Son dakika: İşgalci İsrail'den Gazze’ye hava saldırısı! Mescid-i Aksa'da şiddet! Türkiye ayağa kalktı...

Son dakika haberi... İşgalci İsrail devletinin eli kanlı ordusu, abluka altındaki Gazze’ye saldırmaya başladığını duyurdu. Savaş uçakları peş peşe havalandı, yerleşim yerlerinde bulunan birçok nokta vuruldu. Gazze'den hava saldırılarına roketlerle yanıt verildi. İsrail medyasında da 'sığınaklara kaçın' yayınları yapıldı. Yaşanan bu gelişmenin etkileri sürerken İsrail ordusu Lübnan'a da saldırı başlattı. Öte yanda, İsrail polisi, sabah namazına giderken slogan atan gruplara Mescid-i Aksa'nın Hutta kapısında copla müdahale etti. Türkiye'den alçak saldırıya peş peşe tepkiler yükseldi.

Giriş Tarihi 07 Nisan 2023, 00:28 Güncelleme 07 Nisan 2023, 14:53
Son dakika: İşgalci İsrail’den Gazze’ye hava saldırısı! Mescid-i Aksa’da şiddet! Türkiye ayağa kalktı...

İÇİNDEKİLER

İsrail siyonist emeller doğrultusunda Filistin'e yönelik işgal saldırılarını sürdürüyor!

İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan bir dizi roketin ardından yaşanan gelişmelerden sonra abluka altındaki Gazze'ye saldırı başlattı. İsrail ordu sözcülüğü, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırı başlattığını belirtti.

SİYONİSTLER HAVADAN SALDIRDI
İşgalci İsrail savaş uçaklarının Gazze'de bazı hedeflere bir dizi hava saldırıları düzenlediği bildirildi.


İsrail medyası, Gazze Şeridi'nden atılan roketler sonrası Tel Aviv civarında sığınakların açıldığını duyurdu.

Öte yandan El-Kassam Tugayları hava savunma sistemlerinin Gazze'ye yönelik başlatılan saldırılara karşılık verdiğini açıkladı.

ÇOCUK HASTANESİ HASAR ALDI
Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarında çocuk hastanesinde hasar meydana geldiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Gazze kentinin doğusunda yer alan Ed-Durra Çocuk Hastanesi'nde hasara yol açan İsrail saldırıları kınandı.

Hava saldırısının hastane personelinin yanı sıra hastalar arasında büyük paniğe yol açtığına işaret edilen açıklamada, saldırının uluslararası insancıl hukuku ve sağlık kurumlarını korumaya yönelik uluslararası anlaşmaları açıkça ihlal ettiği vurgulandı.

Hava saldırısı sonucu hasar oluşan çocuk hastanesinde can kaybı olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.

İSRAİL LÜBNAN'A DA SALDIRI BAŞLATTI
İsrail ordusu Lübnan'a saldırı başlattığını duyurdu.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail ordusu şimdi Lübnan'a saldırıyor. Ayrıntıları daha sonra açıklayacağız." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada başka detaya yer verilmedi.

Öte yandan Lübnan basını İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyinde yer alan Filistin mülteci kampı er-Reşadiye yakınlarında bir alanı bombaladığını yazdı.

Haberlerde, İsrail'e ait savaş uçaklarının Sur kentinde bulunan er-Reşadiye etrafına en az 3 füze fırlattığı kaydedildi.

İlk belirlemelere göre herhangi bir can kaybı yaşanmazken, bir köprü ile birkaç evin hasar aldığı aktarıldı.

TÜRKİYE'DEN TEPKİ ÜSTÜNE TEPKİ
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nde hutbe irat etti, ardından cuma namazı kıldırdı.

Ramazan ayında selam ve barış yurdu Kudüs'ün bir çatışma yeri haline getirilmek istendiğini vurgulayan Erbaş, şöyle devam etti:

"Miracın ilk durağı Mescid-i Aksa'nın kutsiyeti ve dokunulmazlığı hiçe sayılıyor. Müslümanların öz vatanlarında kendi camilerinde ibadet etmeleri engelleniyor. Ancak bilinmelidir ki, Kudüs herhangi bir toprak parçası değildir, Kudüs, İslam yurdudur. Tarih boyunca tüm dinlerin varlığını özgürce devam ettirdiği insanlığın ortak mirasıdır Kudüs. Mescid-i Aksa sadece Filistinlilerin değil, bütün Müslümanların harim-i ismetidir."

EY ZALİM BU AZGINLIKTAN VAZGEÇ
İsrail güçlerinin saldırılarından vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Erbaş, şunları kaydetti:

"Ey zalim bu azgınlıktan vazgeç. Sırtını dayadığın güç odaklarına güvenme. Babil, Roma gibi bazı dönemlerde yine bu tarz azgınlıklar yapmıştın da başına neler gelmişti, hatırla. Masunlara yaptığı zulüm yerde kalmaz, er geç seni bulur. Tarihten ibret al, aklını başına topla. Dokunma masunlara, dokunma Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'ya. Ey zalim şunu asla unutma ki tarih boyunca her daim zalimin karşısında, mazlumun yanında yer alan, hatta zulme, sürgüne maruz kalmış Yahudilere de kucak açmış aziz milletimiz, dün olduğu gibi bugün de yarın da Kudüs'ün Mescid-i Aksa'nın muhafazası ve barış yurdu özelliği için mücadele etmeye devam edecektir."

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise "İsrail'in bu saldırılarını şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. İnsan haklarını ve evrensel değerleri hiçe sayan bu saldırgan tutum, bölgedeki gerilimi daha da artırmaktadır. İsrail yönetimi, bölgedeki kaosu daha da artırmaktan başka bir işe yaramayacak bu saldırıları derhal durdurmalıdır." dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik İsrail'in saldırılarına tepki gösterdi. Çelik yaptığı açıklamada, "İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Netanyahu yönetimi, şiddeti artıran tehlikeli bir saldırganlık içerisindedir. Uluslararası toplum, tüm bölgeyi ateşe atan bu tehlikeli saldırganlığa karşı net bir tutum almalıdır." ifadelerini kullandı.


AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısına tepki gösterdi.

YİNE RAMAZAN YİNE İSRAİL TERÖRÜ
Kurtulmuş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Kuşatma, ambargo ve abluka altındaki Gazze yine bir ramazan günü İsrail'in devlet terörünün hedefi oluyor, bir avuç mazlum Filistinli, Siyonist katiller tarafından bombalanıyor." ifadesini kullandı.

İslam dünyası başta olmak üzere uluslararası camianın bu insanlık suçuna sadece seyirci kaldığını belirten Kurtulmuş, "Yeter! Kınamanın ötesinde terör devleti İsrail derhal durdurulmalıdır." görüşünü paylaştı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "İsrail'in Gazze'ye yönelik hukuk ve ahlak dışı saldırılarını lanetliyoruz" diyerek, "İsrail hükümeti günlerdir kasten sürdürdüğü şiddet siyasetine derhal son vermelidir. Filistin halkının yanındayız. Filistinli kardeşlerimize desteğimiz devam edecek. Bu zulüm elbet bitecek!" ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Şentop da Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Her Ramazan ayında olduğu gibi yine İsrail savaş uçakları Gazze'yi bombalıyor. İsrail'in bu insanlık ve hukuk dışı saldırısını şiddetle lanetliyorum. İnsanlığın zulmü yeneceğine olan kesin inancımızla; kazanan adalet ve onurlu Filistin halkı olacaktır. Duamız ve desteğimiz Gazzeli kardeşlerimiz içindir" dedi.

MESCİD-İ AKSA İMAM'I A HABER'E KONUŞTU
Yaşananlara ilişkin Mescid-i Aksa imamı İkrime Sabri A Haber'e özel açıklamalarda bulundu, "Teravih namazında yaşananlar vahşi bir saldırıydı. Müminler o vakit namazlarını bitirmemişlerdi. Avlularda namaza devam etmeye çalıştıklarında bile İsrail güçleri vahşeti, kibri, nefreti ve ırkçılığıyla onları engellemek için geldi. Onları uzaklaştırdılar." ifadelerini kullandı.

Mescid-i Aksa İmamı Sabri, İsrail'in saldırılarla bölgedeki gerginliği artırdığına vurgu yaptı. Sabri, "Bu bir sabotajdı. Mescid-i Aksa'ya içeriden saldırmak için Mescid-i Aksa'nın kapı ve pencerelerini, yüzlerce yıldır orada bulunan tarihi, dekoratif camları kırarak sağlık ocağının cephesini kırdılar. Bunlar onların iğrenç eylemleri. Müslümanlar özgürdür, İstedikleri zaman inzivaya çekilme hakları olduğu için Ramazan ayının başından itibaren Müslümanların Mescid-i Aksa'daki haklarından mahrum bırakılmalarına izin verilmez." dedi.

İsrail'in Müslümanları yıldırmak istediğini ancak Filistinlilerin pes etmeyeceğinin altını çizen Sabri, "Mescid-i Aksa'nın zamansal ve mekansal olarak bölünmesi fikri onların akıllarında. İşgalci otorite bunu sadece ibadet edenlere yönelik saldırılarla yapamaz. Müslümanların dönmelerini engellemek istiyorlar ama onlar hep geri döner." şeklinde konuştu.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Filistinlilere verdiği destek dolayısıyla da teşekkür etti. Sabri, "Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın tutumunu takdirle karşılıyoruz. Arap ve Müslüman ülkelerle konuyu görüşerek birleşik, etkin ve net bir duruş sergilemesini istiyoruz." dedi.

NE OLMUŞTU?
İsrail polisinin, Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara ses bombası, kauçuk kaplı mermi ve coplarla orantısız güç kullanarak iki gece üst üste müdahale etmesi işgal altındaki Doğu Kudüs'te gerilimi tırmandırmış, olayların çıkmasına yol açmıştı.

İsrail ordusu, Lübnan'dan ülkenin kuzey bölgelerine bir dizi roket atıldığını ve ülkenin kuzey bölgelerinde uyarı sirenlerinin devreye girdiğini duyurmuştu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, saldırıda 34 roket fırlatıldığını bildirmişti. İsrail ordusu, akşam saatlerinde de Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine üç havan mermisi atıldığını açıklamıştı.

Acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı da saldırılarda şarapnel isabet eden bir İsraillinin hafif, bir kişinin de sığınağa kaçarken yaralandığını paylaşmıştı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'dan atılan bir dizi roketten Hamas'ı sorumlu tutmuştu.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee de topraklarından İsrail'e roket atılmasının sorumluluğunun Lübnan hükümetine ait olduğunu belirtmişti.



LÜBNAN'IN GÜNEYİ DE ATEŞ ALTINDA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine atılan bir dizi rokete ilişkin yaptığı açıklamanın ardından Lübnan'ın güneyinde İsrail'e ait savaş uçaklarının sesi yoğun bir şekilde duyulmaya başlandı.

İsrail'in Lübnan'a olası bir saldırısını takip etmek için başkent Beyrut'tan gelen birçok gazeteci, güneydeki Sur kentinin El-Kalayla beldesinde civarında beklemeye devam ediyor.

Netanyahu'nun, güvenlik kabinesi toplantısı konuşmasının ardından, Lübnan'ın güney semalarındaki savaş uçaklarının yoğun hareketliliğini ve seslerini duymaya başladı.



BM: DURUM ÇOK TEHLİKELİ
Lübnan'ın güneyinden İsrail'e yönelik roket fırlatılması ve verilen karşılığın ardından UNIFIL Medya Ofisi tarafından bir yazılı açıklama yapıldı.

"Bugün öğleden sonra Lübnan'ın güneyindeki İsrail'e doğru roketler fırlatıldı" denilen açıklamada, "İsrail ordusu, UNIFIL'e, hava savunma sistemi demir kubbeyi aktif ettiği bilgisini verdi." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen UNIFIL Komutanı Aroldo Lazaro, şunları kaydetti:

"Mavi hattın her iki tarafında da yetkililerle temas halindeyiz. Mevcut durum çok tehlikeli. UNIFIL, taraflara ivedi bir şekilde tansiyonun yükseltilmesinden kaçınılması ve itidal çağrısında bulunuyor."

İsrail ordusu, Lübnan'dan ülkenin kuzey bölgelerine bir dizi roket atıldığını ve ülkenin kuzey bölgelerinde uyarı sirenlerinin devreye girdiğini duyurmuştu.

Acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı da saldırılarda şarapnel isabet eden bir İsraillinin hafif, bir kişinin de sığınağa kaçarken yaralandığını paylaşmıştı.

İsrail ordusu da Lübnan'ın güneyini topçu atışıyla vurmuştu.

MESCİD-İ AKSA'YA GİDEN GRUBA SALDIRI
İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs'teki Eski Şehir bölgesinde Mescid-i Aksa'ya giden gruba Hutta Kapısı'nda coplarla müdahale etti.

İsrail polisi, Mescid-i Aksa'da ramazan ayının üçüncü cuma namazı öncesinde yoğun güvenlik önlemi aldı. Eski Şehir bölgesinde Aksa'ya çıkan yollarda demir bariyerler kurdu.

Sosyal medyada paylaşılan görüntüler ve görgü tanıklarının aktardıklarına göre, İsrail polisi, sabah namazına giderken slogan atan gruplara Mescid-i Aksa'nın Hutta kapısında copla müdahale etti.

İsrail polisinin gruba müdahalesinin ardından arbede yaşandığı görüldü.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN