Pakistan'ın eski Başbakanı İmran Han'a suikast girişimi! Yaralandı! Saldırganın ilk ifadesinden bomba sözler

Son dakika haberine göre Pakistan'ın eski başbakanı İmran Han'a suikast girişimi düzenlendi. Pakistan medyasının haberine göre İmran Han saldırıda bacağından yaralandı. Suikastın 2 saldırgan tarafından düzenlendiği ve saldırganlardan birinin öldürüldüğü, diğerinin ise yakalandığı ve polis tarafından bilinmeyen bir yere götürüldüğü bildirildi. Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, saldırı sonrası yaptığı ilk açıklamada soruşturma talimatı verdi. Olay yerinde yakalanan kişinin ilk ifadesi ortaya çıktı. Saldırgan, "Imran Khan insanları yanlış yönlendiriyordu. İzlemeye dayanamadım ve bu yüzden onu öldürmek istedim. Onu öldürmek için elimden geleni yaptım. Sadece İmran Khan'ı öldürmek istedim, başkasını değil" dedi.

Giriş Tarihi 03 Kasım 2022, 14:46 Güncelleme 03 Kasım 2022, 22:12
Pakistan’ın eski Başbakanı İmran Han’a suikast girişimi! Yaralandı! Saldırganın ilk ifadesinden bomba sözler

İÇİNDEKİLER

Pakistan'ın eski başbakanı İmran Han'a suikast girişimi düzenlendi. Pakistan medyasının haberine göre İmran Han saldırıda bacağından yaralandı.

KONTEYNERİNE ATEŞ EDİLDİ
Pakistan medyası İmran Han'a yapılan saldırıya ilişkin detayları açıkladı. İmran Han'ın konteynerine ateş edildiği ifade edilirken, saldırıda İmran Han'la birlikte beraberindeki kişilerden de yaralananlar oldu. Bölge kaynakları yaralılar arasında bir de çocuk olduğu bildirdi.

*İşte İmran Han'a saldırı anı

Polis kaynakları saldırının Sindh bölgesinde olduğunu belirtti. Saldırı sonrası polisin ateş açan saldırganı yakaladığı ve bilinmeyen bir yere götürdüğü öğrenildi.

İLK GÖRÜNTÜLER GELDİ
Olay yerinden gelen ilk görüntüler geldi.İmran Han'ın vurulduğu ana dair görüntüler uluslararası ajanslar tarafından servis edildi.

ŞAHBAZ ŞERİF'TEN İLK AÇIKLAMA
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif konuya ilişkin ilk açıklamasında saldırıyı kınadığını belirtti, saldırı ile ilgili soruşturma talimatı verdi.



ERKEN SEÇİM İÇİN YOLA ÇIKMIŞLARDI
Pakistan Adalet Hareketi (PTI) lideri Han ve destekçileri 28 Ekim'de Lahor kentinden erken seçim çağrısıyla başkent İslamabad'a doğru yola çıkmıştı.

Konvoy nedeniyle 260 kilometrelik yol boyunca çok sayıda güvenlik gücünün konuşlandırılırken, konvoyun 4 Kasım'da İslamabad'a ulaşması ve oturma eylemi yapılması bekleniyor.



*İmran Han'ın konvoyundan bir görüntü

Pakistan Yüksek Seçim Komisyonu ise 21 Ekim'de Khan'a yabancı ülkelerin liderlerinden ve temsilcilerinden aldığı resmi hediyeleri yasa dışı bir şekilde sattığı gerekçesiyle 5 yıl siyasi yasak getirmişti. Pakistan'da seçimlerin gelecek yıl Ekim ayında yapılması planlanıyor.



"HALKI YANILTIĞI İÇİN ÖLDÜRMEK İSTEDİM"
Eski Pakistan Başbakanı Imran Khan'ı yaralayan saldırgan, gözaltına alınmasının ardından suçunu itiraf ederek, "Imran Khan halkı yanılttığı için öldürmek istedim" dedi. Pakistan'ın eski Başbakanı Imran Khan, başkent İslamabad'a giderken yolda konvoyuna açılan ateş sonucu bacağından yaralandı. Olayın ardından yakalanan saldırgan suçunu itiraf ederek, "Imran Khan insanları yanlış yönlendiriyordu. İzlemeye dayanamadım ve bu yüzden onu öldürmek istedim. Onu öldürmek için elimden geleni yaptım. Sadece İmran Khan'ı öldürmek istedim, başkasını değil" dedi.
Saldırgan suç ortağının olmadığını söyleyerek, "Yanımda başka kimse yoktu. Yalnızım" dedi.

"PLANLI SUİKAST"
PTI'li siyasetçi Çaudri Favad Hüseyin, Vezirabad'da yaptığı açıklamada, "Biz barışçıl insanlarız fakat bugün onlar bize saldırdı. İntikam alacağız." dedi.

Hüseyin, saldırıyı "iyi planlanmış suikast" olarak nitelendirdi.

LİDERLERDEN SALDIRIYA TEPKİ
Diğer yandan, Pakistan Devlet Başkanı Arif Alvi, Han'a düzenlenen saldırıyı, "şok edici, utanç verici, haince ve korkakça" olarak niteledi.

Başbakan Şahbaz Şerif, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "PTI lideri İmran Han'a yönelik saldırıyı en güçlü şekilde kınıyorum. İçişleri Bakanı'na olayla ilgili rapor hazırlaması talimatı verdim. PTI liderinin ve yaralıların iyileşmesi ve sağlığına kavuşmaları için dua ediyorum." ifadelerini kullandı.

Şiddetin, ülke siyasetinde yeri olmaması gerektiğini vurgulayan Şerif, güvenlik ve soruşturmaya ilişkin Pencap'a gerekli tüm desteğin sağlandığını belirtti.

Dışişleri Bakanı Bilaval Butto Zerdari de saldırıyı kınayarak Han'a geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Pakistan ordusundan yapılan açıklamada, PTI liderine yönelik saldırı kınandı. Açıklamada, talihsiz olayda Han'ın ve yaralıların hızlı bir şekilde iyileşmeleri dileğinde bulunuldu.

OTOMATİK SİLAHLA SALDIRI
Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde genç bir kişinin elinde otomatik silahla Han'ın bulunduğu konteynere doğru ateş açtığı görülüyor.

Bunun üzerine miting alanından bir başka kişi silahlı saldırganı durdurmak için müdahale ediyor. Silah sesinin duyulmasıyla miting alanında kargaşa yaşanıyor. Ulusal basındaki haberlerde, Han destekçilerinin saldırganı olay yerinde yakalayıp güvenlik güçlerine teslim ettiği belirtildi.

PTI'DAN BAŞBAKAN ŞERİF'E İSTİFA ÇAĞRISI
PTI Genel Sekreteri Asad Umar, sosyal medyada görüntülü olarak yaptığı açıklamada, Han'ın, saldırının arkasında 3 kişinin olduğundan şüphelendiğini belirttiğini söyledi.

Umar, bu kişilerin Başbakan Şerif, İçişleri Bakanı Rana Sanaullah ve Servisler Arası İstihbarat (ISI) Başkan Yardımcısı olduğunu dile getirdi.

Bu üç kişinin istifa etmesini talep eden Umar, "Eğer bu kişiler istifa etmezse bunlar ülke genelinde protesto edilecek. Pakistan bu şekilde yönetilemez. Partililerimiz Han'ın çağrısını bekliyor." dedi.

İMRAN HAN KİMDİR?
Lahor'da 1952'de Peştun bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Han, ilk ve orta öğrenimini burada tamamladıktan sonra yüksek öğrenim için İngiltere'deki Oxford Üniversitesine kaydoldu.

Burada felsefe, siyaset ve ekonomi okuyan Han, bir yandan da kriket oynamayı sürdürdü.

Pakistan Milli Kriket Takımı'nda ilk defa 1971'de forma giyen Han, 1976'da üniversiteden mezun olana kadar takımda kalıcı yer edinmedi.

Üniversiteden sonra kriket sporuna devam eden Han, 1982'de Milli Kriket Takımı kaptanı oldu ve 1992'de Pakistan, onun kaptanlığında ilk defa Kriket Dünya Kupası'nı kazandı.

Aynı yıl kriketi bıraktığını açıklayan Han, hayırseverlik faaliyetleriyle adından söz ettirmeyi sürdürdü. Bu kapsamda topladığı yardımlarla ülkenin çeşitli şehirlerinde hastaneler açmaya başladı.

İMRAN HAN DÖNEMİNDE ABD, RUSYA VE ÇİN İLE İLİŞKİLER
Han, ülkesinin Çin'le stratejik iş birliğini güçlendirdi. ABD ve Batı'nın Pakistan'ı yalnızlaştırma siyaseti karşısında Çin, İmran Han için gerek Hindistan'a gerek ekonomik zorluklara karşı bir güvence oldu.

Han'ın Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarını başlattığı gün başkent Moskova'da Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelmesi, Batı ülkelerinde rahatsızlık uyandırdı. Han, bu durumu, ülkesinin "gaz tedarikine, buğdaya ve siber güvenlikle ilgili teknolojiye ihtiyaçları olduğu" sözleriyle savundu ve ziyareti yaparken istişare ettiği orduyla hemfikir olduklarını belirtti.

Ancak Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Kamar Cavid Bacva'nın "Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın derhal durdurulması gerektiğini ve bunun büyük bir trajedi olduğunu belirtmesi" ve diğer ülkelerle ikili ilişkileri riske atmadan ABD'yle iyi ilişkiler istediklerini belirtmesi, Han ile ordu arasında dış politika hamlelerine dair görüş ayrılığına yoruldu.

TÜRKİYE'YE ÖZEL ÖNEM
Han'ın dış politikada özel önem verdiği diğer partnerlerinin başında ise Suudi Arabistan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri geldi.

Temmuz 2018'de göreve gelmesinden 6 ay sonra Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Han'ın Tiye ile ikili ilişkilerin neticesi olarak Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) okullarının Türkiye Maarif Vakfına devri gerçekleştirildi.

Türkiye ve Pakistan ayrıca, savunma sanayisi alanında önemli anlaşmalar imzaladı.

Ülkede ilk defa oluşturulan Ulusal güvenlik belgesinde, Türkiye için "Pakistan, özellikle Türkiye ve genel olarak Batı Asya'nın kardeş ülkeleriyle ikili ekonomik bağları ve savunma iş birliğini daha da geliştirmeye kararlıdır." ifadeleri yer aldı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN