylarının direnişi ve Filistinlilerin dirayeti karşısında ABD'den ve diğer Batılı ülkelerden aldığı desteğe rağmen beklediği ilerlemeyi kaydedemeyen terör devleti İsrail'in soykırım kabinesindeki çatlak derinleşiyor.

Benjamin Netanyahu, Yoav Gallant ve Benny Gantz

SOYKIRIM KABİNESİNDE DERİN ÇATLAK

Gazze'ye yönelik saldırılar konusundaki anlaşmazlık, terör devleti İsrail'in katil başbakanı Benjamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve soykırımcı İsrail ordusunun eski başkanı Benny Gantz arasındaki ilişkiyi tamamen bozdu.

İRAN SALDIRISINDAN SONRA KRİZ HAD SAFHADA

İran'ın, İsrail'in 1 Nisan'da Şam büyükelçiliğine düzenlediği saldırıya misilleme olarak 13 Nisan'da düzenlediği füzeli ve İHA'lı saldırının ardından iki ülke arasında savaş ilan edilip edilmeyeceği merak edilirken soykırım kabinesindeki kriz daha da belirginleşti.

"GÜVEN EKSİKLİĞİ ÇOK AÇIK"

İsrailli eski General ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Giora Eiland, "Bu üç kişi arasındaki güven eksikliği çok açık ve anlamlı" dedi. ABD gazetesi Wall Street Journal ise soykırım kabinesindeki güç mücadelesinin İran ile İsrail arasındaki karşılıklı tehditlerin büyük bir bölgesel çatışmaya dönüşüp dönüşmeyeceğini belirleyeceğine dikkat çekti.

NETANYAHU'DAN DEVRE DIŞI BIRAKMA HAMLESİ

Netanyahu'nun Gazze'deki saldırıları tek başına yönetmeye çalıştığını belirtirken Gallant ve Gantz'ı devre dışı bırakmaya çalıştığına dikkat çekti. Gantz ise daha önce, Netanyahu'yu başbakanlıktan uzaklaştırma arzusunu dile getirmiş, nisan ayının başında eylül ayında erken seçim yapılması için çağrıda bulunmuştu.

Soykırım kabinesinin üç üyesi İran'ın cumartesi günü düzenlediği saldırının ardından bir araya gelirken kabinedeki kriz de yeniden gündeme geldi.

"ÇOK TEHLİKELİ BİR AŞAMANIN BAŞLANGICINDAYIZ"

Tel Aviv merkezli Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nden kıdemli araştırmacı Raz Zimmt, "Yanlış hesaplama riski oldukça yüksek. İran-İsrail çatışmasında çok tehlikeli bir aşamanın başlangıcındayız" dedi.

ON YILDIR KONUŞMUYORLARDI

Soykırım kabinesinin üç üyesi yıllardır birbirlerinin rakibi. Gantz, beş seçimde Netanyahu'ya karşı yarıştı. Netanyahu geçtiğimiz yıl, pek çok kişiye başbakanın geçmişteki Gazze politikalarının başarısız olduğunu söyleyen Gantz'ı kovmaya çalışmıştı. Gantz ve Gallant ise soykırım kabinesine katılmadan önce on yıldan fazla bir süre boyunca birbirleri ile hiç konuşmadılar.