Lübnan'daki Hizbullah, İsrail'e saldırı başlattığını açıkladı: 50'den fazla roket fırlatıldı | ABD'den tehdit: İsrail'in savunulmasına kendimizi adadık

Son dakika haberleri... Güney Lübnan'dan İsrail'e 50'den fazla roket fırlatıldığı belirtildi. İsrail Ordu Sözcülüğünden yapılan açıklamada ise, füze saldırılarının engellendiği ifade edildi. Saldırı sonrası ABD Başkanı Joe Biden topa girdi. İsrail'in savunulmasına kendimizi adadık diyen Biden, "Yapmayın" çıkışında bulundu. Öte yandan saldırı sonrası birçok ülke vatandaşlarını bölgeye seyahat etmemeleri konusunda uyardı. Bazı hava yolu şirketleri uçuşlarını askıya aldı.

Giriş Tarihi 12 Nisan 2024, 21:02 Güncelleme 13 Nisan 2024, 01:33
Lübnan’daki Hizbullah, İsrail’e saldırı başlattığını açıkladı: 50’den fazla roket fırlatıldı | ABD’den tehdit: İsrail’in savunulmasına kendimizi adadık

İÇİNDEKİLER

Hizbullah Hareketi, Lübnan'ın güneyinden İsrail'in Yukarı Celil'deki askeri üssüne onlarca katyuşa füzesiyle saldırı düzenlendiğini duyurdu

Hizbullah Hareketi, Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyine yönelik düzenlediği saldırı hakkında açıklama yaptı.

İsrail güçlerinin Lübnan'ın güneyine yönelik düzenlediği saldırılara karşılık İsrail'in Yukarı Celil'de yer alan El Zaur askeri üssünün onlarca katyuşa füzesiyle vurulduğu ifade edildi.



İSRAİL ORDUSUNDAN AÇIKLAMA
İsrail ordusu ise Hizbullah'tan gelen saldırı hakkında bir açıklama yaptı.



Açıklamada Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine 40 füzenin fırlatıldığı ve bir kısmının demir kubbe sistemi ile vurulduğu ve geriye kalanın da boş araziye düştüğü kaydedildi.

Ayrıca açıklamada, Hizbullah'ın saldırısında herhangi bir can kaybının yaşanmadığı aktarıldı.



BİDEN'DAN TEHDİT
ABD Başkanı Joe Biden, Ulusal Eylem Ağı Toplantısı'nda İsrail'e saldırı planları yapan İran'a mesaj göndererek, "Yapmayın" çağrısında bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden, Ulusal Eylem Ağı Toplantısı'nda yaptığı konuşmada İran'a mesaj gönderdi. İran'a "Yapmayın" çağrısında bulunan Biden, "Biz kendimizi İsrail'in savunmasına adadık. İsrail'i destekleyeceğiz, İsrail'in savunulmasına yardımcı olacağız ve İran başarılı olamayacak" dedi.


Gazetecilerin İran'ın İsrail'e yönelik saldırısının ne kadar yakın olduğu sorusu üzerine Biden, gizli bilgilere girmek istemediğini ancak "beklentim daha erkenden ziyade daha geç" ifadelerini kullandı.



İSRAİL ASKERİ ÜSSÜNE İHA SALDIRISI
Hizbullah Hareketi, İsrail'in kuzeyindeki Ramot Naftali yerleşim biriminde bulunan askeri üsse İHA saldırısı gerçekleştirdi. Hizbullah Hareketi, yaptığı açıklamada, Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyine yönelik düzenlenen saldırının ardından bir başka saldırı daha gerçekleştirildiğini bildirdi.

Açıklamada, İsrail'in kuzeyindeki Ramot Naftali yerleşim biriminde bulunan askeri üsse da kamikaze insansız hava aracı ile saldırı yapıldığı aktarıldı.



ALMANYA İRAN'DAKİ VATANDAŞLARINDAN ÜLKEYİ TERK ETMELERİNİ İSTEDİ
Almanya, İran'da bulunan vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini talep etti.

Almanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, özellikle İsrail ile İran arasındaki bölgedeki mevcut gerginliklerin, ani gerilimi tırmandırma tehlikesi barındırdığı belirtildi.

"İran'a seyahat edilmemesi uyarısı" yapılan açıklamada "Alman vatandaşlarından İran'ı terk etmeleri" istendi.

Açıklamada, güvenlik durumunun hızla ve önceden uyarı yapılmaksızın kötüleşebileceği belirtilerek, gerilimden hava, kara ve deniz ulaşım yollarının da etkilenebileceği ve buna bağlı olarak İran'a giriş ve çıkışlarda olası aksaklıkların yaşanabileceğine işaret edildi.



HOLLANDA'DAN VATANDAŞLARINA "İSRAİL'E ACİL SEYAHATLERİ ERTELEYİN" TAVSİYESİ
Hollanda hükümeti, İsrail ile İran arasında tırmanan gerilim nedeniyle vatandaşlarına, "İsrail'e acil olan seyahatleri erteleyin" tavsiyesinde bulundu.

Hollanda Dışişleri Bakanlığınca yapılan yazılı açıklamada, seyahat tavsiyesi kırmızı olan İsrail-Gazze sınırı ve İsrail'in Mısır, Lübnan ve Suriye sınırları dışındaki İsrail bölgelerine seyahat tavsiyesinin turuncu olduğu belirtildi.

Açıklamada, normalde acil olan seyahatlerin mümkün olduğu anlamına gelen turuncu koduna rağmen, "mevcut durum" nedeniyle İsrail'e yapılacak acil seyahatlerin ertelenmesinin tavsiye edildiği ifade edildi.


AVUSTURYA, İRAN'DAKİ VATANDAŞLARINA BU ÜLKEDEN AYRILMALARI UYARISINDA BULUNDU
Avusturya Dışişleri Bakanlığı, İran'ın İsrail'i vurma ihtimali nedeniyle yaşanabilecek gerginlikten ötürü bu ülkede yaşayan vatandaşlarına en yakın dış temsilcilikle irtibat kurmaları ve ülkeden ayrılmaları uyarısında bulundu.

İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasını vurmasının ardından Tahran yönetiminin olası bir misillemede bulunma durumu nedeniyle Avusturya Dışişleri Bakanlığı, İran, Irak ve Lübnan'a yönelik savaş ve çatışma dönemlerinde yürürlüğe sokulan en üst düzeyde seyahat uyarısı yaptı.

Bakanlık, bu 3 ülkede gerginliğin hat safhada olduğunu belirterek, tehlike riskinin çok yüksek olması nedeniyle bu bölgede bulunan Avusturyalıları çok dikkatli olmaları yönünde uyardı.

İç savaş, savaş benzeri bir durumun yaşanması ya da fiili savaş durumlarına ilişkin bu ülkelerde yaşayan Avusturyalıların, en yakın dış temsilcilikle irtibata geçmesi ve mümkün olan en hızlı şekilde bu ülkeyi ya da bölgeyi terk etmeleri istendi.

Bu arada Avusturya Haber Ajansı (APA) Dışişleri Bakanlığına dayandırdığı haberinde, Avusturya Hava Yolları'nın, İran seferlerini 18 Nisan Perşembe'ye kadar askıya aldığını duyurdu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN