Başkan Erdoğan Bakan Hakan Fidan'a tahıl koridoru talimatı verdi İngiliz Financial Times Türkiye'nin planını yazdı

Hindistan’da düzenlenen G-20 zirvesinde kabul edilen Hindistan-Orta Doğu ticaret koridorunda Türkiye’nin tamamen pas geçilmesinin ardından gözler kritik BM’ye çevrildi. Başkan Erdoğan’ın konuşma yapacağı zirve öncesi İngiliz Financial Times, dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Financial Times, Başkan Erdoğan’ın alternatik bir koridor oluşturulması için Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a talimat verdiğini yazdı.

Giriş Tarihi 17 Eylül 2023, 12:55 Güncelleme 17 Eylül 2023, 13:03
Başkan Erdoğan Bakan Hakan Fidan’a tahıl koridoru talimatı verdi İngiliz Financial Times Türkiye’nin planını yazdı

İÇİNDEKİLER

G20 Liderler Zirvesi'nde gündeme gelen ve kabul edilen Hindistan-Orta Doğu ticaret koridoru planı ile ilgili dikkat çekici bir haber İngiliz Financial Times gazetesinden geldi.

Gazete, Türkiye'nin by-pass edildiği bu ticaret koridoruna karşı bir alternatif oluşturulması için Ankara'nın baskı yapmayı planladığını yazdı. Gazete, "Ankara, Asya'dan Avrupa'ya malların götürülmesi için geleneksel rolünü benimsemeyi amaçlıyor. Türkiye, bu ay yapılan G20 Zirvesi'nde kabul edilen Hindistan-Orta Doğu ticaret koridoruna bir alternatif oluşturmak için yoğun müzakere içinde." ifadelerine yer verdi.

Haberde, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu planı beğenmediği belirtildi. Yeni planda Hindistan'dan gönderilen ürünler eskiden olduğu gibi Bağdat ve Türkiye üzerinden gönderilmeyecek, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail üzerinden Avrupa pazarlarına iletilecek. Bu koridorun oluşturulmasını destekleyen ABD ve AB'nin Çin'in bölgedeki etkisini azaltmak olduğu da kaydedildi.

HAKAN FİDAN AÇIKLAMA YAPTI
Financial Times'a konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Fidan, "Uzmanların, Hindistan-Orta Doğu koridorunun mantıklı ve etkili olduğuna dair şüpheleri var. Jeostratejik endişeler daha fazla. Bir ticaret rotası sadece ticaret anlamına gelmez. Aynı zamanda jeostratejik bir rekabetin de yansımasıdır." dedi. Fidan ayrıca Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'yle yoğun müzakereler içinde olduğunu ve alternatif bir yol hattı oluşturmak için görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

ALTERNATİF PLANIN DETAYLARI
Bu yeni 17 milyar dolarlık planda taşımacılık Irak'ın Büyük Faw Limanı'ndan başlayarak Irak'ın 10 bölgesinden geçerek Türkiye'ye ulaşacak. Bağdat yönetiminin paylaştığı görüntülerde bu planda 1200 kilometrelik hızlı tren hattı döşenecek ve üç aşamada bu süreç tamamlanacak. Projenin 2050'de tamamlanması bekleniyor.

Fakat Financial Times'a konuşan uzmanlar, bu projede finansal olarak ve güvenlik açısından bazı sıkıntılar olabileceğini belirtti. Uzmanlar, Türkiye'nin ekonomik durumunun bu projeyi kaldırmaya yetecek kadar olmayabileceğini söylerken, Irak'taki güvenlik sorunlarının da sıkıntı yaratabileceğine dikkati çekti. Irak, kötü altyapı, zayıf hükümet ve siyasi belirsizlikle birlikte maddi sıkıntılar da yaşayan bir ülke olarak öne çıkıyor.

Uzmanlar, G20 Zirvesi'nde gündeme gelen Hindistan-Orta Doğu koridorunun da hayata geçmesinin onlarca yıl sürebileceğine dikkat çekti.

Financial Times'taki haberde, "Türkiye; ABD, AB, Rusya ve Çin ile sağlam ilişkiler kurarak doğu ile batı arasında stratejik bir hat kuruyor. Bu yaklaşım zaman zaman batı ile gerilime sebep oluyor. Bu hafta Rusya-Ukrayna savaşından dolayı bazı Türk şirketlerine yaptırım uygulandı." denildi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
G20 Liderler Zirvesi'nden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili bir açıklama yapmıştı. Erdoğan, Hindistan'daki zirve sonrası uçakta gazetecilerin sorusu üzerine, Çin'in kuşak ve yol projesini hatırlatarak konuda yol alındığını ve Marmaray da dahil o planın içinde olduğunu vurgulamıştı. Erdoğan, Hindistan Başbakanı'nın gündeme getirdiği yeni yol hattı ile ilgili olarak, "Biz şunu diyoruz, Türkiyesiz bir koridor olmaz. Türkiye, önemli bir üretim ve ticaret üssü. Doğudan batıya trafik için en uygun hat Türkiye üzerinden geçmek durumunda." demişti.