AB'nin hedefi olmuştu! Macron'un Ukrayna'ya asker çıkarma planının arka planı...

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'ya asker sevkiyatının ihtimal dışı olmadığını ifade ettiği açıklamasından sonra Avrupa'da eleştiri odaklarının hedefi olmuştu. Son dönemde açıklanan güncel verilere göre, Macron'un bu planının kaynağını ortaya koydu.

Giriş Tarihi 11 Nisan 2024, 16:56 Güncelleme 11 Nisan 2024, 16:56
AB’nin hedefi olmuştu! Macron’un Ukrayna’ya asker çıkarma planının arka planı...

İÇİNDEKİLER

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, son dönemde Ukrayna'ya asker göndermelerinin mümkün olduğunu açıklaması ve Rusya'ya mutlak stratejik yenilgi vaatleriyle Avrupa'da tartışmalara neden olurken, bu ısrarın kaynağı şaşkınlığa uğrattı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Son verilere göre Fransa, bu yıl sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alımları için Rusya'ya 600 milyon euro'dan fazla ödeme yaparken, bu rakamların geçen yıla kıyasla Fransa'yı Rusya'dan gaz alımlarında Avrupa Birliği'nde (AB) liderliğe ulaştırdığı anlaşıldı.

AVRUPA'DA LİDERLİĞE YÜKSELDİ

Macron'un Rusya karşıtı tutumunu karşılaştıran Politico gazetesi, Fransız liderin kendisini yüksek sesle Ukrayna'nın en sadık savunucularından biri yapmasının AB'de homurdanmalara yol açtığını aktardı.Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi'nin (CREA) analizine göre, 2024 yılının ilk üç ayında Rusya'nın Fransa'ya sıvılaştırılmış doğalgaz sevkiyatının geçen yıla göre AB'deki diğer tüm ülkelerden daha fazla arttığının altını çizdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Güncel rakamlara göre Paris yönetimi, yılbaşından bu yana Kremlin'e gaz tedariki için 600 milyon euro'nun üzerinde ödeme yaptı. Bu durumun Brüksel'de, Fransa'nın artan alımlarını kısma çağrılarına yol açtığına vurgu yapan gazete, AB yetkililerinin tepkilerini hatırlatarak, "Fransa'nın bir yandan Rusya'ya karşı sert olunması gerektiğini söylerken, diğer yandan Rusya'ya bu kadar büyük paralar ödemesi tepkiye neden oluyor" diye yazdı.

Paris'in Moskova ile artan gaz ticaretinin, Macron'un Kiev'i desteklemek için daha sert bir çizgi izlemeye çalıştığı döneme denk geldiğinin de altı çizilirken, Fransız lider, geçtiğimiz ay Ukrayna'ya asker göndermeyi gündeme getirmiş, müttefiklerine Kiev'i savunmaktan korkmamaları gerektiğini söylemişti.

GAZ AKIŞI ALIMINDA ISRAR EDİYOR

Politico gazetesi, Fransa'nın, gaz alımlarının Avrupa'daki hanelere gaz akışını sürdürmek için gerekli olduğunda ısrar ettiğini ifade ederek; Rusya ile yasal olarak zor olan uzun vadeli bir anlaşmaya atıfta bulunduğunu belirtti. Öte yandan uzmanların, Paris'in bu eylemsizliğinin kısmen Fransa'nın ulusal enerji devi TotalEnergies'in direncinden kaynaklandığını savunduğunu da ekledi.

Gazeteye göre yaptırımlara ve tüm sert açıklamalara rağmen yükselen Rus gazı ithalatı, Moskova'nın mevcut önlemleri aşmak için giderek daha yaratıcı yollar bulması da dikkate alındığında AB yaptırımlarının zayıfladığını gösteriyor.

FRANSIZLAR SIĞINAK TALEBİNİ ARTTIRDI

Le Figaro gazetesinde yer alan habere göre, Macron'un bu ülkeye asker gönderebileceği yönündeki sözlerinin Fransa vatandaşlarının özel sığınak ve barınaklara olan ilgide ani artışa yol açtığı da kaydediliyor.

''HER GÜN ORTALAMA 200 SIĞINAK BAŞVURUSU''

Fransa'da sığınak üreten şirketlerden birinin yöneticisi Enzo Petrone, gazeteye yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'daki özel askeri harekatının başlamasıyla potansiyel müşterilerden gelen taleplerin arttığını belirterek, şirketinin her gün ortalama 200 başvuru almaya başladığını söyledi.

Petrone, "Emmanuel Macron'un şubat sonunda Ukrayna'ya birlik göndermekten bahsedince fiyat sorgulama sayısında ani artış oldu ve o zamandan beri bu sayı aynı seviyede kalıyor, yani ayda yaklaşık 10 talep" diye ekledi.

Haberde, Fransa'da bomba sığınağı yapımının 'daha ihtiyatlı komşularının' aksine az gelişmiş bir sektör olduğu kaydedildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, şubat sonunda, Rusya'nın "bu savaşı kazanmaması için" her şey yapacaklarını söylemişti. Macron, Batı liderlerinin Ukrayna'ya asker gönderme olasılığını değerlendirdiğini, ama henüz fikir birliğine varmadığını belirtmişti.

Macron'un bu sözlerini değerlendiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Napolyon'un Rusya topraklarında uğradığını tarihi yenilgiyi hatırlatmıştı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN