Gürcistan Başbakanı İraklı Garibaşvili’den BM’de Rusya çıkışı: Topraklarımızın yüzde 20’si işgal altında

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada ülkesinin topraklarının yüzde 20’sinin hala Rusya’nın işgali altında olduğunu söyledi ve uluslararası topluma Rusya’yı baskı altına almaları için çağrı yaptı.

Giriş Tarihi 23 Eylül 2023, 10:08 Güncelleme 23 Eylül 2023, 10:08
Gürcistan Başbakanı İraklı Garibaşvili’den BM’de Rusya çıkışı: Topraklarımızın yüzde 20’si işgal altında

İÇİNDEKİLER

Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu toplantıları devam ediyor. BM kürsüsünden dünyaya seslenen Gürcistan Başbakanı İraklı Garibaşvili, ülkesinin topraklarının yüzde 20'sinin hala Rusya'nın işgali altında olduğunu söyledi.

"GÜRCİSTAN'IN YÜZDE 20'Sİ İŞGAL ALTINDA"

Gürcistan'ın yaşadığını toprak bütünlüğü sorunları hakkında konuşan Garibaşvili, bu zorluklara rağmen Gürcistan'ın kalkınması için etkili çalışmaları sürdürdüklerini anlattı.

Garibaşvili, Rusya'nın 2008'de Gürcistan'a saldırdığını, yüz binlerce kişinin yerinden edildiğini söyledi ve "Gürcistan topraklarının yüzde 20'si hala Rusya'nın işgali altında." dedi.

ABHAZYA VE OSETYA'YA SESLENDİ

Uluslararası ortakları Gürcistan'dan askerlerini çekmesi ve Cenevre müzakerelerine dönmesi için Rusya'ya baskı uygulamaya davet eden Garibaşvili, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve Rusya'nın desteklediği Abhazya ile Güney Osetya'da yaşayan halka birlik ve beraberlik çağrısında bulundu. Garibaşvili, Abhazya ve Osetya'ya şöyle seslendi:

Abhaz ve Oset kardeşlerimize sesleniyorum. Ortak düşmanımız birliğimize karşı çıkıyor. Bizler inanılmaz başarılara imza atabilecek parlak insanlarız ancak birlikte uzun vadeli istikrarı sağlayabiliriz, büyük yatırımları çekebiliriz ve birleşmiş bir ulus olarak tüm potansiyelimizi gerçekleştirebiliriz.

GÜRCİSTAN'DAN UKRAYNA'YA DESTEK

Gürcistan ekonomisinin toprak bütünlüğü sorunlarına rağmen son yıllarda oldukça etkili bir şekilde büyümeye devam ettiğine dikkat çeken Garibaşvili, "Ukrayna'nın şu anda yaşadığı acıyı ve sorunları tam olarak hissediyoruz ve Ukrayna halkıyla tam dayanışmamızı ifade ediyoruz." dedi.

Ukrayna Savaşı'nın başından itibaren uluslararası platformlarda Kiev'i desteklediklerini ve bu ülkeye insani yardımları göndermeye devam ettiklerini söyleyen Garibaşvili, 2 bin 200 Ukraynalı çocuğa Gürcistan'da kendi ana dillerinde Ukrayna eğitim programına göre eğitim verildiğini aktardı.

Gürcistan hükümeti için temel felsefenin "savaşın önlenmesi ve barışın sağlanması" olduğunu söyleyen Garibaşvili, küresel barışın sürdürülmesine katkılarını sağlamaya devam ettiklerini kaydetti.

GÜNEY KAFKASYA MESAJI

Tiflis hükümetinin "Barışçıl Komşuluk Girişimi" platformu oluşturduğunu hatırlatan Garibaşvili, "Güney Kafkasya'da kalıcı barışın nihayet tesis edilebilmesi için Ermenistan ve Azerbaycan'dan komşularımızı ve dostlarımızı bu sürece dahil etmeye hazır olduğumuzu beyan ediyoruz." şeklinde konuştu.

GÜRCİSTAN AB ÜYESİ OLACAK MI?

Garibaşvili Gürcistan'ın Avrupa Birliği'ne (AB) üye olmasının Gürcistan hükümeti için jeopolitik önceliği olduğunu ifade etti.

AB ile entegrasyon sürecini etkili bir şekilde sürdürdüklerini aktaran Garibaşvili, bu yönde hükümet olarak gereken reformları uyguladıklarını söyledi.

AB'ye aday ülke statüsü için kendilerine geçen yıl kriter olarak 12 madde iletildiğini hatırlatan Garibaşvili, yıl sonuna kadar tüm kriterleri karşılayabileceklerini belirtti.

Gürcistan'da halkın yaklaşık yüzde 90'ının ülkenin AB ile entegrasyonunu desteklediğini kaydeden Garibaşvili, yılın sonunda AB'den aday ülke statüsü almayı beklediklerini aktardı.