Eski Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi vefat etti | Başkan Erdoğan'dan taziye telefonu

Son dakika haberi! Eski Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi, 96 yaşında vefat etti. Karadavi, kurulduğu 2004 yılından 2018'e kadar Dünya Müslüman Alimler Birliği'nin başkanlığını yaptı. Türkiye'nin tarihinin en büyük ihanetini yaşadığı FETÖ cuntasının kanlı darbe girişimi sırasında ve sonrasında batı ülkeleri sessizliğe bürünmüşken alimler alimi Yusuf el-Karadavi Türkiye'ye desteğini açıklamıştı. Başkan Erdoğan, Dünya Müslüman Alimler Birliği eski Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin vefatı dolayısıyla oğlu Abdul Rahman Yusuf ile telefonda görüşerek taziyelerini iletti.

Giriş Tarihi 26 Eylül 2022, 13:50 Güncelleme 26 Eylül 2022, 19:09
Eski Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi vefat etti | Başkan Erdoğan’dan taziye telefonu

İÇİNDEKİLER

Dünya Müslüman Alimler Birliğinin kurucusu ve eski başkanı Yusuf el-Karadavi, 96 yaşında vefat etti. Dünya Müslüman Alimler Birliği, yaptığı yazılı açıklamayla Birliğin eski başkanı Mısırlı alim Karadavi'nin vefat haberini duyurdu.




BAŞKAN ERDOĞAN'DAN TAZİYE TELEFONU

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, eski Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin vefatı dolayısıyla oğlu Abdul Rahman Yusuf ile telefonda görüşerek taziyelerini iletti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan, Abdul Rahman Yusuf ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Yusuf el-Karadavi'ye Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diledi.

Merhum Yusuf el-Karadavi'nin hayatı boyunca Müslüman olarak nasıl yaşanması gerektiğinin en güzel örneğini sergilediğini ve inandığından taviz vermediğini belirten Başkan Erdoğan, "Rabb'im cennetiyle müşerref kılsın, rahmetiyle merhamet eylesin." ifadesini kullandı.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ERBAŞ'TAN TAZİYE MESAJI

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, eski Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'ye rahmet diledi.

Erbaş, yayımladığı taziye mesajında, el-Karadavi'nin hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğrendiğini belirtti.

Erbaş, mesajında şunları kaydetti:

"Alimin ölümü alemin ölümü gibidir. Zira ilahi vahyi hayat düsturu edinen, insanlığı hak ve hakikate yönelten, istikamet üzere yaşamanın yollarını gösteren bütün alimler, peygamberlerin varisleridir. Onlar, insanlığın yolunu, ufkunu ve geleceğini aydınlatan yeryüzü kandilleridir. Çağımızın kandillerinden merhum Yusuf el-Karadavi, İslam'ın hüküm, ilke ve değerlerinin anlaşılması ve yaşanması için ömrünü vakfetmiş, ümmetin müdafaası için büyük mücadeleler vermiş, müstakim duruşuyla Müslümanlara ilham kaynağı olmuş mümtaz bir alim olarak nesiller boyu daima rahmet ve minnetle yad edilecektir. Kendisinin ebedi alemde rıza-i Bari'ye nail, O'nun sonsuz rahmetine ve mağfiretine mazhar olmasını diliyorum. Rüz-i mahşerde peygamberler, şehitler, sıddıklar ve salihlerle haşr-u cem olmasını Yüce Rabb'imizden niyaz ediyor, ailesine, sevenlerine ve tüm İslam alemine sabır ve başsağlığı diliyorum."

İSTANBUL'DA ÖZEL PROGRAM
Abdul Rahman Yusuf ise Başkan Erdoğan'a teşekkür ederek, gelecek hafta İstanbul'da da bir taziye programı organize edeceklerinin bilgisini verdi.

CENAZESİ YARIN TOPRAĞA VERİLECEK
Karadavi'nin cenazesinin yarın ikindi vakti Katar'ın başkenti Doha'daki Muhammed bin Abdulvehhab Camisi'nde kılınacak namazın ardından Meseymir Kabristanı'nda toprağa verileceği bildirildi.


YUSUF EL-KARADAVİ VEFAT ETTİ | VİDEO İZLE

Birliğin açıklamasında, "Ömrünü, İslam'ın hükümlerini açıklamaya adayan Dünya Müslüman Alimler Birliği'nin kurucu başkanı Yusuf el-Karadavi, Hakk'ın rahmetine kavuştu." ifadesine yer verildi.

Eylül 1926'da Mısır'da dünyaya gelen Karadavi, Kuran-ı Kerim hafızlığı ve dini eğitiminin ardından Ezher'de üniversite eğitimini tamamladı.

Karadavi, kurulduğu 2004 yılından 2018'e kadar Dünya Müslüman Alimler Birliği'nin başkanlığını yaptı. Yusuf el-Karadavi, yıllardır Katar'da yaşıyordu.

15 TEMMUZ'DA TÜRKİYE'YE DESTEK VERMİŞTİ
Türkiye'nin tarihinin en büyük ihanetini yaşadığı FETÖ cuntasının kanlı darbe girişimi sırasında ve sonrasında batı ülkeleri sessizliğe bürünmüşken alimler alimi Yusuf el-Karadavi Türkiye'ye desteğini açıklamıştı. Karadavi mesajında, "Bu kirli darbeyi Allah başarısız kıldı. Ortak düşmana karşı mücadele etmek tüm ümmet için önemli bir görevdir" diyerek, "Biz Mısır, Filistin, Libya, Yemen'de hakkın ve halkın yanında olan Türkiye'nin yanındayız" diye konuşmuştu.

15 TEMMUZ SONRASI BAŞKAN ERDOĞAN'I KUTLAMIŞTI
Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi, Türkiye'deki gelen darbe girişiminin başarısız olmasından dolayı Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ı kutlamıştı.

Karadavi, Erdoğan'a gönderdiği mektupta, Allah'ın, Arap ve Müslüman halkların, dünyadaki hür insanlar ve İslam ümmetinin alimlerinin (Erdoğan'ın) yanında olduğunu belirtilerek, "Batıla karşı hakkın, zulme karşı adaletin, despotlara karşı halkın, cellatlara karşı özgürlüğün ve halkları sopayla yönetenler ile şiddetle zulmedenlere karşı şura ve demokrasinin yanında olduğun için hepimiz yanındayız." ifadesini kullanmış

Karadavi'nin mektubunda şu ifadeleri yer almıştı.

"Sayın Cumhurbaşkanı, insanları hakka yönlendireceğin, akli selime çağıracağın, zayıflara sahip çıkacağın, baskı altında kalanları destekleyeceğin, senin ve bizim istediğimiz Türkiye'yi inşa etmek için dosdoğru yoldan yürü."

Karadavi mektubunu, "Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakının ve doğrularla beraber olun" mealindeki ayet-i kerimesiyle bitirmişti.

KARADAVİ İLE ERDOĞAN'IN 1998 YILINA AİT FOTOĞRAFLARI ORTAYA ÇIKMIŞTI
Kudüs'teki İslami Hareketin Başkan Yardımcısı Kemal Hatip, PLS48'de yayınladığı yazısında Mısır'da hakkında idam kararı verilen Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf El-Kardavi'ni yıllar önce Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile çekilmiş fotoğrafını paylaştı. Geçtiğimiz günlerce darbeci Sisi yönetimindeki Mısır mahkemelerince ülkenin seçilimiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Mısırlı Alim Kardavi'ye idam cezası verilmiş, bu karar ülke bazında en sert tepkiyi Başkan Recep Tayyip Erdoğan vermişti.

İlk kez yayınlanan ve 98 yılına ait olduğu belirtilen fotoğrafta Erdoğan sol tarafında Yusuf El-Kardavi bulunurken, sağında ise yazının sahibi Kemal Hatip var.

YUSUF EL-KARADAVİ KİMDİR?
9 Eylül 1926 senesinde Mısır'ın El-Garbiyye ilinin Siff Turab bölgesinde dünyaya gelen Karadavi, küçük yaşta babasını kaybetmiştir. Yusuf el Karadavi Kur'an'ı Kerimi küçük yaşlarda ezberemiş ve El-Ezher'in lise kısmını ikincilikle bitirmiştir. Karadivi, saha sonra El-Ezher Üniversitesi Usul-u Din Fakültesine girmiş ve bu bölümü de birincilikle bitirmiştir.

Yusuf El Karadivi din eğitiminin yanı sıra 1958 yılında Yüksek Arap Dili Araştırmaları Enstitüsü'nden dil ve edebiyat konusunda da lisans almıştır. Son yılların en büyük alimlerinden olarak kabul edilen Karadivi, Usul-u Din Fakültesi, Kur'an ve Sünnet İlimleri bölümünde master yapmıştır. Doktorasını ise 1973 yılında aynı fakültede tamamlamıştır. Karadavi, doktora tezini "Zekât ve zekâtın toplumsal sorunların çözümündeki yeri" başlılığıyla yazmıştır.

Amerika'dan Foreign Policy ve İngiltere'den Prospect dergilerinin Kasım 2005 ve Haziran 2008 tarihlerinde online olarak okuyucu anketleri ile oluşturduğu Dünyanın ilk 100 entelektüeli listelerinde, 2005 yılında 56'ıncı sıradan giren Karadivi, 2008 yılındaki ankette ise 3. sırada yer almıştır.

Yusuf el Karadavi Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanlığı görevini 2018 yılında İstanbul'da yapılan genel kurulda yardımcısı Faslı Alim Prof. Dr. Ahmed er-Raysuni'ye devretmiştir.

2013 yılında Mısır'daki Sisi darbesine karşı çıktığı ve İhvan'a verdiği destek nedeniyle Darbeci Mısır yönetiminin talebiyle Aralık 2014'te İnterpol tarafından hakkında kırmızı bülten çıkarıldı. Ayrıca Karadavi'nn kızı da Mısır'da zindana atıldı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN