CIA’yı rezil etti

ABD basını “CIA Rus hackerların seçime müdahale ettiği sonucuna vardı” diye yazarken, Trump’tan bu iddialara “Bu kişiler, Saddam’ın da kitle imha silahlarına sahip olduğunu söylemişti” cevabı geldi

Giriş Tarihi 11 Aralık 2016, 00:00 Güncelleme 11 Aralık 2016, 03:18
CIA’yı rezil etti

İÇİNDEKİLER

ABD'de 8 Kasım'da düzenlenen başkanlık seçimlerini Donald Trump'ın kazanmasını hazmedemeyenler için şimdi de Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından yeni bir umut kapısı açtı. CIA'nın Rusya'nın, Cumhuriyetçi aday Trump'ın kazanmasına yardımcı olacak şekilde ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği yönünde sonuca vardığı ileri sürüldü. İddiayı ortaya atan ABD merkezli Washington Post gazetesi oldu. Üst düzey hükümet yetkililerine dayandırılan iddiaya göre CIA, "Rusya'nın 8 Kasım'da yapılan ABD başkanlık seçimlerine karıştığı" şeklinde bir neticeye ulaştı. Habere göre, Rus hükümetine yakın bazı kişilerin, Demokrat Partinin gizli bilgilerini siber saldırı ile ele geçirerek Wikileaks'e aktardığı ve bu kişilerin Amerikan istihbarat birimlerince tespit edildiği bildirildi.

KREMLİN'DEN TALİMAT YOK
ABD'deki 17 istihbarat kurumunun daha katkı sağladığı bildirilen söz konusu raporun, CIA tarafından ABD Kongresindeki senatörlere sunulduğu ve bu değerlendirmenin "ortak bir sonuç" olduğu kaydedildi ancak söz konusu raporda Kremlin'den herhangi bir yetkilinin doğrudan talimat verdiğine ilişkin bir bilginin yer almadığı ifade edildi. Habere göre, CIA yetkilileri, Rus hükümet yetkililerinin "bir adım geride durduğuna" inandıklarını anlattı. Başkan seçilen Trump'ın geçiş ekibinden yapılan yazılı açıklamada ise "Bu kişiler, zamanında Saddam Hüseyin'in kitle imha silahlarına sahip olduğunu söyleyen kişiler. Seçimler uzun bir süre önce büyük bir başarı ile tamamlanmıştır" ifadelerine yer verildi. ABD'de daha önce de Trump'ın Beyaz Saray'a çıkışını engellemek için günlerce sokak gösterileri düzenlenmiş, 3 eyalette seçime hile karıştığı iddia edilmiş ve Seçici Kurul'da oy verecek Delegelere Trump'a oy vermeyin çağrısı için imza kampanyası başlatılmıştı.

OBAMA'DAN BAŞKANLIK SEÇİMLERİNİN İNCELENMESİ TALİMATI
Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schultz, günlük basın toplantısında, Başkan Barack Obama'nın başkanlık seçimlerine dönük siber saldırı ve dış müdahale iddialarının araştırılması için ülkenin istihbarat kurumlarına verdiği talimata dair soruları yanıtladı. Obama'nın verdiği talimatın son üç başkanlık seçimini kapsadığını belirten Schultz, "Başkan Obama'nın talep ettiği, seçim süreçlerimizle ilişkili kötü niyetli siber eylemlerin araştırılmasıdır." dedi.