İngiliz’in Soğuk Savaş oyunu yıllar sonra ortaya çıktı: CIA ve M16’dan iş birliği! İstihbarat ajanslarının maşası solcu dergi: Kredi yağdırıp ABD’nin savunucusu yaptılar

ABD ve İngiltere’nin Soğuk Savaş oyunu yıllar sonra gizliliği ortadan kaldırılan belgelerle ortaya çıktı. CIA ve M16 istihbarat ajansları sol görüşlü dergiye kredi yağdırarak ABD lehine yayınlar yaptırdı. Soğuk Savaş oyununu yıllar önce afişe eden gazetecinin nasıl susturulduğu da belgelerde gözler önüne serildi. İşte, CIA ve M16’nın yayın kuruluşlarını nasıl abluka altına aldığının belgesi…

Giriş Tarihi 15 Nisan 2024, 17:08 Güncelleme 16 Nisan 2024, 09:11
İngiliz’in Soğuk Savaş oyunu yıllar sonra ortaya çıktı: CIA ve M16’dan iş birliği! İstihbarat ajanslarının maşası solcu dergi: Kredi yağdırıp ABD’nin savunucusu yaptılar

İÇİNDEKİLER

CIA ve İngiliz istihbaratı M16'nın Soğuk Savaş döneminde ABD'nin jeopolitik çıkarları için kurdukları oyun yıllar sonra ortaya çıktı. Son dönemde gizliliği kaldırılan dosyalar, İngiliz Dışişleri Bakanlığı'nın Soğuk Savaş döneminde nasıl harekete geçtiğini adım adım gösterdi.

WHITEHALL SARAYI'NDA GİZLİ GÖRÜŞME

Declassified UK, 1951'de bir grup ABD'li ve İngiliz istihbarat yetkilisi Londra'da, Whitehall Sarayı'nda gizlice bir araya geldiğini yazdı.

SOL GÖRÜŞLÜ DERGİ İNGİLİZ İSTİHBARATININ ELİNDE

Soğuk Savaş'ın en sarsıcı dönemlerinden birinde CIA ve M16'nın Batılı entelijansiyayı tarafsızlıktan antikomünizme doğru itmeye çalıştığını belirten Declassified UK, sol görüşlü bir dergi olan Encounter'ın tüm sorumluluğunun M16 memuru Monty Woodhouse'a verildiğini yazdı.

GİZLİ FİNANSMAN CIA VE M16

İki CIA görevlisi Michaek Josselson ve Lawrence de Neufville ile M16 memuru Monty Woodhouse, 1953'te yayımlanan entelektüel ve kültürel bir dergi olan Encounter'ın gizli finansmanı oldu.

Tarihçi Frances Stonor Saunders'ın deyişiyle CIA-M16 ortaklığından sonra Encounter'ın editörleri "Amerikan çıkarlarını olumsuz etkilemediği sürece istedikleri her şeyi yayımlamakta özgürdü." Dolayısıyla ABD ve İngiliz istihbarat ajansları, Encounter'ın her türlü içeriğini izliyor, yönlendiriyor ve kontrol edebiliyordu.

İSTİHBARAT AJANSLARININ SOĞUK SAVAŞ ARACI

1963'e gelindiğinde ise CIA ve İngiliz Dışişleri Bakanlığı artık Encounter'ı Soğuk Savaş'ta önemli bir araç olarak görüyordu.

Encounter'ın genel yayın çizgisinin antikomünist olmayı amaçladığı ancak biraz sol eğilime sahip olduğu belirtilirken Declassified UK, "Bu aslında normalde gizlice desteklenen gazete ve dergiler için benimsenen modeldi. Genel olarak bakıldığında bu Encounter vakasında işe yaradı" ifadelerini kullandı.

KREDİ YAĞDIRIP GİZLEDİLER

Yakın zamanda gizliliği kaldırılan dosyalar, İngiliz hükümetinin Encounter dergisiyle mali bağlantılarını gizlemek için nasıl çalıştığını da ortaya çıkardı. 27 Ekim 1963'te Sunday Telegraph'ın editörü Donald McLachlan, Encounter'ın Dışişleri Bakanlığı tarafından gizlice finanse edildiğini iddia eden bir yazı yayımlamıştı. Makalede İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın Encounter'a sağladığı krediler de ifşa oldu.

İSTİHBARAT DESTEĞİNİ ÖRTBAS ETMEK İÇİN GİZLİ PLAN

McLachan'ın makalesi Atlantik'in her iki yakasında da büyük panikle karşılanırken CIA, Sunday Telegraph'ın geri çekilmesinde ısrar etti ve Dışişleri Bakanlığı olayı örtbas etmek için planlar yapmaya başladı. Seçeneklerden biri McLachan'ı ikincisi ise Sunday Telegraph'ı geri çekilmeye teşvik etmekti.

Nihayetinde McLachan baskı altına alındı. Encounter ise 1991 yılına kadar faaliyete devam etti.