Önce işkenceci şirket sonra ABD hesap verecek! Irak’ın işgalinde kullanılan işkence merkezlerine açılan dava görülmeye başlandı

Irak'ın işgali sırasında ABD cezaevlerinde işkence gören mahkumların 10 yıllık hukuk mücadelesi sonuç verdi. ABD’nin işkence için kullandığı Ebu Gureyb Cezaevi’nin alt yüklenicisi olan CACI adlı şirkete açılan dava başladı.

Giriş Tarihi 16 Nisan 2024, 12:40 Güncelleme 16 Nisan 2024, 13:02
Önce işkenceci şirket sonra ABD hesap verecek! Irak’ın işgalinde kullanılan işkence merkezlerine açılan dava görülmeye başlandı

İÇİNDEKİLER

ABD'nin Irak'ı işgal altında tuttuğu dönem Iraklılara işkence uyguladığı Ebu Gureyb Cezaevi'nin kurbanları, 10 yıldan fazla bir süredir devam eden hukuk mücadelesine devam ediyor. ABD'nin işkence için kullandığı Ebu Gureyb Cezaevi'nin alt yüklenicisi olan CACI adlı şirkete, işkenceye dahil olduğu gerekçesiyle açılan dava görülmeye başlandı.

İŞKENCE DAVASI BAŞLADI

Irak'ın başkenti Bağdat'ın yaklaşık 30 kilometre batısında yer alan ve 2003'te başlayan işgal sırasında ABD tarafından kullanılan Ebu Gureyb Cezaevi'nde işkence gördüğünü bildiren 3 kişinin, cezaevini işleten CACI adlı güvenlik hizmetleri şirketine açtığı davanın duruşması ABD'nin Virginia eyaletindeki mahkemede görüldü.

40 GÜN BOYUNCA "KORKU VE DEHŞET"

Duruşmada 3 davacıdan biri olan Salah el-Ejaili, jüriye verdiği ifadede, sorgulama sırasında cezaevindeki görevlilerin kendisine işkence ettiğini söyledi.

El-Ejaili, Ebu Gureyb Cezaevi'nde tutulduğu 40 gün boyunca "korku ve dehşet" yaşadığını belirterek, orada "ölmek" istediğini kaydetti.

BAŞINA TORBA GEÇİRDİLER, SOYUNMAYA ZORLADILAR

Cezaevindeki görevlilerin başına siyah bir torba geçirdiğini aktaran el-Ejaili, görevlilerin kendisini soyunmaya zorladığını ve soğuk, boş bir odada uzun süre elleri bağlı şekilde tutulduğunu bildirdi.

CACI'nin avukatı John O'Connor ise "üç davacı istismara uğramış olsa bile" firmaya bağlı sorgulama görevlilerinin bu kişilere istismarda bulunduğuna dair bir kanıt bulunmadığını savundu.

O'Connor, işkenceye ilişkin fotoğraflarda, istismara uğramış tutukluların yanında gülümserken görülen askerlerin istismarı uygulayanlar olduğunu ve uzun zaman önce askeri mahkemelerde işledikleri suçlardan dolayı mahkum edildiklerini belirtti.

CACI çalışanlarının yanlış yapmış olmaları durumunda bile bu davranışları denetleme yetkisinin şirkete değil ABD ordusuna ait olduğunu vurgulayan O'Connor, "Ordu, bir savaş bölgesinde operasyonların kontrolünün kimde olduğu konusunda oldukça kıskançtır." diye konuştu.

SORGU GÖREVLİLERİ DE İŞKENCEYE KATILDI

Davacıların avukatı Baher Azmy ise CACI'ye bağlı sorgu görevlilerinin işkenceye katıldığını vurgulayarak, jürinin Ebu Gureyb'in ülke üzerinde bıraktığı lekeyi temizleyemese de bir miktar "adalet" sağlayabileceğine dikkati çekti.

ABD ORDUSU HESAP VERECEK

İki hafta sürmesi öngörülen davada, halihazırda Irak'ta yaşayan diğer iki davacının yanı sıra cezaevinde yapılan işkencedeki rolleri nedeniyle hüküm giyen ABD ordusu mensuplarının da telekonferans yoluyla ifade vermesi bekleniyor.

Irak'ın başkenti Bağdat'ın yaklaşık 30 kilometre batısında yer alan Ebu Gureyb Cezaevi 2003'te başlayan işgal sırasında ABD tarafından kullanılmıştı. Ebu Gureyb Cezaevi'nde Amerikan askerlerinin yaptığı işkenceler uluslararası kamuoyunda tepki toplamıştı.