Rusya'dan ABD'ye Suriye uyarısı

Rusya Savunma Bakanlığı, 'Suriye hava sahasındaki kazaları önleme memorandumu' kapsamında ABD'yle yapılan işbirliğini askıya aldığını duyurdu.

Giriş Tarihi 19 Haziran 2017, 00:00 Güncelleme 19 Haziran 2017, 15:23
Rusya’dan ABD’ye Suriye uyarısı

İÇİNDEKİLER

Rakka'da ABD Hava Kuvvetleri'ne ait uçakların Esed rejimine bağlı bir savaş uçağını düşürmesinin yankıları sürüyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiği yönündeki açıklamanın ardından bir açıklama da Rusya Savunma Bakanlığı'ndan geldi.

ABD öncülüğündeki uluslararası DEAŞ karşıtı koalisyonun, Rakka'da Suriye ordusuna ait Su-22 savaş uçağının düşürüldüğü operasyon sırasında, havada yaşanabilecek kazaların önlenmesi için Rusya'yla kurulan iletişim kanallarını kullanmadığını belirten Rusya Savunma Bakanlığı, memorandum kapsamında ABD'yle yürütülen işbirliğinin bugün itibarıyla askıya alındığının altını çizdi.

Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri, o sırada Suriye hava sahasında operasyon düzenliyordu. Ancak koalisyon güçleri, Suriye hava sahasında kazalardan kaçınmak için Katar'daki hava üssüyle Hmeymim'deki Rus üssü arasındaki mevcut iletişim kanalını kullanmadı."

Bakanlık, ABD uçaklarının Suriye ordusuna yönelik tutumunu 'uluslararası hukukun en ciddi ihlali' ve 'saldırganlık eylemi' olarak nitelendirdi.

Washington yönetimi, Esed rejimine ait uçağın Rakka yakınlarındaki ABD destekli güçlere çok yakın bir bölgeyi bombaladığını ve bu yüzden düşürüldüğünü duyurmuştu.

Rusya ise ABD'yi iletişim kanallarını kullanmadan, Suriye'ye ait bir uçağı düşürmekle ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı duymamakla suçluyor.