AB’de domino etkisi paniği

İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı üzerine, kıta genelinde aşırı sağ partiler, “Biz de aynı yolu izlemeliyiz” çağrıları yapmaya başladı. Brüksel’de ‘domino etkisi’ endişesi var

Giriş Tarihi 25 Haziran 2016, 00:00 Güncelleme 25 Haziran 2016, 01:09
AB’de domino etkisi paniği

İÇİNDEKİLER

İngiltere'nin Brexit kararı (Birleşik Krallık'ın ilk 2 harfi ile İngilizce 'çıkış kelimesinin birleşmesinden oluşan deyim), Avrupa ülkelerinde 'domino etkisi' korkusuna yol açtı. AB'nin başkenti Brüksel'de de tam bir panik havası hâkim. Kararın özellikle aşırı sağın popüler olduğu Fransa'da, benzer bir AB referandumunu tetikleyebileceği belirtiliyor.

Sağ partiler İngiltere'nin kararının ardından atağa geçti. Fransa, İtalya, İspanya, Yunanistan ve Kuzey Avrupa ülkelerinde de AB karşıtlarının güç kazanması bekleniyor. Fransa'da aşırı sağ Ulusal Cephe Partisi Marine Le Pen gibi kararı memnuniyetle karşılayan Hollanda'daki aşırı sağcı Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders, "İngilizler için yaşasın! Şimdi sıra bizde. Hollanda için referandum zamanı" dedi.



İSKANDİNAV DALGASI
Danimarka'daki göçmen karşıtı sol parti Kırmızı Yeşil İttifak da AB'den çıkma refereandumu yapılması çağrısında bulundu. Danimarka Halk Partisi'nin lideri Kristian Thulesen Dahl de Danimarka'nın AB üyeliğinin devamı ya da sonlanması için referandum yapılması gerektiğini savunuyor. İsveç'te yabancı düşmanı İsveç Demokratları Partisi lideri Jimmie Akesson, İsveç'in de aynı yolu izlemesi gerektiğini savundu.

İtalya'da AB karşıtı Kuzey Birliği Partisi'nin (Lega Nord) lideri Matteo Salvini, sosyal medya hesabında İngiltere'nin ayrılma kararını kendilerinin de izlemeleri gerektiğini savunarak, "Kalp, akıl ve gurur, yalan, tehdit ve şantajı yeniyor. Şimdi sıra bizde" diye yazdı.

Gelişmeler üzerine Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier kurucu ülkelerin dışişleri bakanlarını bugün için Berlin'e davet etti. Toplantıya, Almanya'nın yanı sıra Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders ve Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn'un katılması bekleniyor.