Kral Charles’ın tahttaki ilk yılında monarşi krizi! İngiltere ikiye bölündü: Halk cumhuriyet istiyor

İngiltere halkı monarşiden bıktı. Kraliçe II. Elizabeth’in ölümünün üzerinden bir yıl geçerken yapılan bir anketin sonuçları gençlerle yaşlı nüfusun monarşi ile ilgili düşünceleri arasında büyük bir uçurum oluştuğunu gösterdi. Genç nüfus artık monarşiyi istemiyor. “Republic” adlı monarşi karşıtı grubun iletişim sorumlusu Ben Clinton ise monarşi için “kamu parasını yiyen ve demokratik değerlerin tam tersini yapan bir kurum.” dedi.

Giriş Tarihi 09 Eylül 2023, 10:13 Güncelleme 09 Eylül 2023, 11:51
Kral Charles’ın tahttaki ilk yılında monarşi krizi! İngiltere ikiye bölündü: Halk cumhuriyet istiyor

İÇİNDEKİLER

İngiltere'de 70 yıl boyunca tahtta oturan Kraliçe II Elizabeth'in ölümünün ardından geçtiğimiz yıl tahta geçen Kral III. Charles, monarşi tartışması ile karşı karşıya. Halk monarşi ve cumhuriyet arasında ikiye bölündü. Monarşi karşıtı "Republic" (Cumhuriyet) adlı grubun iletişim sorumlusu Ben Clinton halkın monarşiden bıktığını söyledi ve monarşi için "kamu parasını yiyen ve demokratik değerlerin tam tersini temsil eden bir kurum" dedi.

GENÇLER MONARŞİYİ İSTEMİYOR

Araştırma şirketi YouGov'un geçen ay uyguladığı bir anketin sonuçlarına göre İngiltere halkının üçte birinden fazlası monarşiyi istemiyor. Gençlerde ise bu oranın çok daha yüksek olduğu belirtiliyor.

65 yaş üstü kişilerin yüzde 80'inden fazlası, 18-24 yaş arası grubun ise yalnızca yüzde 37'si Kraliyet ailesini onaylıyor. Tüm yaş gruplarında ise katılımcıların yüzde 61'i monarşiyi desteklerken yüzde 24'ü seçilmiş bir devlet başkanı istediğini, yüzde 15'i ise kararsız kaldığını belirtiyor.

Ankete katılanların yüzde 59'u Kral III. Charles'ın tahtta iyi bir iş çıkardığını, yüzde 17'si ise kötü olduğunu düşünüyor. Öte yandan katılımcıların yüzde 53'ü Kraliyet ailesinin paranın karşılığını verdiğini, yüzde 34'ünün ise vermediğini söylüyor.

MONARŞİDEN UTANIYORLAR

YouGov anket sonuçlarına göre farklı nesillerin düşünceleri birbirleri ile tamamen zıt. Ankete katılanların yüzde 68'i monarşinin İngiltere için iyi olduğunu, yüzde 21'i ise kötü olduğunu düşünüyor. Öte yandan yüzde 48'i monarşiden gurur duyduğunu, yüzde 19'u ise utandığını belirtiyor. Yüzde 30'luk bir kesim ne gurur duyduğunu ne de utandığını belirtirken yüzde 3'ü ise herhangi bir fikir belirtmiyor.

II. ELIZABETH'İN ÖLÜMÜ İLE DEĞİŞTİ

Republic grubunun iletişim sorumlusu Ben Clinton, II. Elizabeth'in ölümünden bu yana gruba katılımın arttığını söyledi. Son anketlerin monarşiye desteğin azaldığını gösterdiğini belirten Clinton, insanlığın monarşiden bıktığını söyledi.

Monarşinin "kamu parasını yiyen ve demokratik değerlerin tam tersini temsil eden bir kurum olduğunu savunan Clinton, cumhuriyetçiliğin günden güne daha fazla destek kazandığını söyledi.

"KRALİYET AİLESİ ÖZÜR DİLEMELİ"

Monarşiyi "modası geçmiş ve günümüz ile bağlantısı olmayan bir kurum" olarak niteleyen Clinton, köle ticaretinin finansmanı konusunda özür dilenmesi ve Kraliyet servetinin bir kısmının kölelikten elde edildiğinin kabul edilmesi gerektiğini söyledi.