SON DAKİKA! İngiltere'nin yeni başbakanı Rishi Sunak oldu... Serveti çene yoracak

İngiltere'ye Başbakan dayanmıyor... Boris Johson'ın ardından Liz Truss da istifa etmişti. İstifa sonrası başlayan parti içerisindeki liderlik yarışında Hint asıllı Rishi Sunak öne çıkarak İngiltere'nin yeni başbakanı oldu. Sunak 730 milyon sterlinlik servetiyle gelmiş geçmiş en zengin başbakan olarak gösterildi.

Giriş Tarihi 24 Ekim 2022, 16:03 Güncelleme 24 Ekim 2022, 17:08
SON DAKİKA! İngiltere’nin yeni başbakanı Rishi Sunak oldu... Serveti çene yoracak

İÇİNDEKİLER

İngiltere'ye Başbakan dayanmıyor... Boris Johson ve daha sonra Liz Truss'ın istifalarının ardından yeni başbakan belli oldu.

RISHI SUNAK BAŞBAKAN OLDU
İngiltere'de adaylık için adı geçen Penny Mardaunt çekildiğini açıkladı.

Sunak'ın rakibi Penny Mordount, Twitter'dan yaptığı açıklamada, liderlik yarışından çekildiğini, Rishi Sunak'ı desteklediğini duyurdu.

Mordount, "Şimdi bir sonraki Başbakanımızı seçtik. Bu karar tarihi bir karar ve partimizin çeşitliliğini ve yeteneğini bir kez daha göstermektedir. Rishi Sunak'a tam destek veriyorum." ifadelerini kullandı.


Partideki liderlik seçimi ve liderin görevden alınması süreçlerini yürüten organı 1922 Komitesi Başkanı Milletvekili Sir Graham Brady, yaptığı açıklamada, Penny Mordount'un liderlik yarışından çekildiğini doğruladı ve tek aday olan Rishi Sunak'ın, İngiltere'nin yeni Başbakanı olduğunu duyurdu.

EN ZENGİN BAŞBAKAN
Sunak 730 milyon sterlinlik servetiyle gelmiş geçmiş en zengin başbakan olarak gösterildi. İngiliz basınında son günlerde, 730 milyon sterlinlik servetiyle ülkenin en zengin isimleri arasında yer alan Sunak'ın "başbakan olmak için fazla zengin" olduğu yönündeki yorumlar dikkat çekiyordu. Maliye Bakanı olduğu dönemde de markalı kıyafetleriyle birçok eleştiri alan ve gösterişli hayatı, lüks malikanesi ve arabalarıyla dikkat çeken Sunak, ülke tarihinde İngiliz Kraliyet Ailesi'nden daha zengin olan ilk başbakan oldu.

KRAL'DAN DAHA ZENGİN
İngiltere Kralı 3. Charles ve eşi Camilla'nın serveti tahmini olarak 350 milyon sterlin civarında, yani Sunak ve eşi Akshata Murty'nin toplam servetinin yarısından az.

AKSHATA MURTY VE BABASINDAN ZENGİN
Sunak'ın serveti öncelikle Hintli teknoloji mirasçısı eşi Akshata Murty'den ve babasının şirketi Infosys'teki hisselerinden geliyor.

Ayrıca start-up inkübatörü Catamaran Ventures UK'nin sahibi ve yarım düzine kadar başka şirkette hisseleri var.

EN ZENGİNLER LİSTESİNE GİRMİŞTİ
Sunak ve eşi Akshata Murty, 730 milyon sterlinlik ortak servetleriyle Sunday Times'ın Zenginler Listesi'ne girmişti.

SUNAK TRUSS'A KAYBETMİŞTİ
Rishi Sunak, Johnson hükümetinde, Covid-19 salgını sırasında Maliye Bakanı olarak görev yapmıştı.

Boris Johnson'ın istifasının ardından yapılan seçimlerde Sunak, Muhafazakar Parti tarafından destek toplasa da seçimlerde Liz Truss'a kaybetmişti.

RİSHİ SUNAK KİMDİR?
İngiltere'nin yeni başbakanı Rishi Sunak 12 Mayıs 1980 doğumlu Britanyalı siyasetçidir. Şubat 2020'den beri Birleşik Krallık'ın Hazine Şansölyesidir. Muhafazakâr Parti üyesi olan Sunak, Temmuz 2019 ile Şubat 2020 tarihleri arasında Hazine Bakanlığı'nda baş sekreterlik yapmıştır. 2015 genel seçimlerinden beri parlamentoda Richmond (Yorks) milletvekilidir.

2001 ile 2004 yılları arasında Goldman Sachs'ta çalıştı. 13 Şubat 2020 – 5 Temmuz 2022 tarihleri arasında Hazine Bakanı olarak görev aldı.

ASLEN HİNT KÖKENLİ
Rishi Sunak, Hint kökenlidir.

Temmuz ayında İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, Başbakan Boris Johnson'ı eleştirerek istifa ettiğini açıklamıştı.

Maliye Bakanı Rishi Sunak, Twitter üzerinden yayınladığı ve Boris Johnson'a yazdığı istifa mektubunda "Ülkemiz çok büyük zorluklarla karşı karşıya. Halk haklı olarak hükümetin düzgün, yetkin ve ciddi bir şekilde yürütülmesini bekliyor. Bu standartların uğrunda savaşmaya değer olduğuna inanıyorum ve bu yüzden istifa ediyorum" açıklamasını yapmıştı. Rishi Sunak 2009 yılında Akshata Murty ile evlenmiştir.

TRUSS'I İSTİFAYA GÖTÜREN SÜREÇ
İngiltere'de 5 Eylül'de göreve geldikten 44 gün sonra istifa eden Başbakan Liz Truss, "ülke tarihinde en kısa süre görevde kalan Başbakan" oldu.

Seçim kampanyası sürecinde sıklıkla "vergi indirimleri" vaadini öne çıkaran Truss'ın, başbakanlık görevini devralmasının ardından İngiliz hükûmeti, 23 Eylül'de toplam 45 milyar sterlini bulacak vergi kesintilerinin uygulanmasına hazırlanıldığını açıklamıştı.

Bu durum, ülkenin dış borçlanmasının yükseleceği beklentilerini artırarak sterlinin sert değer kaybı yaşamasına neden olmuştu.

Ekonomik planlara yönelik sert eleştirilerin ardından hükûmet, yüzde 45'lik en yüksek gelir vergisi oranını kaldırma planından vazgeçmişti.

Daha önce pek çok kez bütçe düzenleme planı kapsamındaki vergi indirim planının arkasında duran Truss, 14 Ekim'de kamuoyu baskısına dayanamayarak Kwasi Kwarteng'i Maliye Bakanlığı görevinden alarak yerine Jeremy Hunt'ı getirmişti.

Ciddi piyasa oynaklığına neden olan "hatalar" için özür dilemesine karşın Truss'un görevde ne kadar kalacağı konusunda İngiliz kamuoyunda tartışmalar başlamıştı.

Art arda siyasi çalkantıların yaşandığı İngiltere'de, Başbakan Truss istifa ettiğini açıklamıştı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN