Çılgın Türkler!

ABD'deki 'Kara Cuma' çılgınlığı zirveye çıktı. Ancak bu yıl, bu özel alışveriş etkinliği için ABD'ye giden Türk sayısında da rekor artış oldu. 12 bin Türk, 8 saatte milyonlarca dolarlık alışveriş yaptı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Kasım 2015 Güncelleme 29 Kasım 2015, 01:38
Çılgın Türkler!

İÇİNDEKİLER

ABD'de 'Şükran Günü'nden sonraki ilk cumaya denk gelen Kara Cuma (Black Friday) günü, yine gündem oldu. Kara Cuma, bu yıl da insanların mağaza önlerinde sabahlaması, yaşanan izdihamlar ve kaosla öne çıkarken, Türkler de adından söz ettirdi!.. Bu yıl yurt dışından gelen yabancılar listesinde Türkler 12 bin kişiyle, 5. sırada yer aldı. New York, Miami ve Los Angeles'i tercih eden Türkler'in milyonlarca dolar harcadığına dikkat çekildi. Turizm şirketleri de, özellikle Kasım ayında ABD'yi tercih eden Türkler'in Kara Cuma haftasına rezervasyon yaptırdığına dikkat çekti. Alışveriş için ABD'yi istila edenler sadece Türkler değildi. Terör nedeniyle soluğu ABD'de alan ve Kara Cuma fırsatını değerlendirmek isteyen Fransızlar, listenin zirvesinde yer aldı. Tam 50 bin Fransız, alışveriş çılgınlığı için ABD'ye akın etti. Uzmanlar, Kara Cuma için bu yıl alışveriş tutarının 35 milyar doları aşacağını ifade etti. Türkiye'de de Kara Cuma adıyla indirimler başlarken, yeterli ilginin olmadığı ortaya çıktı. Aynı şekilde İngiltere'deki alışveriş merkezlerinde Kara Cuma izdihamının yerinde yeller esti. Vatandaşlar mağazaları es geçerek internetten alışverişe yöneldi. Ülke tarihinin en büyük dijital satışları gerçekleşti. Geçtiğimiz yıla göre yüzde 60 oranında artan satışlarda 4 milyar 400 milyon TL harcandı.


KARA CUMA NEDİR?
Kara Cuma'nın nasıl ortaya çıktığıyla ilgili farklı rivayetler bulunuyor. Bunlardan en yaygın olana göre, Philadelphia'da ilk kez 1961 yılında alışveriş nedeniyle ortaya çıkan kaos ortamı ve trafik, o gün gazetelere 'Kara Cuma' tanımlamasıyla manşet oldu. Bu sayede bir kalıp haline gelen 'Black Friday', markaların tüketimi artırmak ve iskontolu ürünlerin satışını sağlamak için kullandığı bir reklam haline geldi.