Orta Doğu’da ABD’nin yerini İngiltere mi aldı? İngiliz basını ortaya çıkardı: Kıbrıs’tan kalkan jetler İsrail’e uçtu

İran’ın 13 Nisan gecesi İsrail’e düzenlediği İHA ve füzeli saldırı, terör devletine yönelik Batı desteğini de yeniden gözler önüne serdi. İngiliz basını İran saldırısı sırasında Kıbrıs’tan kalkan jetlerin İsrail’e desteğe gittiğini yazarken akıllara “Orta Doğu’da ABD’nin yerini İngiltere mi aldı?” sorusu geldi. ABD ise İran krizindeki danışıklı dövüşü inkar etmek için harekete geçti. ABD dergisi Wall Street Journal ise Washington'un iş birliğini açıkça ilan etti. İşte, İran ile İsrail’in sözde savaş naraları arasında Batı’nın soykırımcıya desteğinin arka planı…

Giriş Tarihi 15 Nisan 2024, 11:25 Güncelleme 15 Nisan 2024, 13:55
Orta Doğu’da ABD’nin yerini İngiltere mi aldı? İngiliz basını ortaya çıkardı: Kıbrıs’tan kalkan jetler İsrail’e uçtu

İÇİNDEKİLER

İran'ın, terör devleti İsrail'in 1 Nisan'da Şam'daki konsolosluğu hedef almasına karşılık olarak İsrail'e başlattığı saldırı bölgede fitili yeniden ateşledi.

SOYKIRIMCIYA ABD VE İNGİLİZ DESTEĞİ

İran'ın 300'e yakın İHA ve füze ile düzenlediği saldırı Tel Aviv'den göstermelik savaş naralarının gelmesine yol açarken ABD ve İngiltere'nin terör devleti İsrail'e desteği de bir kez daha gözler önüne serildi.

İNGİLTERE NÖBETİ ABD'DEN DEVRALDI

13 Nisan'da İran İsrail'e saldırırken ABD ve İngiltere'den İHA'ların engellendiğine dair açıklamalar peş peşe geldi. Özellikle Kıbrıs'tan kalkan İngiliz uçaklarının hem Suriye hem de Irak'ta ABD'nin devriye gezdiği bölgelerde nöbeti devralması ise dikkat çekti.

İNGİLİZ JETLERİ HAVALANDI

İngiliz gazetesi The Telegraph, "İsrail ve müttefikleri ülkeye yönelik son on yılın en ciddi saldırısını savuştururken İngiliz jetleri gökyüzündeydi" ifadesini kullanırken akıllara "Orta Doğu'da ABD'nin yerini İngiliz mi aldı?" sorusu geldi.

KIBRIS'TA KONUŞLANIYORDU

Kıbrıs'ta bulunan dört RAF Typhoon İngiliz jetinin İran saldırısı sırasında İsrail'e destek için hızla harekete geçtiği belirtildi. Kıbrıs'taki Ayios Nikolas'ta bulunan ve Orta Doğu'yu izleyen Ortak Hizmet Sinyal Birimi tarafından sağlanan sinyal istihbaratını kullanan uçak, Irak-Suriye sınırına doğru yola çıktı.

İNGİLİZ SAVUNMA BAKANLIĞI DUYURDU

İngiliz Savunma Bakanlığı, Typhoon FGR4 çok amaçlı savaş uçaklarının İsrail'e değil, Irak ve Suriye'ye konuşlandırıldığını duyurdu. İsrail'in yayımladığı görüntülerde ABD'nin İran füzelerini etkisiz hale getirmede büyük rol oynadığı da ortaya çıkarken Reuters ise Batılı istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberde Suriye hava sahası üzerinde uçan insansız hava araçlarının çoğunun İsrail ve ABD jetleri tarafından düşürüldüğünü belirtti.

ABD DANIŞIKLI DÖVÜŞÜ İNKAR EDİYOR

İran ile İsrail arasında İHA ve jet saldırısı ile başlayan kriz danışıklı dövüş olarak görülürken ABD'den iş birliğini inkar eden bir hamle geldi.

Türk, Ürdünlü ve Iraklı yetkililer Pazar günü İran'ın İsrail'e yönelik insansız hava aracı ve füze saldırısından günler önce geniş çapta haber verdiğini belirtirken İran Dışişleri Bakanı Hossein Amirabdollahian da İran'ın komşu ülkelere ve İsrail'in müttefiki ABD'ye saldırıyı başlatacağını 72 saat önceden bildirdiğini söylemişti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetiminden üst düzey bir yetkili, Amirabdollahian'ın açıklamasını yalanladı ve Washington'un İsviçreli aracılar aracılığıyla İran'la temas kurduğunu ancak 72 saat önceden bildirim almadığını söyledi.

WASHINGTON'DAN İNKAR WSJ'DEN İTİRAF

ABD gazetesi Wall Street Journal ise "İsrail İran'ın büyük saldırısını sadece ABD'li ve Arap ortakların yardımıyla püskürttü" başlıklı bir analiz yayımladı ve terör devleti İsrail'e ABD'nin açık desteğini bir kez daha yineledi.

Terör devleti İsrail'in İran İHA ve füzelerini hava savunma sistemi ile bertaraf ettiğini belirten WSJ, bunda ABD ile diğer Batılı ve Arap ortakların sağladığı "kritik yardımın" etkisi olduğunu vurguladı.

Wall Street Journal'a konuşan Mısır ve Suudi Arabistan'daki kaynaklar Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin İran saldırısı ile ilgili istihbarat paylaşma konusunda gizlice anlaştığını belirtti.