Son dakika: Ankara'nın kritik rolü! 'Misilleme' öncesi ABD ve İran, Türkiye üzerinden irtibata geçti: Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

Ankara - Washington - Tahran hattında üst düzey 'misilleme' teması gerçekleşti. İran, İsrail'e saldırmadan önce Türkiye üzerinden ABD ile irtibata geçti. ABD ise İran'a "Belirli sınırlar içinde bir operasyon olsun" şeklinde yanıt verdi. Gelişmeye müteakip Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Yaşanan hadise öncesinde İran ve ABD makamlarıyla görüşerek itidal çağrısında bulunmuştuk. Tarafların karşılıklı beklenti ve mesajları da ülkemiz üzerinden iletilmiş, tepkilerin orantılı olması yönünde gerekli girişimler yapılmıştır" ifadelerine yer verildi.

Giriş Tarihi 14 Nisan 2024, 17:18 Güncelleme 14 Nisan 2024, 19:18
Son dakika: Ankara’nın kritik rolü! ’Misilleme’ öncesi ABD ve İran, Türkiye üzerinden irtibata geçti: Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama

İÇİNDEKİLER

Terör devleti İsrail'in Gazze'deki sistematik soykırımı aralıksız bir şekilde sürerken Tahran - Tel Aviv hattında füzeler konuştu.

İran, İsrail'in Şam'daki konsolosluğunu vurmasına karşılık olarak İHA ve füzelerle İsrail'e saldırı başlattı. İsrail, savaş kabinesi sığınaklarda toplanırken, Beyaz Saray İsrail'e desteğini açıkladı.


Tahran yönetimi sabahın ilk saatlerinde harekatın sona erdiğini İsrail'in karşılık vermesi durumunda daha sert yanıt vereceklerini ilan etti.

Soykırımcı İsrail ordusu ise İran'dan 200'den fazla insansız hava aracı, seyir füzesi ve balistik füze gönderildiğini belirtirken tehditlerin çoğunun İsrail hava sahası dışında önlendiğini açıkladı.



ANKARA'NIN KRİTİK ROLÜ!

Öte yandan 'misilleme' öncesi ABD ve İran, Türkiye üzerinden irtibata geçti.



Gelişmeyi Reuters haber ajansı duyurdu. İlgili haberde Türkiye'nin İran ve ABD arasındaki ilişkide kritik rol oynadığına vurgu yapıldı.

İran'ın saldırı öncesi Türkiye'ye ABD ile paylaşılması için bilgi verdiği belirtildi. ABD ise Türkiye üzerinden İran'a "Belirli sınırlar içinde bir operasyon olsun" talimatını verdi.



DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA


Gelişmeye müteakip Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada "Yaşanan hadise öncesinde İran ve ABD makamlarıyla görüşerek itidal çağrısında bulunmuştuk. Tarafların karşılıklı beklenti ve mesajları da ülkemiz üzerinden iletilmiş, tepkilerin orantılı olması yönünde gerekli girişimler yapılmıştır" ifadelerine yer verildi.


Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şu şekilde;

İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü savaşın yayılma ve tırmanma riski barındırdığına dair uyarılarımızı uzun süredir tüm muhataplarımıza hatırlatmaktayız.

İsrail'in, İran'ın Şam Büyükelçiliğine gerçekleştirdiği uluslararası hukuka aykırı saldırı, kaygılarımızı haklı çıkarmıştır. İran'ın bu saldırıya yaptığı misilleme ve takip eden gelişmeler, olayların hızlı biçimde bölgesel bir savaşa dönüşebileceğini bir kez daha göstermiştir.

Yaşanan hadise öncesinde İran ve ABD makamlarıyla görüşerek itidal çağrısında bulunmuştuk. Tarafların karşılıklı beklenti ve mesajları da ülkemiz üzerinden iletilmiş, tepkilerin orantılı olması yönünde gerekli girişimler yapılmıştır.

Bugün de İranlı yetkililere ve İsrail üzerinde etkisi olan Batılı ülkelere, tırmanmaya son verilmesi yönündeki mesajlarımızı açık biçimde aktarmaktayız.

Bölgemizin istikrarına kalıcı biçimde zarar verecek ve küresel düzeyde daha büyük çatışmalara neden olacak bir sürecin tetiklenmemesi için çabalarımızı sürdüreceğiz.

Gelişmeler ilk dakikadan itibaren ilgili kurumlarımızla bilistişare, ülkemize yönelik güvenlik tehditleri bakımından da yakından takip edilmekte ve Sayın Cumhurbaşkanımız düzenli olarak bilgilendirilmektedir.




ANKARA'DAN 'MİSİLLEME' DİPLOMASİSİ

İran - İsrail hattında yaşananlarla paralel olarak Ankara 'misilleme' diplomasisini devreye soktu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron ile görüştü. Ankara net bir dille bölgede gerilimin daha fazla tırmanmaması gerektiğini vurguladı.



İRAN'IN HAVAİ FİŞEK GÖSTERİSİ İSRAİL'E YARADI!

İran'ın İsrail'e yönelik İHA ve füzelerle yaptığı misilleme operasyonu havai fişek gösterisinden öteye geçemedi. Söz konusu göstermelik saldırılar soykırımcı İsrail ve katil Netanyahu'ya alan açtı. Gazze'deki soykırım unutuldu, ABD ve Batı kamuoyunda İsrail meşruiyet kazandı.



TRUMP'TAN 'DANIŞIKLI DÖVÜŞ' İTİRAFI

Tam da bu noktada eski ABD Başkanı Trump'ın İran ve ABD arasındaki danışıklı dövüşü itiraf ettiği açıklamalarını hatırlamakta fayda var.

Trump, İran'ın Kasım Süleymani'nin ölümü sonrası ABD'yi arayıp "İtibarımızı kurtarmak için sizi vurmamız lazım. Belli bir askeri üsse füze fırlatacağız ama endişelenmeyin üsse ulaşmayacaklar" dediğini söyledi.