Batı yanlısı Moldova’dan Gagavuzya Başkanı Evghenia’ya baskı: Bahane AB! Hedef özerkliği kaldırmak

Türkiye ile güçlü bağları olan Gagavuzya, Batı yanlısı Moldova’nın baskısı altında. Avrupa Birliği’ne girmek için çalışan Moldova, üyelik sürecini bahane ederek Moldova’nın özerkliğini kaldırmayı hedefliyor. Moldova yasalarına göre hükümetin doğal üyesi olması gereken Gagavuzya Devlet Başkanı Evghenia Guţul çeşitli bahanelerle hükümete dahil edilmedi. Moldova, özerklik için mücadele eden Shor Partisini açıkça hedef alıyor.

Giriş Tarihi 28 Eylül 2023, 11:40 Güncelleme 28 Eylül 2023, 12:16
Batı yanlısı Moldova’dan Gagavuzya Başkanı Evghenia’ya baskı: Bahane AB! Hedef özerkliği kaldırmak

İÇİNDEKİLER

Moldova'ya bağlı olan Gagavuzya, baskı altında. Gagavuzya'nın özerklik statüsünü korumak için mücadele eden Shor Partisi ise özerkliği kaldırmak isteyen Batı yanlısı Moskova'nın baskısına maruz kalırken büyük bir hukuk zaferi kazandı.

HÜKÜMETE DAHİL EDİLMEDİ

Türkiye ile güçlü bağları ve tarihi kökleri olan Gagavuz Özerk Bölgesi, Moldova hükümeti tarafından yasal prosedürler ihlal edilerek zor duruma düşürülmeye çalışılıyor. Moldova yasalarına göre Gagavuzya Devlet Başkanı'nın hükümetin doğal üyesi olması gerekirken geçmişte yaşanan bir ceza davası öne sürülerek Gagavuzya Başkanı Evghenia Guţul, hükümete dâhil edilmedi.

Guţul liderliğindeki Shor Partisi'nin eski lideri hakkında ceza davası açıldı ve Moldova Anayasa Mahkemesi, Shor Partisi'nin anayasaya aykırı olduğunu ilan ederek yasaklamasına karar verdi. Shor Partisi yetkilileri tarafından kınanan bu kararın ardından Batı yanlısı olduğu bilinen Moldova hükümeti eleştirildi. Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, bu kararı gerekçe göstererek Gagavuzya'nın seçilmiş Cumhurbaşkanı Evghenia Guţul'un hükümete dâhil olmasını engelledi.

HEDEF GAGAVUZYA'NIN ÖZERKLİĞİNİ KALDIRMAK

Moldova hükümeti Avrupa Birliği'ne dahil edilmek için uğraşırken Gagavuzya'yı da araya karıştırıyor ve AB üyeliği ile birlikte Gagavuzya'nın özerklik statüsünü kaldırmayı hedefliyor. Özerklik konusunda taviz vermeyen Shor Partisi ise Batı yanlısı Moldova hükümetinin açık hedefi haline geliyor.

SHOR'UN HUKUK ZAFERİ

Shor Partisi hakkında çok sayıda cezai soruşturma başlatıldı ancak Shor, geçtiğimiz hafta ABD mahkemesinde görülen davayı kazandı. Shor aleyhine ifade veren ve ardından ülkeden kaçan önemli bir tanık, iki mahkeme celbine uymadığı için ABD bölge mahkemesi tarafından "şartlı sivil saygısızlık" cezasına çarptırıldı. Shor, mahkemeden Moldova'daki ceza davasıyla ilgili olarak Dohotaru adlı şahsın ifadesinin alınmasını istemişti.

Shor, Dohotaru'nun delillerine ve tanık olarak güvenilirliğine itiraz etti ve Shor'un hukuk ekibi, Dohotaru'nun delilleriyle ilgili olarak ifade vermesi için çeşitli girişimlerde bulundu. Shor'a yakın kaynaklar, ABD'deki hukuk zaferinin bir "atılım" olduğunu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılması planlanan itirazın desteklenmesine yardımcı olacağını söyledi.

Shor'un hukuk ekibi aynı zamanda partinin yasaklanması kararına Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde de itirazlarını sürdürüyor.